Connect with us

Društvo

Igor Galić: Nove mjere danas ili sjutra

Objavljeno

dana

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Danas u toku dana ili sjutra biće objavljene nove mjere protiv širenja koronavirusa, saopštio je Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) u Bojama jutra na TV Vijesti.

On je kazao da su mjere predložene od strane Stručnog tima IJZCG.

“Cilj svih tijela koje analiziraju mjere je da ih analiziraju sa svih aspekata i da se stvori set mjera koji će božićne i novogodišnje praznike učiniti pristupačnim svima, ali i zaštititi zdravlje”, istakao je Galić.

On je što se tiče podataka da na društvenim mrežama kruže nove mjere, kazao da su to dezinformacije.

Rekao je da će u utorak najvjerovatnije biti press na kome će objasniti nove mjere.

Što se tiče novogodišnjeg bazara u Nikšiću, u okviru koga će biti otvoreno klizalište, Galić je kazao da razumje građane jer epidemija dugo traje.

“Psihološki iscrpljuje građane. Građani treba da shvate ozbiljnost situacije. Svaki vid okupljanja u otvorenim i zatvorenim prostorijama nosi veliki epidemiološki rizik. Nemamo mehanizme da spriječimo okupljanja u kućama, sem da apelujemo na građane, jer takva vrsta okupljanja nosi veliki epidemiloški rizik,”, kazao je direktor IJZCG.

Kazao je da epidemiološka kriva pokazuje mali trend opadanja, ali da je intenzitet aktivnosti virusa na jako visokom nivou.

“Imamo između 25 i 30 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih što je jako visoko”, kazao je Galić.

Što se tiče održavanja dnevnih žurki, kazao je rade na otklanjanju.

“Najjače oružje je svijest građana, moraju razumjeti da je virus među nama, da se širi i da od našeg ponašanja zavisi kako će on djelovati”, rekao je Galić.

Na pitanje da li se ugostitelji bune, rekao je da će svi imati svoje mišljenje, pogotovo kad je ekonomski status u pitanju.

“Zdravlje građana je iznad svega. Nadamo se da dolaskom vakcina i aktivnijom ulogom službi u donošenju i kontroli mjera uspjeti da savladamo epidemiju”, rekao je on.

Na pitanje da li će zabraniti međugradski saobraćaj za vrijeme praznika, kazao je da ćena osnovu mjera moći da se sve protumači.

Rekao je da se danas odlučuje o mjerama, a da će sjutra biti pres konferencija.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Društvo

Sjutra se bira predsjednik opštine Danilovgrad

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Danas je na zvaničnom sajtu opštine Danilovgrad objavljena informacija da će se II sjednica SO Danilovgrad održati sjutra u velikoj sali Opštine Danilovgrad sa početkom u 14,00 časova.

Za dnevni red drugog zasijedanja Skupštine opštine Danilovgrad predložen je sledeći dnevni red sa četiri tačke.

U okviru prve tačke dnevnog reda razmatraće se predlog odluke o imenovanju predsjednika i članova Odbora za izbor i imenovanje.

Druga tačka dnevnog reda je Predlog odluke o imenovanju predsjednika i članova Odbora za Statut i propise.

U okviru treće i četvrte tačke dnevnog reda razmatraće se predlozi za razrješenje predsjednika opštine Danilovgrad i izbor novog predsjednika opštine Danilovgrad.

Za Predsjednika opštine Danilovgrad, prema ranijim najavama, biće izabran Aleksandar Grgurović iz Evrope Sad.

Na sjednici koja je održana 30.11. za predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad izabran je Velimir Đoković iz DF-a.

Prema koalicionom sporazumu jedan od dva potpredsjednika opštine biće imenovan Duško Stjepović iz Demokrata.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Nagradni konkurs za seoska domaćinstva

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pozvalo je seoska domaćinstva da se do 9. decembra prijave na nagradni konkurs koji je taj Vladin resor raspisao u okviru kampanje Ruralno, održivo, domaćinski.

Objavljeno

dana

By

Close up of hunting tower in autumn forest

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo je pozvalo seoska domaćinstva da se prijave na nagradni konkurs koji se realizuje u tri kategorije – najbolje seosko domaćinstvo, najbolja seoska domaćica i najbolji mladi seoski domaćin/ domaćica.

“Ukupan nagradni fond koji je opredijelilo Ministarstvo iznosi 10,5 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju kategorija najbolje seosko domaćinstvo, prva nagrada iznosi dvije hiljade eura, druga 1,5 hiljada EUR, a treća hiljadu eura.

“U toj kategoriji biramo seosko domaćinstvo koje je izgrađeno u tradicionalnom i autentičnom stilu i odslikava kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja. Takođe, tu se pruža raznovrsna hrana, pića i napici iz pretežno sopstvene proizvodnje, kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga“, objasnili su iz Ministarstva.

Kada je u pitanju kategorija najbolja seoska domaćica, prva nagrada iznosi 1,5 hiljada eura, druga hiljadu eura, a treća 500 eura.

U toj kategoriji se, kako je objašnjeno, bira žena/nositeljka aktivnosti, koja u seoskom domaćinstvu unapređuje kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije i priprema i poslužuje topla i hladna jela i napitke iz pretežno domaće proizvodnje.

Kada je u pitanju kategorija najbolji mladi seoski domaćin/domaćica, prva nagrada iznosi 1,5 hiljada eura, druga hiljadu eura, a treća 500 eura.

“U toj kategoriji nagrađujemo muškarca ili ženu nosioce aktivnosti do 40 godina, koji u seoskom domaćinstvu unapređuju kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije i vrše pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka pretežno iz domaće proizvodnje“, rekli su iz Ministarstva.

Za učešće na nagradnom konkursu potrebno je dostaviti određenu dokumentaciju, koja je detaljno navedena na sajtu Ministarstva.

Dokumentaciju je potrebno dostaviti elektronskim putem na mejlove [email protected] i [email protected]

Ministarstvo zadržava pravo da nakon dostavljene dokumentacije izvrši provjeru kod nadležnog poreskog organa da li je učesnik konkursa izvršio elektronsku fiskalizaciju.

Konačnu odluku na nagradnom konkursu donijeće petočlani stručni žiri imenovan od resornog ministra.

O datumu i mjestu svečanog uručenja nagrada, učesnici i javnost biće blagovremeno obaviješteni.

Iz Ministarstva su kazali da se savremeni turistički trendovi odlikuju sve većim usmjeravanjem ka ruralnim destinacijama, sve izraženijom personalizacijom, povećanim interesovanjem i značajnom tražnjom turista za nestandardnim turističkim proizvodima.

“Zbog toga je potrebno posvetiti mnogo više pažnje razvoju ruralnog turizma, koji čini jednu od važnijih komponenti razvoja turizma i integralnog i održivog razvoja sela i ruralnih područja”, zaključuje se u saopštenju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Магла
06:5516:11 CET
Осећај: 8°C
Ветар: 3km/h NNW
Влажност: 90%
Притисак: 1022.01mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
13/10°C
15/9°C
15/10°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']