Autonomni građanski pokret je od septembra započeo kampanju za zaštitu radničkih prava.  Mi, kao neko ko se zalaže za prava radnika  u saradnji sa Pokretom Odupri se, Koalicijom za održivi razvoj, Studentskom inicijativom, Građankim pokretom Nova ljevica, Građankim pokretom URA, Pravom Crnom Gorom i Radničkom partijom, odlučili smo da se konačno mora stati sa ugnjetavačkom i robovlasničkom praksom ponašanja poslodavca u Crnoj Gori.

 

Položaj crnogorskih radnika u kome se trenutno nalaze je na najnižem nivou od kako je završio drugi svjetski rat. Nažalost nadležne inspekcije nikako nisu u mogućnosti da zaštite zakonom zagarantovana prava, a svakodnevno smo svjedoci raznih snimaka koji kompromituju i državne organe i pojedince u njima. Rad na crno je pošast koja izjeda naše društvo, te pored prihoda koji gubi DRŽAVA Crna Gora, stvaraju se generacije socijalnih slučajeva koji će dolaskom u period života kada više ne budu mogli da rade ostati bez ikave penzije i prihoda za život.

 

Oblast trgovine broji najviše radnika u Crnoj Gori i uočava se veliki broj kršenja radničkih prava. Spremni smo da u saradnji da poslodavcima nađemo najbolje moguće rješenje za prestanak kršenja osnovnih ljudskih , odnosno radničkih prava u ovom slučaju.

AGP sa svojim partnerima ne želi da ulazi u sukob sa bilo kim, već naprotiv da nađe zajednički jezik u interesu radnika, građana i poslodavaca, te smo iz tog razloga smo ponudili  ispruženu ruku saradnje najvećim trgovinskim lancima, Voli, HD Laković, Franca, Idea, Aroma, Mega i COSMETIKS marketima, te Kući hemije i MIL POP-u, kao i Tabacco shopu i Tabacco s press-u.

U ovih 11 trgovinskih lanaca radi preko 10 hiljada radnika. Smatramo da je sređeno stanje u oblasti trgovine u opštem intresu svih aktera na poslovnom polju u Crnoj Gori. Za sada smo jedino naišli na razumijevanje kompanije Voli, sa kojom smo uspostavili komunikaciju, očekujemo da se i ostali odazovu pozivu na dijalog.

Osnovni zahtjevi su da se obezbjedi precizna evidencija prisutnosti na radu kako bi se spriječio prinudni prekovremeni rad, te da se u omogući osnivanje sindikata koji će u drugoj fazi nastaviti sa ostvarivanjem prava radnika. Kao veliki problem smo uočili i loše zakonsko rješenje za krivično djelo Sitna krađa, koju na kraju plaćaju radnici u marketima , što je nedopustivo.

Takođe ćemo se zalagati da se neradna nedjelja uvede kao standard u svim oblastima rada, a tamo gdje je to nemoguće da se plati kao rad praznikom. Prva oblast kojom ćemo se baviti je trgovina, a zatim nastavljamo sa ostalim oblastima rada. AGP je tu za sve građane!