Sezona jagoda je u punom jeku, ipak ima jedna posebna vrsta koja daje plodove nekoliko puta u toku godine. Radi se o jagodama mjesečarkama, koje možete posaditi i sada u proljeće, ali i na jesen.

Obično se uzgajaju u zaštićenom prostoru (plastenicima) ali isto tako je uspješna proizvodnja i u saksijama ili u bašti. Nemaju nekih posebnih zahtjeva, osim uobičajenih agrotehničkih operacija poput redovnog uklanjanja stolona, zalijevanja i đubrenja.

Prije nego što se pristupi sadnji, treba obaviti dobru predsjetvenu pripremu tla. Ovo podrazumijeva zaoravanje stajnjaka, frezanje (u zavisnosti od tipa tla i količine dostupne vlage) i moguću upotrebu sjetvospremača. Stajnjak se unosi zaoravanjem i na taj način se tlo snabdjeva hranjivim materijama dok se sagorijevanjem stajskog đubriva, utiče na povećanje količine humusa u tlu, kako navode u PSSRS.

Zalijevati postepeno

Proizvodnja bez folija podrazumijeva dosta rada oko okopavanja i upotrebe malča, što je najčešće slama. Ukoliko se ipak ne primjenjuje malč oni plodovi koji su u dodiru sa zemljištem, istruliće brzo i propasti. U skladu s tim, primjena folije ima velikih prednosti. Štiti sadnicu od moguće pojave korova, a plod jagode od propadanja.

Kada se na parceli odredi površina za sađenje, napravi se uzvišenje od zemlje kako bi se jagode održavale na povišenom nivou. Tokom zalijevanja, tlo se spušta i jagode ostaju u udubljenjima, ukoliko se ne naprave gredice.

Ako imamo gredicu, zalijeva se postepeno u roku od 24 sata kako bi vlaga ravnomjerno dospjela i do nižih slojeva. Ukoliko se zalijevanju pristupi naglo, to bi moglo oštetiti gredicu. Postepeno natapanje bolji je izbor jer se zadržava forma, a svi slojevi zemljišta dobiju istu količinu vode.

Uklanjati stolone i nakon sadnje

Kada se gredica dobro navlaži, postavljaju se crijeva za navodnjavanje, prije postavljanja folije. Polože se dva reda crijeva na taj način da sadnice jagoda budu sa unutrašnje strane crijeva.

Naredni korak je postavljanje folije. Ona se raširi po gredici i crijevima. Zategne se dobro, bočne i čeone ivice folije se nagrnu zemljom, u cilju sprječavanja podizanja. Nakon postavljanja, pristupa se sadnji voća. Jagode se postavljaju u već formirane rupe na foliji. Napravi se rupa na gredici, kroz rupu na foliji iu nju se stavlja sadnica sa zemljom, koja je bila u kontejneru.

 

I nakon završene sadnje, treba redovno zalijevati i uklanjati stolone, kako bi se dobili krupni i kvalitetni plodovi.