Connect with us

Društvo

Zarubica: Bez odgovora Opštine Danilovgrad na Inicijativu za javni prevoz

Član Pokreta Preokret Darko Zarubica kazao je da je taj pokret uputio Urgenciju na Inicjativu poslatu 17. avgusta 2023. godine predsjedniku Opštine Danilovgrad kojom traže da ta opština obezbijedi osnovne uslove za kvalitetan javni prevoz, saopšteno je iz tog pokreta.

Oni su dodali da su Inicijativom tražili da se obezbijedi 5 potreba.

“Prije svega da ista mjesečna karta za javni prevoz važi kod svakog pevoznika koji saobraća na relaciji Danilovgrad – Podgorica i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata čime će se olakšati zaposlenima kao i mladima Danilovgrada da više koriste sadržaje Podgorice”, navodi se u saopštenju Preokreta

Kako su kazali, inicirali su da Opština definiše i uspostavi u saradnji sa Ministarstvom prosvjete sve potrebne đačke autobuske linije.

“Ovime roditelji neće trošiti vrijeme i novac za lični prevoz djece do škole, a djeca će manje vremena troštiti da dođu do škole. Ujedno djeca koja žive u blizini škola će slobodno ići u školu pješke ili biciklom jer će nesnosne gužve na putu do škole, u centru grada i Spužu biti značajno smanjene”, dodaje se u saopštenju.

Tražili smo, kako su naveli, da Opština izvrši povrat poreza u korist prevoznika u javnom saobraćaju počev od kraja ove godine i da se prevoznici međugradskog saobraćaja između Danilovgrada i Podgorice mogu zaustavljati na propisanom mjestu na teritoriji Glavnog grada, te, kako su dodali, iskrcavati i ukrcavati putnike ukoliko idu iz ili za Danilovgrad.

“Ovo se može definisati međuopštinskim ugovorom između Podgorice i Danilovgrada na obostranu korist. S obzorom da su iste političke većine u ova dva grada očekujemo da lako doći do dogovora jer kada postoji politička volja za svaki problem postoji rješenje. Od ovoga će veliku korist imati i sami prevoznici jer će povećanjem broja putnika njihovi prihodi biti veći”, saopšteno je iz Preokreta.

Opština bi, prema njihvoim riječima, trebala izdavati jedinstvenu elektronsku mjesečnu kartu koju će ustupiti putnicima.

“Prevoznici bi mogli imati optički čitač, a sistem može raditi i očitavanjem mjesečne karte preko telefona. Raspodjela sredstava prevoznicima može se vršiti shodno broju očitanih prevoza putnika na čitaču datog prevoznika”, navodi se u saopštenju Preokreta.

Društvo

Otvoren tender za Martinićki put

Nakon radova na asfaltiranju saobraćajnice i ispred Osnovne škole “Vuko Jovović” danas je Opština Danilovgrad otvorila tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Pažići – Spuž -Stologlav.

“Priča o Martinićkom putu na zadovoljstvo najviše mještana tog kraja ulazi u završnu fazu.”, saopštio je na zvaničnoj Facebook stranici predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar grgurović.

Obezbeđivanje sredstava za eksproprijaciju bez dodatnog zaduživanja u iznosu od 240.000 eura, izrada novog projekta, revizija, raskid ugovora sa Gradnjom promet, obezbjeđivanje 5.9 miliona za radove iz Kapitalnog budžeta države, danas su zaokruženi otvaranjem tendera za izvodjaca radova na putu, naveo je predsjednik Opštine na Facebook-u.

Novim projektom, duzine 8.6km, predviđen je trotoar sa jedne strane, u dijelu puta GUR Spuž, trotoar će biti sa obje strane puta. Takođe su predviđena autobuska stajališta.

Podloga će u određenim djelovima puta u potpunosti morati biti izmijenjena zbog močvarnih karakteristika zemljišta, navodi se dalje u objavi i podjseća da će vrijednost radova prema revidovanom Glavnom projektu iznosi 5.741.400 € i obuhvata: saobraćaj, hidrotehniku, konstrukciju, signalizaciju i uz to elaborat zaštite od požara.

Novčana sredstva potrebna za realizaciju projekta u vrijednosti od 5,9 miliona eura za izvođenje radova i licencirani nadzor su obezbijeđeni amandmanom na tehnički rebalans budžeta koji je pisao naš poslanik i sugrađanin Darko Dragović. Amandman je usvojen od strane parlamentarne većine.

Na ovaj način smo uspjeli da zajedničkim djelovanjem obezbijedimo poslednji i najvazniji uslov neophodan za otvaranje tendera za izbor izvođača, naveo je Grgurović na Facebook-u i istakao da upućuje zahvalnost porodici Kalezić i firmi Gradnja promet na sporazumnom raskidu ugovora sa Upravom javnih radova. U slučaju da ugovor nije bio raskinut, došlo bi do dugih sudskih sporova koji bi neminovno prolongirali otvaranje tendera za izvodjača radova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

U petak dobrovoljna akcija davanja krvi

Giving blood

Klub Dobrovoljnih davalaca krvi Danilovgrad u saradnji sa Crvenim krstom Danilovgrad, povodom Dana Opštine Danilovgrad, Nedelje Crvenog krsta i povodom 15 godina od osnivanja kluba, organizuje tradicionalnu akciju davanja krvi koja će se održati u petak, 8. decembra 2023. godine (petak), u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

Prijem gostiju i davanje krvi od 08 – 14h nakon čega će u Hotelu Zeta biti organizovao svečani ručak i dodjela zahvalnica.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije