Connect with us

Društvo

Bogatstvo Parka prirode rijeka Zeta: Veliki potočar, indikator stabilnosti protoka vode

Kroz projekat “Vode Balkana: biomonitoring za Park prirode rijeka Zeta” koji realizuje NVO Program za životnu sredinu (Environment Programme – EnvPro) sprovedena su istraživanja i odabrane indikatorske vrste koje će u narednom periodu biti praćene na odabranim lokalitetima u Parku prirode rijeka Zeta. Za monitoring su odabrane lako prepoznatljive vrste da bi se u aktivnosti praćenja vrsta i očuvanje rijeke Zete mogli uključiti svi ljubitelji prirode.

Foto: EnvPro, Program za životnu sredinu

Krovne vrste su značajne za očuvanje biocenoza i biotopa i njihovom zaštitom štite se druge vrste na datom staništu. Takođe, krovne vrste se koriste za odabir zaštićenih područja i definisanje minimalne površine koju treba zaštititi. Na području koje obuhvata Park prirode rijeka Zeta žive vrste koje su zaštićene nacionalnim i međunarodnim zakonodavstvom.


Cordulegaster heros Theischinger, 1979 – Veliki potočar

Veliki potočar je jedan od najvećih vilinih konjica kod nas. Tijelo velikog potočara je žuto sa crnim šarama, dužine do 10 cm. Ženka na kraju tijela ima leglicu dužine oko 0,5 cm, a mužjaci imaju dva nastavka. Larve velikog potočara naseljavaju sporije djelove manjih vodotokova, veće potoke i male rijeke koje su okružene drvećem i žbunjem i imaju mozaično dno na kojem se smjenjuju djelovi od kamenja, organskog mulja, pijeska, sitnog šljunka, a koje je obraslo vodenim biljkama.

Veliki potočar – larva

Starije larve se najčešće nalaze na ivicama korita sakrivene u udubljenjima između kamenja. Odrasle jedinke lete oko vodenih staništa obraslih šumom. Pored šumskih vodotokova, srijeću se i na djelimično otvorenim i urbanim staništima.

Prisustvo ove vrste ne zavisi od geološke podloge, pa je zabilježena na različitim tipovima podloga.Vrsta je ugrožena zbog kaptiranja izvora, izgradnje mini hidroelektrana i klimatskih promjena. Jedinke ove vrste predstavljaju značajnu kariku u lancima ishrane.

Veliki potočar je indikator stabilnosti protoka vode. Larveni stadijumi su slabo tolerantni na isušivanje voda i za njih su značajni stabilna temperatura i količina rastvorenog kiseonika u vodi. Za odrasle jedinke je značajno prisustvo pokrajvodne (riparijske) vegetacije i parazitskih insekata. Veliki potočar je važan kao predator.

Stanište velikog potočara

Na području Parka prirode rijeka Zeta nalaze se najznačajnije populacije ove vrste u Evropi. Vrsta je identifikovana na Dobropoljskim izvorima, Dobriku, Vrelima Milojevića, Sušici, Svinjiškim vrelima.

Veliki potočar je rijetka, krovna vrsta i bioindikator čistih očuvanih vodenih staništa. Ova vrsta je balkanski endem i nalazi se na Aneksima II i IV mreže zaštićenih staništa i vrsta Natura 2000 u Evropskoj uniji, na Aneksu II Bernske konvencije o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa.

Na Crvenim listama vilinih konjica (Odonata) Evrope i Mediterana, veliki potočar je u kategoriji NT (eng. near threatened) – skoro ugrožena vrsta. Očuvanjem potoka i malih rijeka čuvamo ovu izuzetno značajnu vrstu.

Pogledajte i tekst: Indikatorske vrste u Parku prirode rijeka Zeta, Dvozubi potočar


 

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu u selu Beriši.

Naime, lokalno stanovništvo obratilo se Savjetu mjesne zajednice Vražegrmci i ukazao na problem ponora, koji se uslijed kretanja atmosferskih voda otvorio na makadamskom putu u selu Beriši. Ponor je predstavljao rizik za sve koji koriste ovu saobraćajnicu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne zajednice, saziva za 16. decembar sa početkom u 14 časova.

Zbor će se održati u prostorijama mjesne zajednice u Domu na Potočilu.

Na Zboru, koji će imati tri tačke dnevnog reda, će se predstaviti rezultati rada Savjeta mjesne zajednice Vražegrmci za 2023. godinu tačnije za period od izbora novog Savjeta, od maja tekuće godine zaključno sa decembrom. Na Zboru će građani takođe  imati priliku da porazgovaraju sa predstavnicima Savjeta mjesne zajednice, iznesu probleme sa kojima se susreću ali i predlože aktivnosti koje se mogu uvrstiti u rad Savjeta mjesne zajednice za 2024. godinu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Društvo12 минута ranije

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu...

Društvo19 минута ranije

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne...

Društvo2 сата ranije

Potreban projekat za Filendar: Bez informacija kada će se problemi plavljenja riješiti

Imanja oko 40 domaćinstava u Filendaru poplave sa prvim većim padavinama. Za rješavanje problema potrebna izrada projekta. Bez naznaka kada...

Društvo2 сата ranije

U subotu protest zbog puta preko Martinića: Vapaj za rješavanjem našeg glavnog problema u koji nas je uvela stara vlast

Mještani Martinića i okolnih sela sa područja Danilovgrada organizuju protest da bi njihov glavni i jedini put bio završen kako...

Hronika3 сата ranije

U Danilovgradu uhapšen osumnjičeni za proganjanje

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su u saradnji sa službenicima Odsjeka za suzbijanje visoko tehnološkog kriminala, podnijeli krivičnu prijavu protiv...

Servisne informacije4 сата ranije

Isključenja struje u Danilovgradu za 07.12.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 7. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati: Danilovgrad       -u terminu od 8:00 do...

Najčitanije