Connect with us

Kultura

“Savremena crnogorska skulptura” i ove godine u Danilovgradu

Umjetnička kolonija tradicionalno organizuje izložbu “Savremena crnogorska skulptura”. Ovo je XVI po redu smotra vajarske umjetnosti kod nas.

Ova izložba, kako nam je kazao Velibor Pavićević, umjetnički direktor JU Umjetnička kolonija Danilovgrad, predstavlja presjek savremene vajarske scene u Crnoj Gori. O izložbi su do sada pisali imanentni stručnjaci iz oblasti istorije i teorije umjetnosti. Do sada je imala izuzetnu medijsku pažnju kao i pažnju stručne javnosti. Svake godine dodjeljuje se nagrada ,,Drago Djurović” za najbolju skulpturu na postavci.

Nagradu će, kako nam je kazao Pavićević, dodijeliti predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović.

Žiri za dodjelu nagrade čine  Ivan Lakić Sekretar sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Danilovgrad kao predsjednik žirija dok su članovi žirija Dalibor Nikolić akademski vajar iz Bosne i Hercegovine, Rubin Mandija akademski vajar iz Albanije.

Istaknuta istoričarka umjetnosti Milica Radulović pisala je prateći tekst za katalog ovogodišnje izlozbe koju će i otvoriti. Izložba će biti otvorena 12. 07. 2023. u 19:30h. u galeriji JU Umjetnička kolonija.

Kultura

“Mozaici”: Otvorena druga samostalna izložba Predraga Velaševića

Sinoć je u Centru za kulturu Danilovgrad otvorena Druga samostalna izložba umjetnika Predraga Velaševića.

Izloženu postavku čini 12 formata, realizovanih sa minijaturnim kamenim-kvadrima od autentičnog materijala sa područja Crne Gore, a opremljene su ukrasnim profilisanim i patiniranim drvenim lajsnama.

Izložbu je otvorila Vesna Kovač, dok je notu događaju dala Miljana Pavlović uz zvuke klavira. Prisutne je pozdravio i umjetnik.

,,Autor izložbe ,,Mozaici „ Predrag–Peđa Velašević, rođen je na Cetinju, ali mu korijeni vode iz grada Danilova. Rano je pokazao sklonost za umjetnost i vidljive porive ka likovnoj vokabularnosti. Inspiraciju je nalazio u muzejima u našoj zemlji, ali i u inostranstvu.
Pojmovi trajnosti i dugovječnosti asocijativno se vezuju za mozaik. Tehnika slaganja kamenčića u likovni prikaz pratila je čovjeka i njegov civilizacijski razvoj od samih početaka.

Kao i sve monumentalne tehnike ukrašavanja i mozaička tehnika predstavlja simbiozu umjetnosti i majstorstva.

Velašević je kroz kamen povezan sa Crnom Gorom, kroz kamen čija šupljikava tekstura asocira na milenijume trajanja, a samim tim to je još jedan faktor neprocjenjive vrijednosti. Njegovi mozaici izazivaju emociju kod pomatrača, jer kamen je za Peđu mnogo više od pukog materijala. Kamen crnogorskih pejzaža u kome je rođen razvija umjetnikovu vezu sa njim. Jednostavni motivi, čiste umjetničke forme govore nam da je Velašević odgovorio zahtjevima ove nimalo lake tehnike i vidna jednostavnost linije. Kompozicija je uravnotežena, a dominira dvodimenzionalnost“, između ostalog kazala je Kovač.
Izložba će biti otvorena do 8. decembra 2023. godine.

NASTAVI SA ČITANJEM

Kultura

Projekcija dokumentarnog filma o Slavku Štimcu: Samotnjak u Centru za kulturu Danilovgrad

Novembarski filmski repertoar Centra za kulturu Danilovgrad posvećen je jednom od posljednjih velikana jugoslovenskog filma, Slavku Štimcu.

Dokumentarni film  ,,Samotnjak”, čiju režiju potpisuje Srđana Penezić, prati karijeru Slavka Štimca od djetinjstva do zrelog glumačkog doba. Film će biti prikazan u Centru za kulturu Danilovgrad 30.11.2023.godine godine sa početkom u 20h.

Riječ je o dokumentarnom filmu koji je nastao nakon što je Slavko Štimac na Filmskim susretima dobio nagradu ,,Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem filmu..

Slavko Štimac je tokom pola vijeka odigrao više od 80 uloga u filmovima i televizijskim projektima širom nekadašnje Jugoslavije i svijeta. Ideja je bila da ova priča o Štimcu bude što autentičnija, da se izbjegne konvencionalni pristup, pa tako u dokumentarcu vidimo isječke iz filmova kao što su: “Vlak u snijegu”, “Vuk samotnjak”, “Salaš u malom ritu”, “Ko to tamo peva”, “Sjećaš li se Doli Bel”, “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, te “Crna svadba” i drugi, ali i Štimčeva sjećanja.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije