Portalu Volim Danilovgrad ponovo se obratilo više čitalaca navodeći da se Spužem, Daljmom i Grbama  širi jako neprijatan miris sa obližnje farme svinja.

Danas smo posjetili Spuž, razgovarali sa mještanima i uvjerili se još jednom da se od neprijatnih mirisa teško može boraviti vani.

Spuž

Današnji miris je lagan kako inače zna da bude, naveo je za naš portal mještanin Grba.

Vjerujete da se ne može opstati. Niko ne uživa u svom dvorištu. Obećavali su od novembra da će se ubrzo riješiti problem. Koliko mi vidimo a i osjećamo, ništa se nije uradilo, riječi su gospođe koja živi na Stologlavu. Poslednjih par noćiju se nije moglo disati.

Kovačević u novembru najavila brzo rješenje problema

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević kazala je u novembru, da je izmještanje farme kompanije Niksen Čavor u Spužu krajnja mjera, te da je vlasniku Draganu Čavoru dat rok da se neprijatni miris smanji na najmanju moguću mjeru.

Kovačević je tada u Jutarnjem programu RTCG rekla da kompanija Niksen Čavor mora da ispoštuje sve standarde koji važe za proizvodnju.

“On je krenuo da radi otklanjanje nedostataka. Dogovorili smo da inspekcija utvrdi rok da se miris koji ide sa farme smanji na najmanju moguću mjeru”, rekla je Kovačević.

Ona je istakla da je jedan od problema ispuštanje njegovih otpadnih voda u Zetu, a drugi se tiče zagađivanja i problema koji imaju građani Spuža.

“Ako to Čavor ne uradi, onda će vjerovatno državni organi preduzeti druge konkretne mjere. Ne bih sada razgovarala o izmještanju farme, to je krajnja mjera i to ne bi bilo dobro. Mi nijesmo protiv poslovanja Čavora, nijesmo protiv privrednih subjekata, već samo da se poštuje zakon”, rekla je u novembru Kovačević.

Radiće, kako kaže, zajedno s građanima, kako bi se Čavoru i Pantomarketu da jedan primjeren rok.

“A rokovi su već određeni. Ako se ne budu poštovali, inspekcije će odraditi svoj dio posla”, rekla je tada Kovačević.

Mještani revoltirani

Imali smo obećanja da će se problem riješiti. Da će lokalna uprava stati sa nama i pomoći nam. Od tada ni traga ni glasa. Ljudi ne žele da se zamjeraju ali im je svega više dosta. Nisu nama potrebna lažna obećanja, dosta nam je iste priče. Želimo normalan život. Pitamo se zar je to mnogo?

 

Ispust u rijeku Zetu – Novembar 2019.

Problem dva grada

Tečni otpad iz farme svinja u Spužu izliva se u dio sliva vodizvorišta sa kog se vodom snadbijeva Podgorica.