KONKURS “Izvještavanjem do promjena” - Volim Danilovgrad
Connect with us

NVO Sektor

KONKURS “Izvještavanjem do promjena”

U cilju jačanja uloge medija u crnogorskom društvu, isticanja važnosti izvještavanja o brojnim temama u kontekstu evropskih integracija, kao i daljoj afirmaciji istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori, Centar za građansko obrazovanje (CGO) raspisuje KONKURS za najbolju novinarsku istraživačku priču na temu „Izvještavanjem do promjene“.

Konkurs je dio projekta „Podrška lokalnim medijima – priče iz prve ruke! Podrška istraživačkom novinarstvu i medijskoj pismenosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori“ čiji je cilj doprinos procesu evropskih integracija Crne Gore kroz jačanje profesionalnog, nezavisnog i istraživačkog novinarstva, naročito na lokalnom nivou kroz edukaciju i razvoj kapaciteta medijskih profesionalaca u oblasti digitalne i medijske pismenosti.

Istraživačke priče novinara/ki sa kojima se može konkurisati moraju biti objavljene u periodu od 1. januara 2020.  do 14. februara 2021. godine nakon čijeg je objavljivanja je nastala konkretna promjena i doprinos rješavanju nekog problema na lokalnom ili nacionalnom nivou. Na konkurs se ne mogu prijaviti istraživačke priče nastale kroz re-granting šemu u okviru pomenutog projekta.

Konkurs je namijenjen novinarima/kama crnogorskih štampanih i elektronskih medija (Internet publikacija), agencija i web portala koji su registrovani u Crnoj Gori. Autori mogu konkurisati sa najviše dva teksta, bilo da se prijavljuju sami ili da su predloženi od strane matične redakcije, novinarskih udruženja ili žirija.

Rok za slanje tekstova na konkurs je 14. april 2021. godine, do 14h.

Za prijavu na konkurs potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju u elektronskoj formi:

  • kopiju objavljenog teksta (skenirani tekst, link objavljene priče, video ili audio prilog u zavisnosti od tipa medija), uz jasnu naznaku kada je i gdje tekst objavljen;
  • ime i prezime autora, kontakt telefon i elektronsku adresu.

Prijave se šalju isključivo elektronski na adresu: [email protected] sa naznakom „KONKURS – Izvještavanjem do promjena“.

Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Komisija za ocjenu tekstova će izabrati tri najbolja rada kojima će biti dodijeljene novčane nagrade u sljedećim bruto iznosima:

  • I mjesto: 1000 EUR
  • II mjesto: 700 EUR
  • III mjesto: 400 EUR

Nagrađeni tekstovi biće publikovani na sajtu CGO-a i dodatno promovisani kroz socijalne mreže.

Konkurs se organizuje u okviru projekat „Podrška lokalnim medijima – priče iz prve ruke! Podrška istraživačkom novinarstvu i medijskoj pismenosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori“, sprovode B film Montenegro, Centar za građansko obrazovanje (CGO), SHARE fondacija i Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Projekat finansira EU posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Vlade Crne Gore.

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

NVO Sektor

Đurišić i Radonjić kandidati za člana komisije za dodjelu sredstava NVO

Opština Danilovgrad raspisala konkurs za Nevladine organizacije

Na osnovu člana 82 stav 1 tačka 22 Statuta Opštine Danilovgrad (“Službeni list CG – opštinski propisi”, br. 43/18) i člana 7 stav 2 Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama (“Službeni list CG – opštinski propisi”, br. 16/19) Predsjednica Opštine Danilovgrad, uputila je ranije javni poziv nevladinim  organizacijama za predlaganje kandidata/kinje za člana/icu Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim  organizacijama.

Na konkurs su pristigli predlozi NVO-a a nadležni sekretarijat je utvrdio listu kandidata u odnosu na validnost dokumentacije nevladinih organizacija koje su predložile kandidate.

U odnosu na pristigle predloge utvrđena je lista koju čine predloženi kandidati: Jovana Đurišić iz NVO 9.decembar i Mitar Radonjić iz NVO “ISOP”.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Direktor Skloništa pisao Delegaciji EU o problemu Skloništa za žrtve trgovine ljudima

Činjenica je da nadležni u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja u potpunosti ignorišu činjenicu da jedino specijalizovano licencirano Sklonište za žrtve trgovine ljudima od kraja prošle godine funkcioniše, adekvatno zbrinjava i sprovodi sve potrebne aktivnosti u cilju zaštite žrtava trgovine ljudima u Crnoj Gori a bez ikakve podrške nadležnih, saopštio je direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku, Mitar Radonjić.

Dvanaest zaposlenih u Skloništu radi potpuno volonterski jer nam je zaštita žrtava trgovine ljudima prioritet u poslu i nećemo dozvoliti da žrtve trgovine ljudima ostanu bez zaštite zbog nečijeg mišljenja da Sklonište za žrtve trgovine ljudima ne treba da postoji ili makar ne u obliku u kakvom je ono sada, računi za električnu energiju se već treći mjesec ne mogu platiti, rentu za objekte nismo platili a sve iz razloga što Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ne nalazi za shodno da raspiše konkurs sa adekvatnom visinom sredstava potrebnom za nesmetano funkcionisanje skloništa, saopštio je Radonjić.

Moja je obaveza i dužnost kao rukovodioca ovog Skloništa, kako sa ljudske tako i sa profesionalne strane, da obavijestim Delegaciju EU u Crnoj Gori o objektivnom stanju stvari i odnosu države prema jedinoj ustanovi koja je specijalizovano licencirana za zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima jer je Sklonište na čijem se čelu nalazim u relevantnim međunarodnim izvještajima prepoznato kao Sklonište čiji se nivo usluge može porediti sa razvijenim zemljama svijeta, a što sam danas i uradio na način što sam poslao preporučeno pismo Delegaciji u cilju informisanja o odnosu države prema ovom izuzetno važnom socijalnom servisu. Dakle, ako želimo da budemo u društvu razvijenih demokratija Evrope moramo poštovati i zalagati se za poštovanje ljudskih prava a posebno za prava onih koji su višestruko ugroženi.

Poštovanje ljudskih prava posebno ugroženih društvenih grupa, a što žrtve trgovine neminovno jesu, mora biti imperativ u radu Vlade Crne Gore ali očigledno ovoj Vladi ili makar njenom Ministarstvu finansija i socijalnog staranja žrtve trgovine ljudima i ljudi koji o njima brinu nisu na dnevnom redu, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje mr Mitar Radonjić – izvršni direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku i rukovodilac Skloništa za žrtve trgovine ljudima

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Promocija

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
11°
Ведро
06:0817:40 CET
Осећај: 10°C
Ветар: 5km/h S
Влажност: 54%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПонУтоСре
13/5°C
12/6°C
12/0°C

Facebook

Instagram

Najčitanije