Connect with us

Društvo

Radonjić: Što prije formirati novi Savjet za razvoj i zaštitu opštine Danilovgrad u svijetlu najnovijih dešavanja

“Ranije sam već uputio zvanični dopis predsjedniku Skupštine opštine Velimiru Đokoviću uz detaljno obrzaloženje zbog čega je važno da se stari Savjet za razvoj i zaštitu Opštine Danilovgrad raspusti i da se formira novi Savjet koji će biti proširenog sastava kako bi svoju ulogu u našem danilovgradskom društvu adekvatno obavljao”, saopštio je Mitar Radonjić, magistar bezbjednosti.

U tom smislu,  kako dalje navodi Radonjić, potrebno je da se što prije promijeni Odluka o formiranju ovog Savjeta u Skupštini Opštine na način da se poveća broj članova i da na čelu Savjeta bude predsjednik Opštine, a članovi predsjednik Skupštine Opštine, predstavnici Odeljenja bezbjednosti Danilovgrad sa nivoa inspektora sektora kriminalističke policije, predstavnik Službe zaštite i spašavanja, predstavnik Centra za socijalni rad, predstavnik Doma zdravlja sa nivoa izabranog ljekara, predstavnik Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, predstavnik Komunalne policije sa nivoa komunalnog policajca, predstavnik Crvenog krsta Danilovgrad, predstavnici svih osnovnih škola i danilovgradske Gimnazije, administrator lokalnog Omladinskog Centra, predsjednici svih odborničkih klubova u Skupštini Opštine Danilovgrad i tri predstavnika NVO sektora iz Danilovgrad, navodi dalje Radonjić.

Radonjič ističe i da na ovako predložen način i sastav Savjeta, Opština Danilovgrad, odnosno građani Danilovgrada bi imali operativno tijelo koje će preventivno sprovesti potrebne mjere i aktivnosti koje bi u slučaju pojave socio-društvenih anomalija umnogome ublažile posljedice anomalične pojave.

Prema Radonjiću predloženi sastav novog Savjeta može garantovati sistematski pristup problematici i nadasve profesionalni pristup preventivnom djelovanju u slučaju anomalija u društvu. Posljednja dešavanja kojima skoro pa svakodnevno svjedočimo govore u prilog tome da problemu moramo pristupiti sistemski i profesionalno, svako sa svog aspekta djelovanja ali sinergetski jer jedino tako možemo doći do adekvatnog odgovora. Kako sam prije rekao, prije više od mjesec dana sam poslao dopis na koji nije odgovoreno i to me ne raduje i plašim se da donosioci odluka na lokalnom nivou ne razumiju važnost Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave i ovim putem apelujem da zajedničkim snagama učinimo sve da prevencijom adekvatno zaustavimo trend pojave društveno-socijalnih anomalija, navodi Radonjić.

Svakako, postoje slična radna tijela u Opštini Danilovgrad gdje su članovi po funkciji svi sekretari Sekretarijata u Opštini Danilovgrad ali takva radna tijela nijesu adekvatna kada je riječ o razvoju i bezbjednosti ove lokalne samouprave i zbog toga je Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave važan jer on po svojoj funkciji ima mnogo veće, šire i jače oblasti oblasti rada pa vjerujem da će donosioci odluka u Opštini Danilovgrad razumjeti da pređašnji Savjet ni na koji način nije doprinio sopstvenoj funkciji a kamoli unapređenju grada i da se to mora riješiti jer predstavlja izuzetno važno radno tijelo koje je, čisto napomene radi, volontersko i članovi ovog Savjeta nemaju nikakvu naknadu za rad, zaključuje Radonić.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije