Ovdje su veliki klenovi i pastrmke - rijeka Zeta

Sportski ribolov, prilika za razvoj turističke ponude Danilovgrada

Sportski ribolov naročito pruža zanimljiv uvid u vrijednosti ekosistema, jer njegova privlačnost (a samim tim i njegova vrijednost) proističe iz procesa ulova ribe, a ne od vrijednosti same ribe.

Prateći pozitivne primjere u regionu neophodno je pristupiti ispitivanju uloge sportskog ribolova u ekonomiji  doline Zete , kako bi se  utvrdio dio antropocentrične vrijednosti usluga koje pruža sama rijeka.

Imajući to u vidu, potrebno je izraditi studiju koja bi za cilj imala pružanje osnovne informaciju o sportskom ribolovu  na kojoj bi se izgradio zdrav i održiv plan upravljanja, štiteći na taj način ekosistemske usluge koje pruža rijeka Zeta.

Ovdje su veliki klenovi i pastrmke – rijeka Zeta

Doprinos ribolova i flyfishing-a lokalnim ekonomijama bi pružio dobar primjer kako zajednice mogu imati koristi od dobro upravljanih ekosistemskih usluga.

Ovo se ilustruje  kombinacijom finansijskog i fizičkog kapitala sa socijalnim i ljudskim kapitalom. Sredstva za život zasnovanim na prirodnim resursima mogu pružiti održivu podršku za život lokalnom stanovništvu.

Odavno je prepoznato da svaki oblik turizma (uključujući sportski ribolov) donosi prihod u mjesto dolaska . Taj novac efektivno djeluje kao injekcija u tokove prihoda i može se smatrati „nevidljivim izvozom“.

Na primjer, istraživanje u Južnoj Africi pokazalo je da prihodi od flyfishing-a daju važan ekonomski doprinos nekoliko država u toj zemlji, doprinoseći sa oko 11 miliona evra državnom budžetu (Venter, 1998).

U SAD-u, u državi Montana, suma od 42 dolara po pastrmki je procijenjeni doprinos flyfishing-a te države (Gehrke, 2002), a na Aljasci se kaže da je ribarstvo drugi najveći poslodavac.

Riješio bi se problem raseljavanja

Raseljavanje ruralnog područja javlja se kao dio normalne demografske tranzicije u procesu razvoja.

Gubitak ljudskog kapitala koji proizilazi iz ovog procesa ugrožava mogućnost postizanja održive budućnosti u takvim oblastima.

Pružanjem mogućnosti ostvarivanja ekonomske dobiti, sa direktnim pozitivnim uticajem na životnu sredinu, dolina rijeke Zete bi u periodu od 5 godina procvjetala.

Rezultati ankete, sprovedene tokom 2002. godine sa inostranim ribolovcima, govore  da u prosjeku potroše 52 evra na smeštaj.

Slovenski primjer navodi da su tokom ribolovne sezone 2002. godine inostrani ribari tokom svojih poseta prosječno potrošili 128 evra dnevno.

Ako se svaki turista može podstaći da provede više vremena po posjeti, više prihoda će prikupljati lokalna ekonomija.

Dužina vremena provedenog na  području zavisi od aktivnosti koje su dostupne, a smatra se da je prisustvo flyfishing-a u regiji važno u tom pogledu . Iz ankete stranih ribolovaca jasno je da troše mnogo novca na ribolov, u prosjeku provodeći  i do 9 dana ribolova van svoje zemlje.

Takođe pogledajte

Filantropija u/za Danilovgrad, XIX i XX vijeka

Riječ filantropija vodi porijeklo od grčkih riječi philos-prijatelj (ljubav), i anthropos-čovjek (čovječanstvo). Prevodi se kao …

Zadružni Dom na Ljutotuku, prethodno rukovodstvo spriječilo razvoj

Spriječen razvoj Doma na Ljutotuku Grupa građana “Vratite nam Danilovgrad”  je 2012. godine pokušavala da  …

Оставите одговор

%d bloggers like this: