Međa Vuka Manitoga

Međa Vuka Manitoga je megaltski kiklopski zid iz arhajskih vremena, izgrađen od tesanog kamena dugačak čak 500 kilometara.

Njegove osnove su dva metra, a na nekim mjestima dostiže čak 3 metra visine. Pruža se od zaleđine Dubrovnika, preko Trešnjeva u Cucima, pored Stubice iznad Nikšićkog polja, preko Brijestova i Prekornice, Ostroške Grede, Zagarača, Pipera, Moračkih planina, Bjelasice, beranske doline, pa prolazi korz andrijevački predio, do Prokletija, pa preko Meduna u Kučima, zaleđine Podgorice sa Dukljom, pa sve tako do Skadra.

Međa Vuka Manitoga je mnogo starija od Kineskog zida, a procjene govore najmanje 4.000 godina, a o njenom postojanju svjedoče i zapisi Vuka Karadžića iz 1834. godine, kao i Njegošev odgovor na pitanje Vilema Dušana Lambla, češkog ljekara, patologa, kada je rekao ,,ne znam čemu bi ovaj Kineski zid mogao služiti u Crnoj Gori”.

Zid je imao odbrambeni značaj, sa preko stotinu izvora, zdenaca i vode u okapinama, koje postoje i dan danas, raspoređeni na odprilike svakih četiri kilometra.

Nažalost, dio Međe Vuka Manitoga je uništen, ali na svu sreću, i dalje postoje ostaci, a ozbiljnijim istraživanjem se može još mnogo toga pronaći.

Gradovi koji se nalaze uz Među su: Igalo sa Sutorinom, Herceg Novi, Risan, Kotor, Budva, Petrovac, Sutomore, Bar, Ulcinj, Tuzi, Cetinje, Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav i Gusinje.

IZVOR SVA ČUDA CRNE GORE