Connect with us

Kultura

“Savremena crnogorska skulptura” i ove godine u Danilovgradu

Objavljeno

on

Umjetnička kolonija tradicionalno organizuje izložbu “Savremena crnogorska skulptura”. Ovo je XVI po redu smotra vajarske umjetnosti kod nas.

Ova izložba, kako nam je kazao Velibor Pavićević, umjetnički direktor JU Umjetnička kolonija Danilovgrad, predstavlja presjek savremene vajarske scene u Crnoj Gori. O izložbi su do sada pisali imanentni stručnjaci iz oblasti istorije i teorije umjetnosti. Do sada je imala izuzetnu medijsku pažnju kao i pažnju stručne javnosti. Svake godine dodjeljuje se nagrada ,,Drago Djurović” za najbolju skulpturu na postavci.

Nagradu će, kako nam je kazao Pavićević, dodijeliti predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović.

Žiri za dodjelu nagrade čine  Ivan Lakić Sekretar sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Danilovgrad kao predsjednik žirija dok su članovi žirija Dalibor Nikolić akademski vajar iz Bosne i Hercegovine, Rubin Mandija akademski vajar iz Albanije.

Istaknuta istoričarka umjetnosti Milica Radulović pisala je prateći tekst za katalog ovogodišnje izlozbe koju će i otvoriti. Izložba će biti otvorena 12. 07. 2023. u 19:30h. u galeriji JU Umjetnička kolonija.

Kultura

Postavljen Art oltar u Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu

Objavljeno

on

By

Jedinstvena skulptura u obliku velikog kamenog stola – Art oltar, djelo vajara Velibora Pavićevića i Jovete Ljumovića, od jutros krasi dvorište Umjetničke kolonije u Danilovgradu.

Art oltar je zamišljen kao kameni sto sa pet kamenih stolica. Na ovom stolu nalazi se amblem Umjetničke kolonije  i slijedi posao urezivanja imena umjetnika – učesnika internacionalnog simpozijuma skulpture i kao takav je jedinstven projekat – skulptura koja plijeni svojom ljepotom i monumentalnošću.

 

Nastavite čitanje

Kultura

Revija dokumentarnog filma

Objavljeno

on

By

Mreža kinoprikazivača Crne Gore, od 18. juna do 4. jula, organizuje svoju prvu aktivnost – Reviju dokumentarnog filma, koja se realizuje u saradnji sa Underhill Festom.

U gradovima širom Crne Gore, u kojima je Filmski centar Crne Gore završio proces digitalizacije – Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom, Tivtu, Pljevljima, Beranama, Kotoru, Mojkovcu i Bijelom Polju, biće prikazano pet filmova, crnogorskih i regionalnih autora.

U okviru Revije biće organizovane projekcije ostvarenja:

„Porodica na određeno vrijeme“ reditelja Seada Šabotića,
„Doline“ Miljana Vučelića,
„Procenti života“ Vladimira Perovića,
„Dezerteri“ Damira Markovine,
„Yu grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije