Connect with us

Ekonomija

Komunalnom preduzeću duguju 800.000 eura

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Fizička lica duguju 470.000, pravna 300.000, a javne ustanove 30.000 hiljada eura, dug preduzeća prema Opštini Danilovgrad na današnji dan je 827.000 eura, a potraživanja od Opštine 780.000 eura pa se u ovoj godini radi usaglašavanje.

Potraživanja Komunalnog preduzeća krajem decembra iznosila su 800.000 eura. Od tog iznosa fizička lica duguju 470.000, pravna 300.000, a javne ustanove 30.000 hiljada eura. U ova potraživanja ne spada Opština. Tačne podatke o tome ćemo imati u martu, kada se završi usaglašavanje – istakao je krajem prethodne godine Slobodan Stanišić, izvršni direktor preduzeća.

– Dug preduzeća prema Opštini Danilovgrad na današnji dan je 827.000 eura, ali su naša potraživanja od opštine 780.000 eura i sada se radi usaglašavanje. Da li će to biti ta cifra kako stoji u knjigama preduzeća, vidjećemo s Opštinom. Dio koji ne bude moraćemo procesuirati, jer ne možemo to da izbrišemo iz knjiga bez obzira na to da li je Opština u pravu. Za ono što ne budemo mogli usaglasiti ići ćemo na sud, da bismo na osnovu sudske odluke mogli da proknjižimo kako treba, jer ne možete bez ikakvog papira da rasknjižavate i uknjižavate. Ostvarivanje plana i završni računi pokazaće se u martu kada će se tačno znati obaveze prema nama i naše obaveze prema drugima. U toku je proces utuživanja pravnih lica za potraživanja, koje će biti nastavljeno u januaru – kazao je Stanišić.

Prema finansijskom planu preduzeća za narednu godinu, planirano je da prihodi iznose 880.000, a troškovi 877.000 eura, tako da je predviđeno poslovanje s dobitkom od tri hiljade eura.

– Najviše novca, odnosno 430.000 planirano je da se potroši za zarade zaposlenih. Za goriva, maziva i ulja potrošiće 90.000, za održavanje i nabavku rezervnih djelova za vozila 35.000 eura, a za otpis nenaplativih potraživanja i građevinski materijal po 20.000 eura – piše u dokumentu.

Planom je predviđeno da Komunalno iz budzeta Opštine prihoduje 250.000 eura, od čega je za deponovanje komunalnog otpada predviđeno 98.000, a za ručno i mašinsko čišćenje ulica, trgova i trotoara 59.000 eura.

– Za održavanje javnih zelenih površina planirano je da se u kasu preduzeća slije 30.000, za odvoz i deponovanje kabastog otpada 55.000, za održavanje bujičnih kanala tri, a za zbrinjavanje napuštenih životinja pet hiljada eura. Komunalno je planiralo da od naknada prihoduje 630.000 eura. Predviđeno je da od domaćinstava prihoduju 230.000, a od preduzeća, ustanova i preduzetnika 260.000 eura. Od pogrebnih djelatnosti finansijskim planom predviđeno je da se u kasu Komunalnog slije 70.000, od pijačnine pet hiljada, održavanja lokalnih puteva 35.000, a za ostale građevinske poslove po principu ponude 30.000 eura – predviđeno je poslovnim i finansijskim planom za narednu godinu.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ekonomija

PODRŠKA ZA SEDAM PREDUZEĆA U VLASNIŠTVU MLADIH

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Sedam malih i srednjih preduzeća iz Danilovgrada, Nikšića, Bijelog Polja i Mojkovca biće podržano u okviru projekta “Implementacija upravljajanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta”.

Projekat sprovodi NVO “Biznis centar” iz Nikšića u partnerstvu Opštinom Danilovgrad, a održana je i prva obuka za interne auditore za ISO standard Sistema menadžmenta kvalietom i Sistema menadžmenta zaštitom životne sredine.

“Naša organizacija će ovim projektom pružiti podršku za sedam kompanija u vlasništvu mladih, koje će implementirati i usvojiti prakse u skladu sa ISO standardom 9001:2015 i ISO 14001:2015. Tako će steći međunarodno priznatu usklađenost koja će doprinijeti povjerenju u usluge i robu malih preduzeća”, rekao je Darko Žugić, koordinator projekta i izvršni direktor NVO “Biznis centra”.

Krajnji korisnici projekta su sedam malih i srednjih preduzeća iz Danilovgrada, Nikšića, Bijelog Polja i Mojkovca, među kojima su i mladi preduzetnici mlađi od 35 godina koji posluju uglavnom u nerazvijenim opštinama.

“Opština Danilovgrad dala je svoj doprinos u dijelu odabira i podržala projektnu ideju u rješavanju socio-ekonomskih problema i promovisanju malih preduzeća u nerazvijenim opštinama kroz implementaciju ISO standarda. Promocija će biti realizovana kroz posebne sastanke sa korisnicima, a opštinski tim će im pružiti podršku da ispune ciljeve projekta”, rekao je menadžer projekata u Opštini Danilovgrad Darko Mrvaljević, prenosi portal Onogošt.

Projekat će pomoći malim preduzećima da ostvare koristi od implementacije ISO standarda tako što će identifikovati svoje trenutne procese, analizirati rizik, kao i identifikovati sve mogućnosti za poboljšanje poslovanja, uz praćenje preporuka ovih ISO standarda koje su dali konsultanti i stručnjaci za njihovu implementaciju kako bi se razvila svijest poslovanja u skladu sa ciljevima zaštite životne sredine kako bi se ojačala društvena odgovornost svih preduzeća podržanih ovim projektom.

“Podrška Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora” usmjerena je na male biznise, koji će kroz transformaciju doprinijeti razvoju i rastu privrede u Crnoj Gori”, rekao je menadžer projekta “Norveška za vas – Crna Gora” Armen Čekić.

Projekat “Implementacija upravljajanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta” finansira Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora” sa oko 35.000 evra.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Održan drugi dio obuke za interne auditore za standarde ISO 9001 i ISO 14001

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U Danilovgradu je održan drugi dio obuka za interne auditore za standarde ISO 9001 i ISO 14001, a u sklopu projekta “Implementacija upravljanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta”, koji sprovodi NVO “Biznis centar” Nikšić.

Nakon obuka, obavljeno je testiranje predstavnika NVO “Biznis centar” Nikšić i predstavnika partnerske organizacije Opština Danilovgrad.
Polaznici obuka dobiće sertifikate za internog auditora za standarde ISO 9001 i ISO 14001.

Projekat je podržan od strane Kraljevine Norveške u okviru projekta “Norveška za vas – Crna Gora“.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije