Connect with us

Kultura

Predstava “Desert flower” večeras u Centru za kulturu Danilovgrad

Studentski teatar iz Podgorice izvešće večeras predstavu “Restoran Desert flower” u velikoj sali Centra za kulturu Danilovgrad, sa početkom u 20 časova, a ulaz je slobodan.

Riječ je o psihodrami Dragana Koprivice, koji potpisuje i režiju, na porodične i društvene teme, uz pitanja kuda ide alijenirana civilizacija uz neurotična stanja kao obilježja savremenih društvenih tokova.

Akcenat komada stavljen je i na vječitu opasnost od povampirenja fašizma čak i u mikrosredinama kao što je pustinjski restoran na usamljenoj željezničkoj stanici, gdje osoblje restorana, daleko od svake urbane sredine, ispoljava bizaran odnos prema putnicima koji čekaju voz za Zapad.

Pritom se, kao opsesivna čežnja, javlja želja glavne junakinje da će voz spasa najzad ući u pustinjsku stanicu i odvesti nju i dvije kćerke u zapadnu civilizaciju. Zbog cjelokupne atmosfere, komad prerasta u svojevrsnu opomenu i oznaku vremena u kojem živimo, uz osjećaj opšte nesigurnosti i zapitanosti kuda ide savremeno društvo pomjerenih vrijednosti, i da li je Zapad, po ustaljenom mišljenju, spasonosna destinacija ili nešto drugo.

U ovom amaterskom ansamblu glavnu ulogu, kao izrazit glumački talenat, igra Marija Đuranović, a u ostalim se pojavljuju Darko Bulić, Sanja Veličković Radonjić, Kristina Babić i Emir Tičić.

Muzičke i svjetlosne efekte potpisuje Dražen Milić, a majstor scene je Željko Jovanović.

Premijera komada održana je 2. juna na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”, a zatim je igran u KIC-u “Zeta” – Golubovci, Centru za kulturu Pljevlja, i na 52. Festivalu dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju, gdje je Koprivici dodijeljena nagrada za najbolji domaći dramski tekst, a Mariji Đuranović specijalna nagrada za glumačko ostvarenje.

“Restoran Desert flower” je izvođen i u socijalnim ustanovama od posebnog društvenog značaja, kao što su zavodi “Komanski most”, “Kakaricka gora”, Dječji dom “Mladost” – Bijela i Centar “Ljubović”, kao i u Domu starih “Duga” u Martinićima. Predstava je reprizirana na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” 17. oktobra, te će izvođenje u Danilovgradu biti već jedanaesto po redu, a slijede i nova gostovanja.

Reklama

Kultura

Sjutra otvaranje tradicionalne izložbe “Umjetnici zavičaju”

Izložbu će otvoriti Dragan Bojović državni sekretar Ministarstva prosvjete i inovacija. Tekst za katalog je pisala istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadzić. Izložba će biti otvorena dvije nedelje.

NASTAVI SA ČITANJEM

Kultura

“Mozaici”: Otvorena druga samostalna izložba Predraga Velaševića

Sinoć je u Centru za kulturu Danilovgrad otvorena Druga samostalna izložba umjetnika Predraga Velaševića.

Izloženu postavku čini 12 formata, realizovanih sa minijaturnim kamenim-kvadrima od autentičnog materijala sa područja Crne Gore, a opremljene su ukrasnim profilisanim i patiniranim drvenim lajsnama.

Izložbu je otvorila Vesna Kovač, dok je notu događaju dala Miljana Pavlović uz zvuke klavira. Prisutne je pozdravio i umjetnik.

,,Autor izložbe ,,Mozaici „ Predrag–Peđa Velašević, rođen je na Cetinju, ali mu korijeni vode iz grada Danilova. Rano je pokazao sklonost za umjetnost i vidljive porive ka likovnoj vokabularnosti. Inspiraciju je nalazio u muzejima u našoj zemlji, ali i u inostranstvu.
Pojmovi trajnosti i dugovječnosti asocijativno se vezuju za mozaik. Tehnika slaganja kamenčića u likovni prikaz pratila je čovjeka i njegov civilizacijski razvoj od samih početaka.

Kao i sve monumentalne tehnike ukrašavanja i mozaička tehnika predstavlja simbiozu umjetnosti i majstorstva.

Velašević je kroz kamen povezan sa Crnom Gorom, kroz kamen čija šupljikava tekstura asocira na milenijume trajanja, a samim tim to je još jedan faktor neprocjenjive vrijednosti. Njegovi mozaici izazivaju emociju kod pomatrača, jer kamen je za Peđu mnogo više od pukog materijala. Kamen crnogorskih pejzaža u kome je rođen razvija umjetnikovu vezu sa njim. Jednostavni motivi, čiste umjetničke forme govore nam da je Velašević odgovorio zahtjevima ove nimalo lake tehnike i vidna jednostavnost linije. Kompozicija je uravnotežena, a dominira dvodimenzionalnost“, između ostalog kazala je Kovač.
Izložba će biti otvorena do 8. decembra 2023. godine.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Društvo16 минута ranije

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu...

Društvo23 минута ranije

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne...

Društvo2 сата ranije

Potreban projekat za Filendar: Bez informacija kada će se problemi plavljenja riješiti

Imanja oko 40 domaćinstava u Filendaru poplave sa prvim većim padavinama. Za rješavanje problema potrebna izrada projekta. Bez naznaka kada...

Društvo2 сата ranije

U subotu protest zbog puta preko Martinića: Vapaj za rješavanjem našeg glavnog problema u koji nas je uvela stara vlast

Mještani Martinića i okolnih sela sa područja Danilovgrada organizuju protest da bi njihov glavni i jedini put bio završen kako...

Hronika3 сата ranije

U Danilovgradu uhapšen osumnjičeni za proganjanje

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su u saradnji sa službenicima Odsjeka za suzbijanje visoko tehnološkog kriminala, podnijeli krivičnu prijavu protiv...

Servisne informacije4 сата ranije

Isključenja struje u Danilovgradu za 07.12.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 7. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati: Danilovgrad       -u terminu od 8:00 do...

Najčitanije