Ako već niste, predlažemo da pročitate prethodne kolumne kako biste najbolje razumjeli one koje slijede. Da počnete od početka, pročitajte prvi dio Uvoda u astrologijuPsihološka (duhovna) astrologija.

Aspekti – „linije sile“ u energetskom polju karte

Aspekt je ugao između dvije planete, ili planete i tačke, i opisuje njihov međusobni uticaj uokviru životnih polja (kuća) u kojima se nalaze. U prevodu, opisuje interakciju i protok energije planeta u nama. Otkriva nam količinu napora koji ulažemo pri ispoljavanju određenih nagona ili ispunjavanju potreba, kao i odnos djelova karaktera i njihov uticaj na donošenje odluka.

Priroda aspekata se najčešće tumači kao „dobra“ ili „loša“. Kao što sam ranije imala priliku da naglasim, ovi polariteti (kao i muški i ženski), zajedno sa svojim krajnostima, ne spadaju u isključivi spektar osobina ili uticaja. Aspekti opisuju intenzitet interakcije energija u nama, te mogu biti „laki“ i „teški“. Dejstvo aspekata zavisi od planeta i znakova u kojima se te planete nalaze (njihovim elementima i kvalitetima).

 1. DINAMIČNI (izazovni) – kvadrat, opozicija, kvinkunks, ponekad konjunkcija i polusekstil;

  unutrašnja napetost, razvitak svijesti unutar naznačenih polja, nesigurnost, strahovi, iritacija, neuroza, osoba se usmjerava na umanjenje napetosti, podstiče se prilagođavanje, ali uz napore.

 2. SKLADNI (harmonični, protočni) – trigon, sekstil, ponekad konjunkcija i polusekstil;

  prirodne sposobnosti, talenti, lakoća s kojom mogu da se koriste i razvijaju, energije se skladno prepliću, jačanje energetskog polja osobe.

Intenziteti su različiti. Teški aspekti, kvadrat i opozicija, nam donose unutrašnje nemire, ali prilikom rada na balansiranju tih aspekata dolazimo do promjena. Kod lakih aspekata, trigona i sekstila, energije djeluju izuzetno skladno, ali se dešava da osoba svoje darove shvati zdravo za gotovo, da iz konstantne harmonije nestane potreba za promjenom. Konjunkcija se svrstava u intenzivni aspekat jednako dinamičan i skladan, u zavisnosti od njene prirode, ona može doneti funkcionalnost ili napetost.

Osnove astralnog jezika: Aspekti i stepeni

KONJUNKCIJA (0°) 

Konjukcija obično obuhvata planete u istom znaku i kući. Smatra se jednim od najuticajnijih, pogotovo ako su u odnosu lične planete (Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars) ili podznak (Ascendent). Odnosi između planeta su intenzivni, kao i energije koje utiču jedna na drugu, te opisuju lično izražavanje (znak, planeta) i dominantnu oblast u životu osobe (kuća). Energije se ispoljavaju kroz akciju i lično isticanje. Priroda jačine ovoga intenziteta zavisi od naravi planeta i znaka u kojem se one nalaze.

TRIGON (120°) △

Trigon ostvaruje lak protok između energija planeta kojima nije potrebno puno prilagođavanja da bi se izrazile. Životna polja (kuće) u kojima se planete nalaze ukazuju na harmoničan unutrašnji odnos i na postojanje talenata. Primetimo li ugao naspram kojeg se nalaze jedna od druge vidjećemo da obično obuhvata planete tri znaka istog elementa koje povezuje slična energija. Nekada je ovaj odnos mač sa dvije oštrice, jer se zbog lakoće izražavanja sposobnosti olako shvataju i talenti se prestanu dalje razvijati.

Lista trigona:

V A T R A Ovan (1. kuća) Lav (5. kuća) Strijelac (9. kuća)
Z E M LJ A Bik (2. kuća) Djevica (6. kuća) Jarac (10. kuća)
V A Z D U H Blizanci (3. kuća) Vaga (7. kuća) Vodolija (11. kuća)
V O D A Rak (4. kuća) Škorpija (8. kuća) Ribe (12. kuća)

 

SEKSTIL  (60°) 

Sekstil ukazuje na otvorenost uma prema novim ljudima, idejama, stavovima koji na posletku vode novim učenjima. Obično uključuje znake podudranih elemenata spojivih energija unutar kojih se  razvija objektivnost i razumevanje u određenim životnim poljima koje sa sobom nose mentalno oslobođenje. Određene vještine dolaze prirodno, a stanja sadrže mir i zadovoljstvo.

Lista sekstila:

V a t r a  i  v a z d u h Ovan, Blizanac, Lav, Vaga, Strijelac, Vodolija
Z e m lj a  i  v o d a Bik, Rak, Djevica, Škorpija, Jarac, Ribe

 

POLUSEKSTIL  (30°) 

Polusekstil je sporedan aspekt, ali nekada može biti značajniji od konjukcije, što zavisi od planeta i drugih aspekata sa te dvije planete. Energije se prožimaju i uzajamno izgrađuju, te ne proizvode stres, a planete su uporne i osjeća se njihov konstantan uticaj.

Lista polusekstila:

Ovan Ribe Bik
Bik Ovan Blizanci
Blizanci Bik Rak
Rak Blizanci Lav
Lav Rak Djevica
Djevica Lav Vaga
Vaga Djevica Škorpija
Škorpija Vaga Strijelac
Strijelac Škorpija Jarac
Jarac Strijelac Vodolija
Vodolija Jarac Ribe
Ribe Vodolija Ovan

 

KVINKUNKS (ili INKONJUNKCIJA) (150°) 

Kvinkunks stvara snažan protok energije između planeta u neharmoničnim elementima i kvalitetima. Njihov sukob je nezgodan jer je teško biti svjestan obije strane. Jako je bitno razumjeti ih jer jedna uslovljava ispunjenje druge. Kod ovog aspekta treba imati na umu da se nikakva rješenja ne smiju donositi na silu. Harmonija nastaje tada kada naučimo kako možemo da im se obema posvijetimo.

Ovan Djevica Škorpija
Bik Vaga Strijelac
Blizanci Škorpija Jarac
Rak Strijelac Vodolija
Lav Jarac Ribe
Djevica Ovan Vodolija
Vaga Riba Bik
Škorpija Ovan Blizanac
Strijelac Bik Rak
Jarac Blizanac Lav
Vodolija Rak Djevica
Ribe Lav Vaga

 

KVADRAT (90°) □

Kvadrat nastaje između planeta u neskladnim elementima sa suprotnim energijama. Otuda njegov ozloglašeni uticaj koji obično stvara izuzetne tenzije među određenim životnim oblastima. Jedna planeta obično koči drugu, pogotovo ako kvadrat uključuje ličnu planetu. U tom slučaju predstavlja veliki životni izazov. Sukob se mora riješiti kako bi se smanjili unutrašnji nemiri. To podrazumijeva brisanje starih energetskih programa i integrisanje novih. Strah je često propratni element ovog apekta i on otežava napredak i promjenu i koči bavljenje sobom.

Lista kvadrata:

Ovan Rak Vaga Jarac
Bik Lav Škorpija Vodolija
Blizanci Djevica Strijelac Ribe

 OPOZICIJA (180°) 

Opozicija se formira kod planeta koje se nalaze u skladnim elementima, jedna preko puta druge u natalnoj karti, i predstavlja sukobljena životna polja koja treba izbalansirati. Te dvije planete prekomerno stimulišu jedna drugu i pretežno stvaraju raskol unutar nagona, jer obije imaju različite sklonosti. To znači da ćemo se sukobiti u koje životno polje da kanališemo energiju. Balansiranje ove dvije strane obično podrazumjeva određenu vrstu discipline i konstantno osluškivanje svojih potreba, a ne siljenje sebe ka željenom pravcu. Ovaj aspekat stvara neprekidan izazov u području ličnih odnosa, obično i nedostatak objektivnosti, projektovanje sebe na druge, kao i kontradiktornosti.

Lista opozicija:

Ovan Vaga
Bik Škorpija
Blizanci Strijelac
Rak Jarac
Lav Vodolija
Djevica Ribe

 

U zavisnosti od drugih životnih okolnosti svaki od aspekata može biti pogodan/nepogodan. Bitno je da imamo na umu da svi aspekti koje bismo pojedinačno protumačili djeluju istovremeno. Kada pojedinačno obilježimo svaki od činioca naše natalne karte (planete, znaci, elementi i njihovi kvaliteti), aspekti definišu na koje načine se manifestuju sve te karakteristike. Nikada ne treba uzimati jedan aspekat ili grupu njih (samo lake ili samo teške) kao isključive, jer tumačenjem svih uticaja zajedno dolazimo do onoga šta smo mi u cjelini. Najčešće ih tumačimo tako što izdvojimo životna polja koja imaju najviše uticaja i sagledamo njihovu prirodu.

Osnove astralnog jezika: Aspekti i stepeniSouthern index map. A star atlas for students and observers. 1896.

Stepeni – „nijanse sile“ u energetskom polju karte

Stepeni u astrologiji služe da bi se utvrdila tačna pozicija planete. U okviru od 360° (nebo se posmatra kao krug – šema natalne karte) svaki znak obuhvata po 30° unutar kojih se na svakih 10° karakteristike uticaja znaka za nijansu razlikuju. Npr. Znak unutar prvih i poslednjih 10° će imati određene osobine susjednoga znaka, dok će se u 20-om najčistije kanalisati.

Postoje i tumačenja svakog stepena ponaosob, čime se ovdje nećemo baviti. Glavni dio u kojem se slažem sa psihološkim astrolozima je da tumačenja treba da se svode na što jednostavnije i esencijalne elemente astrološkog jezika, jer je ovde cilj upoznavanja sa sopstvenom energijom. Osnove su dovoljne da nam daju uvid u naše „energetske programe“.

Psihološka (duhovna) astrologija: UvodJelena Živković je ilustrator i producent. Trenutno pohađa master studije pri Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici. Astrologijom se počela baviti iz radoznalosti, a onda je sve preraslo u interesovanje i hobi, ali i način da ljudi bolje razumiju sebe i svijet oko sebe. Voli životinje i psihologiju.

Ako imate pitanja za Jelenu, obratite joj se na e-mail adresu plutonismus@gmail.com

 

 

 

 

Izvor Glas Zabjela

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •