Kolektor u Landži: Početak radova kasni, bez informacija o trenutnoj situaciji - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Kolektor u Landži: Početak radova kasni, bez informacija o trenutnoj situaciji

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Danilovgradski vodovod je 2010. godine potpisao ugovor o zajmu za rekonstrukciju gradskog vodovoda i kanalizacionog sistema. Projekat je podrazumijevao više faza – od rekonstrukcije vodovoda,  ugradnje monitoring SCADA sistema, rekonstrukcije vodoizvorišta ali i finalne faze odnosno izgradnje kolektora i prečišćača za otpadne vode. 

Po dostupnim dokumentima, radovi na izgradnji kolektora i PPOV-a su trebali početi 1. septembra. Radovi nisu započeli a danilovgradski vodovod nije odgovorio na naše pitanje u kojoj fazi se nalazi projekat izgradnje kolektora i PPOV-a odnosno kada započinju radovi u Landži kao i koja firma će raditi pripremne radove.

Da je cjelokupan projekat obavijen velom tajne govori i nepotpuna transparentnost, pa tako ugovor sa grčkom firmom nije dostupan javnosti na zvaničnom sajtu Opštine. Danilovgradski vodovod još uvijek nema internet prezentaciju dok na email poruke ne odgovara ažurno.

Iz Opštine su ranije poručili da će uraditi sve da izgradnja kolektora i potrojenja za prečišćavanje otpadnih voda bude po najvišim standardima, navodeći da još uvijek rade analizu za utvrđivanje cijene koju će plaćati građani za uključenje na taj sistem.

Park prirode Rijeka Zeta, Landža

Park prirode dolina rijeke Zete

Lokacija prečistača je u III zoni parka prirode i nalazi se uz zonu II. U zoni III su dozvoljene sve aktivnosti koje su predviđene Prostorno urbanističkim planom. U zoni II nije dozvoljena gradnja stambenih i poslovnih objekata a sve radnje u zoni III ne smiju smanjivati kvalitet vazduha, vode i zemljišta u zoni II i zoni I.

Kvalitet životne sredine mora biti ispoštovan bez obzira da li je Landža u parku prirode ili ne. Svakako da park prirode olakšava sistem zaštite ali nije od presudne važnosti. Park prirode je dodatna okolnost koja utiče da se cijelom procesu pristupi mnogo obazrivije.

Bez obzira koliko bili obazrivi pri izradi prečišćivača otpadnih voda, čak i da se radi o vikendici, postojaće uticaji. Izvođenje građevinskih radova bi uzrokovalo gotovo potpuno odustvo životinjskih vrsta tokom trajanja radova u Landži. Prisutne travnate zajednice na predmetnoj lokaciji bi nestale i bile bi zauzete objektima prečistača otpadnih voda.

Ne postoje podaci o trenutnom stanju vode, vazduha i zemljušta za Landžu ali to treba biti dio elaborata. Zato treba insistirati da ukoliko investitor ne odustane od lokacije, da elaborat sadrži i te podatke jer ne može se pratiti stanje prirode nakon izgradnje ako ne znamo kakvo je ono bilo prije gradnje.

 

30€ po domaćinstvu

 

Troškovi održavanja postrojenja bi na mjesečnom nivou, po nekim podacima, iznosili oko 200 000 €.

Troškovi održavanja bi u zavisnosti od daljih dešavanja, hipotetički mogli iznositi i do 30€ po domaćinstvu, u zavisnosti do toga na koga bi sve pao teret. Troškovi otplate će se vjerovatno obračunavati i preko računa za vodu.

Dio koji se tiče priključivanja na kanalizacionu mrežu i gore pomenuta postrojenja nije zakonski obavezujući pa je na kraju i pitanje koliko domaćinstava bi prihvatilo priključivanje, enormne račune ali i činjenicu da bi od dana puštanja postrojenja u rad živjeli sa neprijatnim mirisima.

Građanska inicijativa “Stop kolektoru u Centar Danilovgrada” gotovo 12 mjeseci ulaže napore za promjenu lokacije planiranih postrojenja a podrška stiže i od NVO sektora, političkih partija ali i medija. Građani gotovo svakog dana uređuju meandar Landža čiji potencijali upućuju na rekreativno-turističke sadržaje koje bi kurs grada uputile ka održivom i zelenom razvoju.

Studija: Uticaj na kvalitet života kada se živi u blizini kolektora i prečišćača otpadnih voda

 

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Volim Danilovgrad: Odmor na neodređeno vrijeme, sa vama smo bili protekle 4 godine

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Poštovani pratioci portala Volim Danilovgrad,

Želimo Vas upoznati da portal Volim Danilovgrad i redakcija uzimaju odmor na neodređeno vrijeme.

Sa vama smo bili prethodne gotovo 4 godine bez prestanka, izvještavajući i pišući o aktuelnostima i novostima sa teritorije naše Opštine. Ipak, niz okolnosti nas je naveo da, kao i većina, moramo obezbjeđivati osnovne uslove za pristojan život i rad.

Ovom prilikom vas pozdravljamo i najavljujemo da ćemo vas u slučaju eventualnih promjena o tome objavijestiti dok ukoliko dođe do poboljšanja situacije se i vratiti.

Portal će do tada biti dostupan na internetu.

Uz nadu da razumijete ovakvu odluku, srdačno vas pozdravljamo.

Živjeli i svako dobro

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Objavljena Socio-ekonomska analiza Parka prirode rijeka Zeta

Uz finansijsku podršku The Nature Conservancy (TNC)

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Opština Danilovgrad objavila je na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji dokument sa naslovom Socio-ekonomska analiza Parka prirode rijeka Zeta. Izrada ovog dokumenta finansirana je od strane The Nature Conservancy, jedne od vodećih međunarodnih organizacija, koja se bavi zaštitom i unapređenjem prirodnih resursa.

Kako se navodi u uvodu socio-ekonomske analize Parka, prirodne vrijednosti i ciljevi zaštite biodiverziteta predstavljeni su kroz Studiju zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra Rijeka Zeta, kao i kroz Lokalni akcioni plan za biodiverzitet opštine Danilovgrad i Akcioni plan biodiverzitete Glavnog grada Podgorice.

U ovom dokumentu analizira se socio-ekonomski kontekst Parka prirode Rijeka Zeta, kao komplement postojećim informacijama. Zaključci ove analize s jedne strane treba da budu preporuka budućim upravljačima zaštićenih područja kako da usmjere svoje napore i finansije, a s druge strane doprinos povećanju svijesti različitih aktera o benefitima Parka čime se teži postizanju njihove podrške zaštiti. Drugim riječima, cilj je iskoristiti socio-ekonomske argumente u svrhu zaštite prirode, navodi se u uvodu i nastavlja da  svrha ove studije je dvostruka.

S jedne strane, kako se navodi, obezbijediće se informacije o različitim korisnicima prostora, njihovim interesima, aktivnostima, trenutnim oblicima korišćenja prostora i budućim planovima, vrijednostima i stavovima prema Parku. Te informacije će biti pretočene u preporuke za uspostavljanje mehanizama saradnje i učešća aktera u radu Parka.

S druge strane, konsultativni proces koji prati izradu studije doprinosi uključivanju različitih aktera u rad Parka, njihovom osnaživanju, kreiranju stava da je Park prednost i vrijednost lokalne zajednice kao i osećaja da ova inicijativa pripada njima.

 

Socio-ekonomska analiza Parka prirode rijeka Zeta se može preuzeti na sledećem linku.

Autori/ke studije su dr Marija Vugdelić, NVO Nexus, dr Aleksandra Martinović, mr Ines Pajović, mr Jovana  Drobnjak, Jelena Milić dok je dizajn radio Milan Trivić.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
26°
Ведро
05:3620:02 CEST
Осећај: 26°C
Ветар: 8km/h SSE
Влажност: 45%
Притисак: 1014.22mbar
УВ индекс: 0
УтоСреЧет
35/19°C
37/22°C
34/20°C

Facebook

Najčitanije