FORUM REPUBLIKUM | EP5 | Omladinski kulturni centar Zabjelo - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

FORUM REPUBLIKUM | EP5 | Omladinski kulturni centar Zabjelo

Foto Glas Zabjela

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

U novoj dokumentarnoj emisiji istraživačkog serijala Forum Republikum, ekipa prijateljskog portala Glas Zabjela, istražila je potrebe i mogućnosti za osnivanje Omladinskog kulturnog centra Zabjelo. O potrebi za osnivanjem jednog ovakvog centra razgovarali su sa zabjelskom omladinom, koja je već pokazala kreativne afinitete i brigu o zajednici.

“Mladi Zabjelčani su izrazili želju i potrebu za pokretanjem Omladinskog kulturnog centra Zabjelo. Zabjelo je možda i najbrojnije naselje u Podgorici sa neporecivim obrisima subkulture i brojnom omladinskom populacijom kojoj nisu dostupni sadržaju za mlade a ni uslovi za kreativno stvaranje, druženje i učešće u lokalnoj zajednici”, navode u saopštenju.

Uz prikaz mladalačkog duha današnjice, aktivisti sa Zabjela su razgovarali i sa predstavnicima starijih generacija Zabjelčana koji su bili itekako kreativni i angažovani u još gorem vremenu od današnjeg, 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka, i osvajali nagrade širom SFR Jugoslavije.

“Podršku osnivanju omladinskog kulturnog centra su izrazili i nacionalno afirmisani umjetnici sa Zabjela, kao i mladi umjetnici sa Zabjela koji su svoj talenat prenijeli i preko okeana. Kada se govori o mogućnostima za osnivanje omladinskog kulturnog centra, prioritet je svakako pronalazak prostora u kojem bi jedna ovakva organizacija mogla da funkcioniše. Tim povodom, istražene su potencijalne lokacije na Zabjelu koje bi odgovarale potrebama centra i pronađeno je moguće rješenje”, poručuju iz Glasa Zabjela.

Dodaju da su o smjernicama i savjetima za pokretanje omladinskog kulturnog centra razgovarali i sa iskusnom omladinskom aktivistkinjom i autorkom dokumenta Smjernice za osnivanje i vođenje omladinskih klubova i omladinskih centara, koji je nastao saradnjom Ujedinjenih nacija i Vlade Crne Gore, te predstavlja najvažniji i najkorisniji dokument za ovaj poduhvat.

Urednik portala Vladan Đurišić

Da bi se Zabjelčani obratili nadležnima sa konkretnim zahtjevom za osnivanje omladinskog kulturnog centra, neophodno je da veći broj građana jasno izrazi želju i potrebu za pokretanjem ove ideje. Sa tim ciljem, pokrenuta je i anketa koja može poslužiti kao kolektivni izraz podrške ovoj ideji, ali i za izgradnju baze podataka građana koji bi bili spremni da učestvuju u osnivanju i radu Omladinskog kulturnog centra Zabjelo.

„Ovaj zaista zabavan i zanimljiv dokumentarni program ne predstavlja samo zabjelsku subkulturu, već može biti od koristi svim omladincima u Podgorici i širom Crne Gore koji bi željeli da pokrenu omladinski centar u svojoj zajednici. Pozivamo sve građane da podrže ideju o Omladinskom kulturnom centru Zabjelo tako što će pogledati našu emisiju, ispuniti kratku anketu na portalu Glas Zabjela i predložiti potencijalni prostor gdje bi ovaj centar mogao da se smjesti“, izjavio je glavni i odgovorni urednik portala, Vladan Đurišić.

Anketa: https://glaszabjela.me/anketa-omladinski-kulturni-centar-zabjelo/ 

“Istraživački serijal Forum Republikum ispituje potrebe i probleme građana u lokalnoj zajednici Zabjelo i istražuje potencijalna rješenja, djelujući informativno i edukativno, sa ciljem osposobljavanja građana da, koristeći mehanizme javne uprave, utiču na procese odlučivanja na lokalnom nivou i na taj način doprinesu boljim uslovima za život u svom naselju. U prethodnim epizodama obrađene su teme planiranja prostora, podzemnog vodnog bogatstva Podgorice i postavljanja javne česme, pravilnog odlaganja i prijavljivanja otpada, reciklaže”, navode u saopštenju.

Serijal Forum Republikum je nastao kao proizvod projekta „Forum Republikum – Istraživačko novinarstvo za bolje Zabjelo“ koji realizuje portal Glas Zabjela, a podržan je kroz program „Podrška lokalnim medjima – priče iz prve ruke“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), B film, SHARE fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija Vlade Crne Gore.

Društvo

Na Policijskoj akademiji postavljena skulptura “Čvor” akademskog vajara Ištvana Balinda

Foto: Umjetnička kolonija Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Posredstvom saradnje između dvije institucije kulture i prosvjete, iz Danilovgrada, Umjetničke kolonije i Policijske akademije , u dvorišnom ambijentu Akademije postavljena je skulptura “Čvor”akademskog vajara Ištvana Balinda.

Autor je skulpturu u mermeru “Maljat”, dimenzija 200 x 80x 80cm, realizovao 2009. godine u oviru Internacionalnog simpozijuma skulpture u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad. Tokom boravka i umjetničkog rada od mjesec dana u Umjetničkoj kolonoji Balind je ovako opisao svoje utiske: “Prostor gdje radimo je veoma blizu Zete, tako da imamo jedan stari most, planine oko nas i to je jedna krajnje specifična atmosfera za rad. Nijesam još vidio ovako nešto i baš sam bio pozitivno iznenađen u svakom smislu.Idila u sprezi sa gostoljubivim mještanima dovoljna je da natjera i kamen da progovori.”

Smatram da će ovakav vid saradnje još više doprinijeti prezentovanju umjetničkih djela realizovanih u našoj instituciji i produbiti saradnju ove dvije institucije, navela je Vesna Jovović, poslovni direktor JU Umjetnička kolonija Danilovgrad.

“Veoma nas raduje što je skulptura postavljena u dvorištu Policijske akademije. Na ovaj način promovišemo i podržavamo kulturno stvaralaštvo, što je i uloga Akademije kao javne ustanove koja se bavi obrazovanjem” izjavio je v.d. direktora Policijske akademije Svetomir Knežević.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

42 godine od najrazornijeg zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru

Crna Gora danas obilježava 42. godina od najrazornijeg zemljotresa, koji je na današnji dan 1979. pogodio našu zemlju.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

7 sati, 19 minuta i 50 sekundi, Crnu Goru je pogodio katastrofalan zemljotres, jačine 7,2 stepena Rihterove skale u epicentru.

Potres je izazvao ogromna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio je u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. U tom zemljotresu stradala je 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Oko 100 hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Najviše su stradali gradovi Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, uništen je veliki broj modernih hotelskih kapaciteta, oštećena 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite i 240 škola.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici, a oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Šteta je procijenjena na više od 4,5 milijarde dolara. Ali zemljotres 1979. će se pamtiti, prema riječima svjedoka, pamtiti po požrtvovanosti i solidarnosti.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije