Connect with us

Spuž

Spuž: Fekalije ponovo poplavile imanja

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Imanja nekoliko mještana spuškog naselja Grbe i crkveno imanje koje je tik uz ogradu farme svinja “Niksen trade” danima su, nakon padavina, preplavljena fekalijama izlivenim iz te farme.

Mještani više spuških naselja godinama biju bitku da riješe problem zagađenja sa farme.

Na farmi svinja u Spužu će se tokom narednih 12 mjeseci primjenjivati tehnologija efikasnih mikroorganizama. To je jedan od načina da neprijatni mirisi u Spužu budu eliminisani i da Spužani konačno normalizuju svoje svakodnevne aktivnosti.

Ovo je jedan od zaključaka sastanka koji je ranije održan u Opštini Danilovgrad na predlog Organizacije KOD u cilju smanjenja neprijatnih mirisa u gradskom naselju Spuž.

Preduzeće Niksen Čavor je u decembru mjesecu prošle godine konačno zatražilo ekološku dozvolu za rad farme svinja nakon inicijative za inspekcijski nadzor koju je podnijela Organizacija KOD.

Iako postoje najave rješenja problema, situacija u okolini farme je i dalje slična što pokazuju i snimci koji su zabilježeni u srijedu.

 

 

 

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Planovi Đuričkovića trpe zbog Farme svinja: Neko će morati da nadoknadi sve, ako se ne bude radilo po zakonu

U Spužu bez dozvole postavljane kolektorske cijevi za odvod atmosferskih voda. Komunalna policija zaustavila radove. Dario Đuričković je samo jedan od mještana čiji je kvalitet života degradiran radom privrednih subjekata u Spužu. Decenije neprijatnih mirisa, zagađivanja rijeke ostavile su traga na porodicu Đuričković. Da stvar bude gora, nada da će Odluka o proglašenju područja Parkom prirode dovesti stvari u normalu, pala je u vodu – zagađeniju.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Kako bi razumjeli priču koja stoji iza problema Đuričkovića ali i većine mještana Spuža, Dario nam priča o svom pokojnom ocu, koji je, jedan od prvih od starije generacije, sa još par komšija, prije 30 godina, počeo sa ukazivanjem i upoznavanjem javnosti sa problemom neprijatnih mirisa. Onih koji su tada dolazili samo sa Farme svinja.

“Prije 5 godina, ja sam takođe krenuo sa par ljudi u organizovanje protesta i upoznavanjem javnosti o ovom djelu problema, gdje se za razliku od prošlog vremena, u puno većoj mjeri zagađuje rijeka Zeta jer osim Farme svinja otvara se i Fabrika za preradu mesa i Fabrika stočne hrane”, pa se, kako kaže Dario, značajno pojačavaju neprijatni mirisi.

Za šta sam se ja izborio u dvije godine moje borbe iii za šta se izborio moj pokojni otac, reći ću Vam NIZAŠTO.

Poslije gotovo 35 godina, nastavlja Dario, izborio se za još neprijatnijih mirisa  i za zagađeniju rijeku Zetu.

“Poslije toliko godina korak sam unazad, a privredni subjekti korak ispred mene. Korak su ispred jer šire svoje kapacitete, povećavaju proizvodnju, razvijaju poslove. A da je to tako, ide u prilog i činjenica da na svoju ruku ili uz usmeno obećanje nadležnih institucija, pojedinaca ili inspekcija mogu slobodno krenuti u izmještanje starih cijevi kao i postavljanje novih cijevi, bez ikakvog papira odnosno dozvola, rješenja ili bilo čega što bi trebalo papirološki da prati takav vid posla koje su za raziku od starih (fi)300, ako se ne varam mijenjaju sa novim (fi)1000 koje vode dalje u Rijeku Zetu.”, ogorčen je Dario kada se osvrne na borbu koja je iza njega i mještana ovog dijela Spuža.

Podsjetimo da su “Niksen Čavor” i “Primato P” bez dozvole postavljali kolektorske cijevi – o čemu smo već pisali na portalu Volim Danilovgrad. Komunalna policija je zaustavila radove.

Kanali u koje se planiraju postaviti cijevi. Komunalna policija je obustavila radove jer nisu postojale dozvole

Đuričković je iznenađen koliko lako se pristupa izmještanju cijevi kao i činjenicom da nigdje ne postoji dokumentacija o planovima i dozvolama s obzirom da se radi o II i I zoni Parka prirode rijeka Zeta. Gradilište nije ograđeno iako su u blizini stambeni objekti.

“Sad se ja pitam, ako je, a sigurno je rađen proračun jer ovakav vid posla se ne radi napamet pa ni bez nekih budućih planova za postavljane ovolikog promjera cijevi, mogu samo da zamislim, a i pitam se koja će to i kolika količina voda da se sliva u rijeku, a za koju se na mjestu izlivanja neće moći uzeti uzorak (za ispitivanje kvaliteta voda) jer će biti, kako nezvanično saznajem, cijev spuštena pa skoro na samo dno korita rijeke. Da Ii će biti prečišćena voda od strane sva tri privredna subjekta (farma, klasnica i fabrika stočne hrane) koja su isto prikopčane na tu cijev ili ne, to je već drugo pitanje na koje teško ko može dati odgovor i tvrditi da će biti sve  po zakonu.”

Dio mašina je i dalje na mjestu obustavljenih radova. Zona II Park prirode rijeka Zeta

lmajući u vidu ranije iskustvo i obećanja pojedinih vlasnika gore pomenutih privrednih subjekata Đuričković sumnja u bilo kakvu ispravnost otpadnih voda.

Održivi planovi ispaštaju

Đuričković nam je uz vidnu uzdržanost iznio zašto je samovolja određenih privrtednih subjekata prešla granicu. Kako nam je kazao, a imali smo priliku i vidjeti, na nekih 40 do 50 metara od porodične kuće i imanja Đuričkovića prolazi kanal koji je iskopan za postavljane cijevi velikog promjera.

“Na mom porodičnom imanju, kao što sam rekao, imam izlaz na rijeku Zetu i na kojem planiramo iduće godine,  u ovo vrijeme ako ne i ranije ,da pocnem sa radom porodični posao vezan za turizam i promociju rijeke Zete.

Da se ozbiljno pripremamo za posao ide i u prilog tome da su urađena tri projekta sa 4D animacijom, konsultacije sa biolozima, ekolozima , istrazivačkim organizacijama, pa i sa skoro svim ostalim pružaocima usluga koji se bave ovom ili sličnom vrstom posla, a sve to kako bi nam ukazali na sve ono što bi mogli da uradimo, a da ne narušimo životinjski i biljni svijet, ekosistem ali ni prirodni ambijent rijeke.”

Đuričković je u projekte uložio ne tako mala finansijska sredstva. Shvatio je i bio ubijeđen da će Odluka o proglašenju područja Parkom prirode biti dobra i korisna, pa ne baš, kako kaže, po svakom pitanju za vlasnike imanja pored rijeke Zete ali da će sigurno biti svima nama pa i njemu dobra jer će ista Odluka stati na kraj zagađivačima Zete.

“To moje ubjeđenje je trajalo do prije nekih 10 dana kada sam primijetio radove i kada sam shvatio da će se ponovo (jer u zadnjih par mjeseci nijesam primijetio izlivanje otpadnih voda niti neprijatne mirise)  kroz nove cijevi izlivati otpadne vode u rijeku.”, govori Đuričković nastavljajući da će zbog “svega planiranog što je vezano za moj privatni posao (a neću ga moći raditi to je očigledno) biću prinuđen da po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od svakog nadležnog Organa, Ministarstva ,Sekretarijata, lnspekcija i svih drugih koji budu izdavali Dozvolu, Odobrenje, Rješenje, Saglasnost ili bilo koji drugi papir da trazim ista i naravno uz pomoć pravnika ustanovimo njihovu Pravnu valjanost.”

Zaključuje da ovo od sada smatra samo svojim i ličnim problemom i da će pokušati sam da se izbori sa njim , kao i da će biti primoran da odštetu za svu finansijsku i jednim dijelom materijalnu štetu potraži kod nadležnih organa jer će neko, a utvrditi će se ko morati nadoknadi sve, ako se ne bude radilo po zakonu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Rasvjeta u Spužu: Neizmireni računi razlog mraka na saobraćajnici?

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Prošlo je više od 10 dana kako smo putem Facebook stranice portala, ukazali na nedostatak ulične rasvjete u Spužu, na pravcu od Stologlava do KPD-om, nadajući se da će problem ubrzo biti riješen.

Ipak, rasvjete u Spužu, na trenutno jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica u opštini Danilovgrad, i dalje nema. Kako nezvanično saznajemo, razlog zašto nema osvjetljenja je to što nadležni iz opštine Danilovgrad nisu izmirili račune prema EPCG.

Prema istom izvoru, u sličnoj situaciji su bili i Pažići ali i dio Opštine koji se nalazi uz bulevar Podgorica – Danilovgrad, na samom ulazu u grad.

Građani u slučaju Spuža već gotovo dvije nedelje apeluju da se problem riješi, zbog sigurnosti pješaka, dok je dio u blizini kružnog toka u Danilovgradu bio mjesecima bez rasvjete. Srećom, do sada, nije bilo saobraćajnih nezgoda.

Pitanja smo večeras uputili opštini Danilovgrad, kako bismo saznali da li su neizmirene obaveze razlog mraka u Spužu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije