Naslovna - Novosti - Društvo - Počeo protest u Spužu zbog zagađenja životne sredine
Hoćemo ćist vazduhu i vodu!

Počeo protest u Spužu zbog zagađenja životne sredine

Nakon nekoliko propalih pokušaja dogovora sa nadležnim organima i vlasnikom farme svinja u Grbama kod Spuža održana su dva protesta građana obližnjih naselja. Kako i dalje nije došlo do rješenja problema sa otpadnim vodama koje se direktno ispuštaju u rijeku Zetu, te zbog konstantnog zagađenja vazduha u širem područiju okoline farme, te nepoštovanja propisanih standarda i neposjedovanja dozvole za rad, mještani naselja KPD-om, Grbe, Stologlav, Daljam, Klikovače, Podanje, Novo Selo i Spuž danas organizuju protestno okupljanje.

Opština Danilovgrad i dalje ćuti(Foto: Luka Zeković)

Obilaskom farme, mješovita inspekcija konsatovala je 26. septembra da u objektima postoje ventilatori koji su u funkciji, za izbacivanje vazduha iz objekata i da su postavljeni bočno na jednoj strani.

Objašnjeno je i šta, najvjerovatnije, doprinosi intenzitetu neprijatnih mirisa:

“Neadekvatno očišćeni kanali ispod rešetkastog poda u kojima se nalazi velika količina fekalija pomešana s vodom. Kanali su različite dubine, prelivni i sa površine se slivaju ka centalnom kanalu, dok na dnu stalno ostaje veća količina koja doprinosi širenju neprijatnih mirisa iz objekta. Treba naći način i odgovarajuće ventilacije koja bi se eventualno, ako je potrebna, adaptirala. Takođe, pokrenuti što hitnije aktivnosti za pravilno izđubravanje i odlaganje đubriva. Radi smanjenja intenziteta neprijatnih mirisa sa farme i obezbijeđivanja postupanja sa stajnjakom iz objekata u skladu sa propisima, moraju se rešiti kompleksna i finansijski vrlo zahtjevna pitanja.”

Takođe pogledajte

Besplatno testiranje bazične inteligencije u Danilovgradu

Besplatno testiranje bazične inteligencije u Danilovgradu, u organizaciji Mense Crne Gore održaće se u subotu, …

OPROŠTAJ UZ SUZE: Djeca ne poznaju ni razlike ni granice

Ovo je primjer prijateljstva koje ne poznaje razlike i granice – stoji uz kratki amaterski …

Оставите одговор

%d bloggers like this: