Connect with us

Društvo

Moj povratak na selo, Blog o gradnji kuće u Danilovgradu

Objavljeno

on

Sa Mišom smo ranije na portalu imali jako inspirativan intervju. Mišo je svoje multidisciplinarno znanje odlučio primijeniti za povratak korijenima. Svjestan budućeg razvoja Danilovgrada, njegovih prednosti i potencijala, svoj pregalački i preduzetnički  duh trenutno, između ostalog, ulaže u  Blog mojpovrataknaselo.me, gdje kroz vođenje dnevnika o planiranju i izgradnji kuće, na inovativan način prikuplja dio sredstava za  poduhvat.

Od tog intervjua prošlo je četiri mjeseca pa smo odlučili saznati gdje je to Mišo danas i koliko je uspio u svom naumu.

Mišo, evo nas ponovo. Pratimo razvoj priče koju si pokrenuo i moramo reći da smo oduševljeni. Radi naših čitalaca, molimo te da nas uputiš šta si sve uspio postići za ova četiri mjeseca.

Kao da je juče bio avgust, baš je vrijeme proletjelo, i drago mi je da imamo priliku za novim razgovorom.

Blog o gradnji kuće, odnosno u ovoj fazi prikupljanje projektne dokumentacije, čini mi se da ide po nekom ranije predviđenom planu, u sklopu projekta Moj povratak na selo.

Nakon ljeta, nekih mjesec i po dana se čekalo na UT uslove. Uporedo sam bio u tromjesečnoj potrazi za arhitektama kojima bih udijelio svoje povjerenje i sklopio saradnju. Na zadovoljstvo mene i moje potrodice, trud se isplatio i dogovorena je saradnja sa mladim (a mnogo kvalitetnim) arhitektonskim biroom iz Podgorice A12 project, na čijem čelu je Slobodan Petrović.  O svemu sam naravno pisao na blogu i čitaoci će imati prilike da pročitaju (nakon ovog intervjua, haha) ukoliko žele.

Saradnja sa arhitektama tokom projektovanja kuće je bila jedno potpuno novo iskustvo, i nema te kupovine stana i renoviranja istog, koji ovaj prvi korak može da zamijeni. S obzirom na to da smo i mi sami u glavama imali neke želje, što je opet bilo prožeto našim ograničenim mogućnostima, nakon mjesec dana došlo se do idejnog rješenja porodične kuće.

Tokom prvog zatvaranja proljetos zbog covid-a, dao sam se u učenje da projektujem makar amaterski u programu Archicad. Tada sam naše zamisli pretočio u pristojnu kuću koja je u tom trenutku u mojoj glavi bila wow, Toliko je bilo i tada entuzijazma a objektivno nisam mogao da to gorivo potrošim, i morao sam se nekako okupirati a i dobro mi je došlo da tada dani brže prođu.

Evo jedne slike mog „idejnog rješenja“ i takođe finalno rješenje profesionalaca kojima sam jesenas to i povjerio. Kako je kad solidan ekonomista projektuje kuću, a kako izgleda kad to radi neko za šta se i školovao i konstantno usavršavao.

Kad se struka pita, to ovako izgleda. I zasigurno može da se pretoči na bilo koju drugu oblast.

Kako je idejno rješenje kuće samo prvi pravi korak u pripremi projektne dokumentacije (ukoliko nastojite legalno da gradite kuću) tako nas čeka još dosta posla u ovoj fazi. Sljedeće što nas čeka jeste predaja materijala glavnom gradskom arhitekti u Opštini Danilovgrad, na saglasnost, da bi zatim nastavili zacrtanim putem. Eto me baš u utorak u Danilovgradu, da to i obavim. Pošto motivacije ne fali, posle ću da dronom snimam plac, haha. Postala je neka tradicija da se svrati na plac koji nam je đedovina, kad god smo u prolazu.

Jedno svraćanje je rezultiralo da nas dočekuju komšijine ovce, koje su zadužene za travu, a bogami i plodnost zemljišta.

Šalu na stranu, mišljenja sam da će nekih pola godine trebati još da se sve pripremi što se dokumenata za gradnju kuće tiče.

Idejno rješenje je gotovo. Pretpostavljamo da si zadovoljan. Reci nam nešto o cjelokupnom procesu.

 

„Zadovoljan“ mislim da je previše blaga riječ. Osim što je veliki entuzijazam i dalje prisutan kao i ponos jer je napravljen iskorak u cijeloj priči, još jedan osjećaj obitava. Velika zahvalnost prema arhitektama, i želja za njihovom preporukom.

Volio bih da ih ovaj projekat u potpunosti lansira kao dominatnu firmu iz njihove branše, jer zaista to zaslužuju. Prvo i osnovno zbog velike ljudskosti, a zatim i zbog profesionalizma i stručnosti koje nimalo ne zaostaje.

Ili je samo to, da mi nismo navikli da neko u Crnoj Gori radi na način kao ima makar 15 godina iskustva rada na Zapadu. Mislim da ćete razumjeti šta time želim reći.

Kao što sam ranije naveo na čelu firme A12 project je Slobodan Petrović, a na projektu su mu saradnici bili Luka Papan i Milica Purić, koji su zaslužni za ovaj poduhvat.

Što se same kuće tiče, mediteranskog je stila i projektovana na način da se uklopi u bjelopavlićki ambijent, a čije će podneblje jednog dana nadam se i da krasi.

Činjenica da se nalazimo u trećoj zoni Parka prirode rijeka Zeta je takođe uzeta u obzir, a o čemu ću tek pisati u budućnosti na blogu. Naime, moje selo Lalevići je naslonjeno na rijeku Zetu a plac se nalazi na nekih 300m vazdušnje linije od rijeke.

Izdvajam i kratak video od 10 sekundi, kako to izgleda u budućem mi komšiluku (za video zadužen komšija i rođо Mladen Ivanović).

 

Blog koji vodiš je nastao sa ciljem informisanja javnosti o procesu gradnje kuće ali i obezbjeđivanja sredstava za gradnju kuće. Reci nam malo više o konceptu.

Pionir sam ovog tipa „blogovanja“ u Crnoj Gori, a skoro pa i u regionu. Na ovaj tip marketing aktivnosti naišao sam tokom mog stručnog usavršavanja u Sjedinjenim Američkim Državama, a klik je došao tek nakon što sam se vratio i sumirao iskustva.

Cilj je sa jedne strane dokumentovati nešto što može imati vrijednost za ciljnu publiku, te sa druge strane privući pažnju partnerskih firmi iz široke lepeze građevinske industrije koje mogu imati interes da se njihovo ime nađe među odabranima.

Naravno, i moj je cilj da dođem do prijeko potrebnih ušteda kako bih mogao sve zamisli da sprovedem u djelo. Kad jedan mladi čovjek od 27 godina pokušava da izgradi kuću, i za to koristi sve legalne načine, to izgleda ovako. Naravno, stambeni kredit će biti taj koji će pokriti sve ono neophodno, a biće ga baš dosta.
Ideja je da kroz marketinške saradnje reklamiranja na blogu, te mojih usluga iz oblasti ekonomije, finansija i marketinga, dođemo do partnera koji će u zamjenu ponuditi svoje proizvode i usluge koje su nama potrebne.

Jedan od primjera je skora saradnja sa preduzećem baš iz Danilovgrada koje se bavi obradom kamena Magic stone (na samom ulazu u Danilovgrad naspram Okov-a, prije kružnog s desne strane), a kojima sam pisao investicioni projekat sa ciljem unapređenja poslovanja. Ako primjetite kamenu fasadu na projektu kuće, znate odakle ću kamen nabaviti!

Šta se sve može pročitati na Blogu?

Bukvalno sve faze izgradnje kuće u Crnoj Gori, prožete kroz neka moja životna dešavanja koja uvijek stidljivo provučem kroz blog, kako bi sve imalo lijepu priču i lični pečat.

Trudim se da svaku oblast o kojoj nastojim pisati što detaljnije istražim na internetu i porazgovaram sa relevantnim ljudima, kako bih izgradio svoje mišljenje i naravno imao materijala za tekstove.

Takođe, planiram sekciju „iskustva drugih“ gdje ću kroz razgovore sa već postojećim graditeljima, kako ih ja zovem, ciljnoj publici ponuditi dodatnu vrijednost. Ideje „uradi sam“ karakteru su mi takođe na pameti, ali za njih će trebati kuća da počne da se gradi kako bih mogao o tome.

Naposljetku, sami blog o gradnji kuće vidim kao prvu fazu projekta Moj povratak na selo, gdje nakon izgradnje i preseljenja u Danilovgrad nastojim nadograditi u fazu dva koja će podrazumijevati poljoprivredu i ruralni turizam prožete inovativnim marketingom. O čemu ću pričati prvo baš kod vas za dvije godine, obećavam.

 

Koliko je interesovanje preduzetnika za saradnjom?

Projekat Moj povratak na selo je u i dalje u začetku, te njegova popularizacija tek uzima maha i u jeku je. Cilj je privući pažnju svih interesnih grupa, da eto vide nešto novo i drugačije. Ova godina nas je čini mi se naučila da moramo mijenjati način života kako bi se prilagodili i opstali. Publici materijal za čitanje a firmama šansa za zanimljivim načinom promovisanja njihovih proizvoda i usluga.

Na blogu mojpovrataknaselo.me možete pronaći i zasebnu sekciju Biznis adresar sa svim komplementarnim djelatnostima iz oblasti građevine, i pozivam svakog ko se bavim nečim iz te sfere da klikne na boldovani link, otvori sajt i dobije svoje mjesto (besplatno!) u adresaru.

 

Koji su dalji planovi i koliko je cjelokupna situacija sa koronom iskomplikovala stvari?

Za sad usporavanja nema, s obzirom na pripremnu fazu, međutim naravno i mene je korona, kao i većinu  poremetila što se posla tiče. Pogotovo se kriza pokazala fatalnom za privatni biznis čime sam se i ja do skora bavio. Pronalazak stalnog radnog angažmana očekujem početkom 2021. godine. Posao je naravno neophodan kako bih mogao dobiti stambeni kredit za izgradnju kuće, a za šta će mi prvo biti potrebno čuveno „rješenje – za stalno“.

2021. će nadam se svima biti bolja od ove koja polako izmiče, a nama će ako ne bude novih nepredviđenih stvari donijeti početak izgradnje kuće. Kasnije kad se kockice poslože, zima ili proljeće 2022. Donijeće i useljenje, da taman stignemo Svjetsko prvenstvo u Kataru da gledamo iz Lalevića.

 

Po tvojoj procjeni a nadamo se da će biti i prije, računaš da će kuća biti izgrađena?

Ako Bog da krajem 2021. Ili početkom 2022. godine. Sve naravno zavisi od finansijske konstrukcije koju treba zatvoriti samo za izgradnju kuće, a nakon toga i za opremanje iste, za šta će biti potreban i ne mali keš kredit.

Neka poruka za kraj današnjeg razgovora?

Svi moramo da se uključimo kako bi dali doprinos zajednici. Koliko god taj naš doprinos možda bio mali, kumulativno zajednički pomak mora biti vidljiv. Da li je to jedan na smrt osuđeni hrast, jedna zelena površina namijenjena nečemu pogrešnom, čitav grad koji možda vapi za osvježenje, potpuno je isto i uvijek je naše uključivanje svrsishodno. Nismo valjda tu da bismo u ovom životu bili samo nijemi posmatrači.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Saopštenje za javnost : Vodosnabdijevanje u Danilovgradu u ljetnjim mjesecima

Objavljeno

on

By

Saopštenje Danilovgradskog Vodovoda prenosimo integralno u nastavku

Povodom sve češćeg akcentovanja teme  vodosnabdijevanja u Danilovgradu u ljetnjem periodu želimo objektivno ukazati na sve njegove uzroke, ali i realno sagledati ko je sve odgovoran za takvo stanje.

Problem slabijeg vodosnabdijevanja u ljetnjem periodu nije problem samo Danilovgrada i on je uslovljen velikim pritiskom na vodne resusrse zbog prekomjerne upotrebe vode usljed sve češćih dugotrajnih toplotnih talasa i suše.

Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama u našoj opštini. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova opštine, zbog toga i potrošači snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Jedno od takvih područja su upravo Martinići. Ovdje moramo ukazati na podatak da se ovo područje u zimskom periodu stabilno snabdijeva sa 8 – 10 litara vode u sekundi, a u noćnim satima se  nekada čak i pumpa na “Žarića jami” isključuje jer ima dovoljno vode pod pritiskom u sistemu. Ovih dana kada sva vodoizvorišta rade u punom kapacitetu ni 45 l/s sa vodoizvorišta nije dovoljno da pokrije potrebe stanovništva tog područja. Ključni razlog je nenamjenska i neracionalna potrošnja korisnika koji su na nižim kotama, pa do potrošača na visočijim pozicijama dolazi malo ili nimalo vode.

VIK Danilovgrad razumije potrebe potrošača i činjenicu da se u Bjelopavlićima veliki procenat stanovništva bavi poljoprivredom,te da je voda u sušnom periodu vrednija od bilo kog drugog resursa, ali podsjetićemo da je vodosnabdijevanje pojedinih područja na koje se I sada ukazuje višedecenijski problem . Moramo biti svjesni da je naš vodovodni sistem veoma veliki i razuđen, da novo vodoizvorište nije uključeno u sistem još od 2003. da imamo značajno naseljavanje određenih područja, a time i povećanje broja priključaka na postojeću infrastrukturu što utiče na njene kapacitete. Ovo je karakteristično upravo za martinićka sela, Novo Selo, Daljam, Klikovače i sl.

DOO “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedilo stabilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prije početka ljetnje sezone uveden je rad terenskih službi u dvije smjene od 7 do 22 časa. Od početka jula stupila je na snagu Odluka o zabrani nenamjenske potrošnje i ekipe VIK-a su svakodnevno na terenu radi kontrole i suzbijanja ovakve potrošnje. U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će VIK Danilovgrad u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača.

Kada je u pitanju brzina intervencija odnosno otklanjanja kvarova ukazujemo da su u ovom periodu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijani resursi Društva.  Uveden je i novi telefonski broj na koji građani mogu prijaviti kvar van radnog vremena i  vikendom.

Ekipe Službe vodovod dnevno otklanjaju po više od 10 kvarova na različitim mjestima, a imajući u vidu da VIK ne posjeduje bilo kakvu mehanizaciju, najčešće je potrebno vrijeme kako bi se eksterno obezbijedile mašine neophodne za otklanjanje kvara.

U svakom slučaju radnici VIK-a su na ovim visokim temperaturama stalno na terenu,na više mjesta istovremeno, sve kvarove koji se mogu otkloniti ručno i za kratko vrijeme rješavaju odmah ,a često pomažu i u rješavanu problema na privatnim instalacijama korisnika kako bi svi građani u ovom sušnom periodu imali vodu.

Prethodne nedjelje ugradnjom frekventnog regulatora riješen je problem nedostatika vode u  martinićkim selima Luke i Sige. Takođe je ugradnjom prekidnog ventila riješen problem vodosnbdijevanja u dijelu Novog Sela. Ostali kratkotrajni prekidi vodosnabdijevanja u dijelu  Martinića i Spuža, naselja Burum, Ciglana i ostalih koji gravitiraju martinićkom putu uzrokovani su najčešće oštećenjima infrastrukuture tokom radova na putu i ovi kvarovi se otklanjaju čim dobijemo informaciju o njima.

Voda iz sistema opštinskog vodovoda, u ovom periodu, prvenstveno se mora koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

Vodovod Danilovgrad ima razumijevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom ljeta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamjensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Ukoliko aktuelna kontrola prekomjerne potrošnje ne doprinese poboljšanu stanje VIK Danilovgrad će ne mjestima gdje je to tehnički izvodljivo vršiti ugradnju prekidnih ventila koji smanjuju pritisak i time umanjuju prekomjernu potrošnju. Kao krajnju mjeru planiramo regulacije I preusmjeravanja protoka kako bi voda dolazla I do onih potrošača koji je zbog prekomjerne upotrebe drugih nemaju.

Za dobro finkcionisanje vodovodnog sistema neophodna je saradnja građana i preduzeća koje njime upravlja, odnosno Opštine, jer jedna strana kolike god napore da uloži ne mogu biti dovoljni. Iz ovog razloga još jednom apelujem na građane da namjenski i umjereno troše vodu kako bi njihove komšije i sugrađani, u ovim vrelim ljetnjim danima, imali dovoljno vode za osnovne potrebe.

„Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad

Nastavite čitanje

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije