Connect with us

Društvo

Zatvoren peti Podgorica film festival

Objavljeno

dana

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Program petog Podgorica film festivala, završen je sinoć crnogorskom premijerom brazilskog filma „Nevidljivi život”, u režiji Karima Ajnouza. Tokom šest festivalskih dana, gledaoci i gledateljke iz svih krajeva Crne Gore, bili su u prilici da putem online platforme www.podgoricafilmfestival.online pogledaju 17 filmova, u okviru tri programske cjeline, od čega je čak 11 filmova premijerno prikazano u Crnoj Gori. Zbog velikog interesovanja publike, većina filmova je dostupna na platformi i danas.

„Ova godina je bila veliki izazov za sve nas u filmskoj industriji, ali smo kroz ovogodišnje izdanje Podgorica film festivala dokazali da ljubav prema filmu ne može biti ugašena, i da interesovanje za naš program iz godine u godinu raste. Peto izdanje Festivala organizovano je u online obliku, u kojem smo se po prvi put predstavili našoj publici. Sa samopouzdanjem u kvalitet programa koji pružamo, odlučno smo stali iza ideje da je film ono što nas može izmjestiti u neku drugačiju, traženu atmosferu, i protekli dani su pokazali da smo uspjeli u namjeri da okupimo brojne ljubitelje filma iz cijele Crne Gore, zahvaljujući novoj formi Festivala. O tome i govore činjenice da je blizu 800 naloga na našoj platformi svakodnevno pratilo program, i da smo zabilježili  posjećenost od oko 4 hiljade pregleda naslova koji su se našli u programu. Uzimajući u obzir da su sa jednog naloga filmovi praćeni uglavnom u društvu više posjetilaca platforme, ova računica nas dovodi do rekordne posjete programa, na šta smo izuzetno ponosni,” Sara Radović, direktorica NVU Podgorica film festival.

Najveću pažnju publike izazvali su filmovi „Otac” čuvenog srpskog reditelja Srdana Golubovića i apsolutni pobjednik Evropskih filmskih nagrada, danski film „Druk” u režiji Tomasa Vinterberga. Veliko interesovanje vladalo je i za grčki film „Pari” (r. Siamak Etimadi) i iransko ostvarenje „Zlo ne postoji” (r. Muhamed Rasuluf).  U okviru programa Retrospektiva, koji je ove godine bio posvećen britanskom režiseru, montažeru i producentu Piteru Veberu, najzapaženiji film je dokumentarno ostvarenje „Deset milijardi”. Program Kratki film promovisao je radove mladih crnogorskih autora, Nikole Vučinića i Milorada Milatovića.

Izuzetno uspješan bio je i prateći program festivala – masterklas Pitera Vebera i online razgovori sa filmskim stvaraocima koji su se održavali svakog dana. U razgovorima su aktivno učestvovali crnogorski novinari, studenti filma iz Crne Gore i regiona, filmski profesionalci i ljubitelji filmske umjetnosti svih uzrasta. Gosti razgovora bili su reditelj i scenarista Ognjen Sviličić, reditelj Danilo Šerbedžija, projekt menadžerka Torino Film Lab-a Greta Fornari, reditelj Ivan Salatić, direktor Evropske filmske akademije Matthijs Wouter Knol, glumica Ileana D’Abra, rediteljka Katarina Bulajić, reditelj Milorad Milatović, producent Miljan Vučelić i direktor fotografije Ivan Čojbašić.

„Za uspjeh ovogodišnjeg Festivala zaslužan je mali tim ljudi koji su posvećeno i iskreno pristupili ideji da nastavimo da gradimo priliku da publika u Crnoj Gori osjeti dio festivalske atmosfere koja nam se pogotovo ove godine čini sve daljom. Uz veliku zahvalnost za njihov trud i entuzijazam, sa sigurnošću mogu da kažem da smo napravili podvig, čini se, u nemogućim uslovima. Iskreno me raduje što je mnogobrojna filmska publika u Crnoj Gori doprinijela našem rastu, i nadam se da su uživali u ovogodišnjem programu, ali i da će nastaviti da prate naše naredne korake”, Sara Radović.

Festival organizuje NVU Podgorica film festival u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Festival su podržali MEDIA Desk Crne Gore, Elektrodistribucija Crne Gore, Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu iz Beograda.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Društvo

Sjutra se bira predsjednik opštine Danilovgrad

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Danas je na zvaničnom sajtu opštine Danilovgrad objavljena informacija da će se II sjednica SO Danilovgrad održati sjutra u velikoj sali Opštine Danilovgrad sa početkom u 14,00 časova.

Za dnevni red drugog zasijedanja Skupštine opštine Danilovgrad predložen je sledeći dnevni red sa četiri tačke.

U okviru prve tačke dnevnog reda razmatraće se predlog odluke o imenovanju predsjednika i članova Odbora za izbor i imenovanje.

Druga tačka dnevnog reda je Predlog odluke o imenovanju predsjednika i članova Odbora za Statut i propise.

U okviru treće i četvrte tačke dnevnog reda razmatraće se predlozi za razrješenje predsjednika opštine Danilovgrad i izbor novog predsjednika opštine Danilovgrad.

Za Predsjednika opštine Danilovgrad, prema ranijim najavama, biće izabran Aleksandar Grgurović iz Evrope Sad.

Na sjednici koja je održana 30.11. za predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad izabran je Velimir Đoković iz DF-a.

Prema koalicionom sporazumu jedan od dva potpredsjednika opštine biće imenovan Duško Stjepović iz Demokrata.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Nagradni konkurs za seoska domaćinstva

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pozvalo je seoska domaćinstva da se do 9. decembra prijave na nagradni konkurs koji je taj Vladin resor raspisao u okviru kampanje Ruralno, održivo, domaćinski.

Objavljeno

dana

By

Close up of hunting tower in autumn forest

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo je pozvalo seoska domaćinstva da se prijave na nagradni konkurs koji se realizuje u tri kategorije – najbolje seosko domaćinstvo, najbolja seoska domaćica i najbolji mladi seoski domaćin/ domaćica.

“Ukupan nagradni fond koji je opredijelilo Ministarstvo iznosi 10,5 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju kategorija najbolje seosko domaćinstvo, prva nagrada iznosi dvije hiljade eura, druga 1,5 hiljada EUR, a treća hiljadu eura.

“U toj kategoriji biramo seosko domaćinstvo koje je izgrađeno u tradicionalnom i autentičnom stilu i odslikava kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja. Takođe, tu se pruža raznovrsna hrana, pića i napici iz pretežno sopstvene proizvodnje, kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga“, objasnili su iz Ministarstva.

Kada je u pitanju kategorija najbolja seoska domaćica, prva nagrada iznosi 1,5 hiljada eura, druga hiljadu eura, a treća 500 eura.

U toj kategoriji se, kako je objašnjeno, bira žena/nositeljka aktivnosti, koja u seoskom domaćinstvu unapređuje kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije i priprema i poslužuje topla i hladna jela i napitke iz pretežno domaće proizvodnje.

Kada je u pitanju kategorija najbolji mladi seoski domaćin/domaćica, prva nagrada iznosi 1,5 hiljada eura, druga hiljadu eura, a treća 500 eura.

“U toj kategoriji nagrađujemo muškarca ili ženu nosioce aktivnosti do 40 godina, koji u seoskom domaćinstvu unapređuju kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije i vrše pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka pretežno iz domaće proizvodnje“, rekli su iz Ministarstva.

Za učešće na nagradnom konkursu potrebno je dostaviti određenu dokumentaciju, koja je detaljno navedena na sajtu Ministarstva.

Dokumentaciju je potrebno dostaviti elektronskim putem na mejlove [email protected] i [email protected]

Ministarstvo zadržava pravo da nakon dostavljene dokumentacije izvrši provjeru kod nadležnog poreskog organa da li je učesnik konkursa izvršio elektronsku fiskalizaciju.

Konačnu odluku na nagradnom konkursu donijeće petočlani stručni žiri imenovan od resornog ministra.

O datumu i mjestu svečanog uručenja nagrada, učesnici i javnost biće blagovremeno obaviješteni.

Iz Ministarstva su kazali da se savremeni turistički trendovi odlikuju sve većim usmjeravanjem ka ruralnim destinacijama, sve izraženijom personalizacijom, povećanim interesovanjem i značajnom tražnjom turista za nestandardnim turističkim proizvodima.

“Zbog toga je potrebno posvetiti mnogo više pažnje razvoju ruralnog turizma, koji čini jednu od važnijih komponenti razvoja turizma i integralnog i održivog razvoja sela i ruralnih područja”, zaključuje se u saopštenju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Делимично облачно
06:5516:11 CET
Осећај: 8°C
Ветар: 5km/h NNW
Влажност: 90%
Притисак: 1021.67mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
13/10°C
15/9°C
14/9°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']