Pećina Studendula Garač

Pećina Studendula nalazi se na obroncima planine Garač. Stazom koja vodi od sela Gornje Zagrede do pećine ima manje od sat hoda. Pećina ima veliki ulaz nakon kog se prva četiri metra prolaze puzeći.

Onaj ko se jednom nađe u utrobi zemlje, daleko od “nadzemnog svijeta”, okružen tišinom i pećinskim ukrasima, teško će reći koja od pećina je manje ili više lijepa

A što se dublje zalazi u srce pećine pred očima se ukazuju nestvarno lijepe slike. Jedan dio pećine prelazi se uz osiguranje sa užadima, jer se pećina vertikalno spušta 12 metara. Pećinski nakit u Studenduli je nevjerovatne boje, a po njemu su kristalno čiste kapljice vode.

Sve to, daje ovoj pećini posebnu draž tokom svih 230 metara koliko je duga. Na kraju pećine nalazi se veliki zemljani odron. Studendula je izuzetan speleološki objekat sa vrijednim pećinskim nakitom, a prema nekim podacima povremeni boravci u njoj, veoma djelotvorno utiču na osobe sa bolestima respiratornih organa, što bi moglo doprinijeti njenoj bržoj valorizaciji.

PK PREKORNICA