Connect with us

Društvo

Međunarodni dan epilepsije: Zgrada Opštine večeras osvijetljena ljubičastom

Objavljeno

on

„Međunarodni dan epilepsije ključna je inicijativa koju će epileptološka zajednica u svijetu a zahvaljujući našoj organizaciji i našim partnerima i epileptološka zajednica u Crnoj Gori od ove godine koristiti za podizanje svijesnosti o epilepsiji kao i za podsticanje sprovođenja 10-godišnjeg Međusektorskog globalnog akcionog plana o epilepsiji i drugim neurološkim poremećajima (2022.-2031.) Svjetske Zdravstvene Organizacije. IGAP je desetogodišnji plan koji sadrži specifični strateški cilj – jačanje javnozdravstvenog pristupa epilepsiji i dva globalna cilja sa zadatkom uklanjanja glavnih nedostataka u liječenju i uključivanju osoba s epilepsijom u cijelom svijetu: Globalni cilj 5.1: Do 2031. zemlje će imati povećanu pokrivenost službama za epilepsiju za 50% u odnosu na trenutnu pokrivenost; Globalni cilj 5.2: 80% zemalja će razviti ili ažurirati svoje zakonodavstvo za promicanje i zaštitu ljudskih prava osoba s epilepsijom do 2031.”, ističe Milan Bajalica.

“Jedna od ključnih prepreka za postizanje ovih globalnih ciljeva specifičnih za epilepsiju je nizak nivo zdravstvene pismenosti i visok nivo nerazumijevanja i pogrešnih predrasuda o epilepsiji. Nedostatak znanja pretvara se u društvenu stigmu i isključenost, dovodeći do diskriminacije na svim nivoima društva, na poslu, u školi ili u zajednici. Brojni su izazovi u pristupu liječenju zbog pogrešnih dijagnoza, neprikladnih odluka o liječenju, neadekvatnog pružanja zaštite i nedovoljne podrške za osobe s epilepsijom i one koji o njima brinu. Zapravo, zbog stigme koja okružuje epilepsiju, u mnogim dijelovima svijeta oboljeli ne žele potražiti zaštitu. Osim toga, otežano je određivanje prioriteta i dodjela resursa za epilepsiju od strane donosilaca odluka, te priznanje potrebe za posebnim pravilnicima i programima koji se bave problemima vezanima uz epilepsiju”, navodi Milan Bajalica.

„U skladu sa ovogodišnjim sloganom „Osvijetlimo Epilepsiju“ ponosni smo na činjenicu da smo uspjeli u namjeri da animiramo nekoliko ključnih aktera važnih za budućnost, pa će zgrada Predsjednika Crne Gore, zgrada Glavnog Grada i Most Milenijum, zgrada opštine Nikšić, potom zgrada opštine Danilovgrad i dvije fontane u ovom gradu biti osvijetljeni u ljubičastoj boji kao vid podrške“.

„Osim toga, realizovaćemo zanimljive programe u Nikšiću, Danilovgradu i Podgorici. Počećemo 12.februara kada ćemo uz podršku opštine Nikšić, Turističke Organizacije Nikšić, Hotela Onogošt u Sali JU Zahumlje organizovati prigodan program sa početkom od 17:00 časova. U saradnji i uz podršku opštine Danilovgrad u utorak 13.februara sa početkom od 19:00 časova u Sali Javne Ustanove Centar za kulturu organizovaćemo program uz učešće Folklornog ansambla mladih, talentovane Vladane Todorović koja će publici predstaviti svoj talentovani anđelski glas a predviđena je i promocija knjige „Moje drugo ja“ mlade autorke Enese Sukić iz Bara. Program ćemo zatvoriti u srijedu 14.februara kada ćemo u prostorijama M tel digitalne fabrike sa početkom od 19:00 časova prezentovati rad naše organizacije, predstaviti facebook grupu „Ambasador epilepsije u Crnoj Gori.

U sva tri grada publika će imati priliku da prisustvuje Otvorenim vratima i Info danima, da se upozna sa organizacijom i da se pridruži, a počev od 12.februara pa sve do 26.marta organizujemo on line “Otvorena vrata” pozivajući sve da nam se pridruže u našem radu  i da nam pruže podršku, uključujući i novčanu kako bismo mogli obezbjediti prostorije za rad koje nažalost još uvijek nemamo, budući da posao obavljamo od kuće i na volonterskoj osnovi, bez ikakve naknade”, nastavlja Milan.

“Za razliku od većine evropskih zemalja, Crna Gora zaostaje u ovoj oblasti.  Kao utemeljivači dobre prakse obilježavanja međunarodnog dana epilepsije i međunarodnog ljubičastog dana, osim deklarativne podrške, ukazujemo da se stvari na ovom planu moraju suštinski i institucionalno mijenjati ukoliko želimo da uhvatimo korak sa zemljama Evropske Unije. Iz tog razloga pokrenućemo inicijativu za ustanovljavanje Nacionalnog Dana oboljelih od epilepsije u Crnoj Gori.

Naše putovanje započelo je prije u 3 godine kada smo osnovali nevladinu organizaciju “Sinergija Novih krila” a  zahvaljujući ćemu se Crna Gora po prvi put pridružila globalnoj inicijativi i po prvi put otpočela sa obilježavanjem međunarodnog ljubičastog dana, poznatijeg kao dana podrške osobama sa nekim vidom epilepsije. Želimo da uključimo osobe s epilepsijom, roditelje, njegovatelje, zdravstvene, socijalne radnike, istraživače, predstavnike institucija, kreatore politike, kolege iz nevladinog sektora, građanke, građane, mlade ljude i svakoga koga zanima epilepsija pozivajući ih  da nam pridruže našoj facebook grupi “Ambasadori epilepsije u Crnoj Gori” kao platformi na kojoj ćemo razmjenjivati mišljenja, razgovarati o problemima i inicirati traženje rješenja” zaključuje Milan.

Advertisement

Društvo

Saopštenje za javnost : Vodosnabdijevanje u Danilovgradu u ljetnjim mjesecima

Objavljeno

on

By

Saopštenje Danilovgradskog Vodovoda prenosimo integralno u nastavku

Povodom sve češćeg akcentovanja teme  vodosnabdijevanja u Danilovgradu u ljetnjem periodu želimo objektivno ukazati na sve njegove uzroke, ali i realno sagledati ko je sve odgovoran za takvo stanje.

Problem slabijeg vodosnabdijevanja u ljetnjem periodu nije problem samo Danilovgrada i on je uslovljen velikim pritiskom na vodne resusrse zbog prekomjerne upotrebe vode usljed sve češćih dugotrajnih toplotnih talasa i suše.

Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama u našoj opštini. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova opštine, zbog toga i potrošači snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Jedno od takvih područja su upravo Martinići. Ovdje moramo ukazati na podatak da se ovo područje u zimskom periodu stabilno snabdijeva sa 8 – 10 litara vode u sekundi, a u noćnim satima se  nekada čak i pumpa na “Žarića jami” isključuje jer ima dovoljno vode pod pritiskom u sistemu. Ovih dana kada sva vodoizvorišta rade u punom kapacitetu ni 45 l/s sa vodoizvorišta nije dovoljno da pokrije potrebe stanovništva tog područja. Ključni razlog je nenamjenska i neracionalna potrošnja korisnika koji su na nižim kotama, pa do potrošača na visočijim pozicijama dolazi malo ili nimalo vode.

VIK Danilovgrad razumije potrebe potrošača i činjenicu da se u Bjelopavlićima veliki procenat stanovništva bavi poljoprivredom,te da je voda u sušnom periodu vrednija od bilo kog drugog resursa, ali podsjetićemo da je vodosnabdijevanje pojedinih područja na koje se I sada ukazuje višedecenijski problem . Moramo biti svjesni da je naš vodovodni sistem veoma veliki i razuđen, da novo vodoizvorište nije uključeno u sistem još od 2003. da imamo značajno naseljavanje određenih područja, a time i povećanje broja priključaka na postojeću infrastrukturu što utiče na njene kapacitete. Ovo je karakteristično upravo za martinićka sela, Novo Selo, Daljam, Klikovače i sl.

DOO “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedilo stabilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prije početka ljetnje sezone uveden je rad terenskih službi u dvije smjene od 7 do 22 časa. Od početka jula stupila je na snagu Odluka o zabrani nenamjenske potrošnje i ekipe VIK-a su svakodnevno na terenu radi kontrole i suzbijanja ovakve potrošnje. U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će VIK Danilovgrad u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača.

Kada je u pitanju brzina intervencija odnosno otklanjanja kvarova ukazujemo da su u ovom periodu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijani resursi Društva.  Uveden je i novi telefonski broj na koji građani mogu prijaviti kvar van radnog vremena i  vikendom.

Ekipe Službe vodovod dnevno otklanjaju po više od 10 kvarova na različitim mjestima, a imajući u vidu da VIK ne posjeduje bilo kakvu mehanizaciju, najčešće je potrebno vrijeme kako bi se eksterno obezbijedile mašine neophodne za otklanjanje kvara.

U svakom slučaju radnici VIK-a su na ovim visokim temperaturama stalno na terenu,na više mjesta istovremeno, sve kvarove koji se mogu otkloniti ručno i za kratko vrijeme rješavaju odmah ,a često pomažu i u rješavanu problema na privatnim instalacijama korisnika kako bi svi građani u ovom sušnom periodu imali vodu.

Prethodne nedjelje ugradnjom frekventnog regulatora riješen je problem nedostatika vode u  martinićkim selima Luke i Sige. Takođe je ugradnjom prekidnog ventila riješen problem vodosnbdijevanja u dijelu Novog Sela. Ostali kratkotrajni prekidi vodosnabdijevanja u dijelu  Martinića i Spuža, naselja Burum, Ciglana i ostalih koji gravitiraju martinićkom putu uzrokovani su najčešće oštećenjima infrastrukuture tokom radova na putu i ovi kvarovi se otklanjaju čim dobijemo informaciju o njima.

Voda iz sistema opštinskog vodovoda, u ovom periodu, prvenstveno se mora koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

Vodovod Danilovgrad ima razumijevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom ljeta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamjensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Ukoliko aktuelna kontrola prekomjerne potrošnje ne doprinese poboljšanu stanje VIK Danilovgrad će ne mjestima gdje je to tehnički izvodljivo vršiti ugradnju prekidnih ventila koji smanjuju pritisak i time umanjuju prekomjernu potrošnju. Kao krajnju mjeru planiramo regulacije I preusmjeravanja protoka kako bi voda dolazla I do onih potrošača koji je zbog prekomjerne upotrebe drugih nemaju.

Za dobro finkcionisanje vodovodnog sistema neophodna je saradnja građana i preduzeća koje njime upravlja, odnosno Opštine, jer jedna strana kolike god napore da uloži ne mogu biti dovoljni. Iz ovog razloga još jednom apelujem na građane da namjenski i umjereno troše vodu kako bi njihove komšije i sugrađani, u ovim vrelim ljetnjim danima, imali dovoljno vode za osnovne potrebe.

„Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad

Nastavite čitanje

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije