Naslovna - Novosti - Društvo - Ne smije se dozvoliti da se na Sinjajevini ispali jedan jedini projektil

Ne smije se dozvoliti da se na Sinjajevini ispali jedan jedini projektil


Sinjavina, ljepotica među planinama „vlasništvo“ je stočara i pčelara opština Mojkovac, Šavnik, Žabljak, Kolašin i Danilovrad, ali u katastarskim knjigama uvedena je kao državna svojina, nalazi se u saopštenju Crkvene opštine Danilovgrad, koji potpisuje predsjednik CO Branislav Ivanović.

„Lokacija na kojoj se namjeravaju vršiti artiljerijska bojeva gađanja je prostor Savine vode površine 21m. kvadrata. Nije poznato da je Vlada Crne Gore dobila saglasnost pomenutih opština, ali je rečeno da je opština Mojkovac dala saglasnost, iako to pitanje nije još bilo na dnevnom redu SO“, naglasili su iz CO Danilovgrad i dodali:

„Osim pribavaljanja saglasnosti od lokalnih samouprava u navedenim opštinama potrebna je projektna dokumentacija i elaborat, cijeli proces treba da se učini transparentinijim za svu zainteresovanu javnost“.

„Kao gest dobre volje Vlada i nadležno ministarstvo (Ministarstvo odbrane) odustali bi od uništenja M.E.S, što je apsurdno, obzirom da je taj projekat doživio fijasko na planini Goliji u Nikšiću, a u Beranama već postoji fabrika u kojoj se bezbjedno i bez uticaja na zivotnu sredinu vrši delaboracija i uništenje M.E.S.“, pručeno je iz CO.

Oni pitaju da li je moguće da u Ministarstvu odbrane ne čuje se glas razuma i temeljno analizira pitanje vodeći se interesima države.

„U koliko se na Sinjavini ispali i jedan jedini projektil, automatski će doći do remećenja životne sredine i eko staništa, doći će do uništenja biodiverziteta i vodenih potencijala. Od siline detonacija artiljerijskih projektila, ugrožene su trajno ptice i divljač, dakle narušava se čitav biološki sastav uključujući ljude“, poručeno je iz ove crkvene opštine.

Oni smatraju da planu Ministarsta odbrane za sada se indirektno suprostavlja Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, posebno, jer na Sinjavini može da se napasa preko 200.000 ovaca.

„Sinjavina je definisana prostornim planom Crne Gore do 2020. godine kao područje koje treba zaštititi kategorijom zaštite regionalni park, odnosno park prirode po važećem zakonu. Opština Kolašin ima dogovor sa Evropskom komisijom za otvaranje planine Sinjavine preko projekta regionalnog parka prirode.
Svaka vojna aktivnost je zagađenje, a posebno korišćenje novih oružja i municija (Osiromašeni uranijum, zapaljive bombe,…).
Bolje je imati i jednu turističku destinaciju u državi, nego 100 vojnih baza“, zaključuje se u saopštenju CO Danilovgrad.

IN4S

Takođe pogledajte

Sjutra mečevi 12. kola T1.CFL: Iskra protiv Sutjeske

Utakmicama 12. kola sjutra će, nakon dvonedjeljne pauze zbog obaveza reprezentacije, biti nastavljeno takmičenje u …

Privode se kraju razgovori o povećanju zarada u prosvjeti

Ministar prosvjete Damir Šehović održao je danas sastanak sa članovima Izvršnog odbora Sindikata prosvjete, u vezi sa …

Оставите одговор

%d bloggers like this: