Connect with us

Spuž

Akcije i u mjesnoj zajednici Spužu: U subotu mještani Pržina i Pričelja čistili put

Objavljeno

on

U subotu su mještani Pržina i Pričelja očistili obraslo rastinje oko puta koji vodi ka Podgorici. Ovaj putni pravac je važan za sve mještane, kao stanovnike okolnih naselja, jer povezuje ova mjesta sa Spužem i Podgoricom.

Kako se navodi u Viber zajednici MZ Spuž akcijom čišćenja je pokriven i dio opštine Glavnog grada, imajući u vidu da je i taj dio puta takođe zapušten.

U akciji su učestvovali Vesko Raković, Nebojša Mujović, Radeta Radetić, Dragan Perović, Lazar Raković i Duško Sekulović, dok su osvježenje obezbijedili Zoran Boljević i Srđa Mujović.

Advertisement

Spuž

Bojović otvorio brzopotezni šahovski turnir u školi Njegoš: U igri preovladava moć uma a ne sreća

Objavljeno

on

By

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete nauke i inovacija, Dragan Bojović, odigrao  je prvi potez i time započeo brzopotezni šahovski turnir koji je, u prostorijama OŠ “Njegoš”  u Spužu,  organizovao Šahovski saveza Crne Gore, u čast 100 godina postojanja svjetske šahovske federacije – FIDE. Slični turniri su, istog dana, ove godine, organizovani širom svijeta, tako da su se, ovom manifestacijom, Danilovgrad i Crna Gora pridružili globalnoj promociji i afirmisanju šahovske igre.

Pozdravljajući ovaj značajan događaj, Bojović je naglasio da je šah igra u kojoj preovladava moć uma, a ne sreća, u kojoj se razvija samostalno mišljenje, koja pozitivno utiče na pažnju školske djece, na razvoj koncentracije, logike, kognitivnih sposobnosti učenika, te da su brojna istraživanja pokazala da igranje šaha podstiče napredovanje u različitim oblastima znanja, posebno u oblasti matematike i čitanja.

Štaviše, ova drevna igra, kako je istakao Bojović, predstavlja svojevrsno umijeće življenja i ima i vaspitni karakter.  Igrajući poteze figurama mi, kao i u životu, neprestano donosimo odluke. Pomjeranjem figura, kazao je Bojović, doznajemo da je kralj, ili onaj ko je na vlasti, bezvrijedan bez podrške svojih sljedbenika, kao i da je ponekad, da bi se izvojevala pobjeda, jedan pješak podjednako važan, čak i važniji, nego moćna kraljica. U svakoj šahovskoj partiji, kao i u nauci i u životu, postoji kritični trenutak, istakao je Bojović, koji moramo vidjeti, razumjeti, osjetiti, trenutak kada biramo svoj put i kada valja donijeti ispravnu odluku, koja nas vodi  pozitivnim ishodima.

Bojović je na kraju svog izlaganja podsjetio da je Evropski parlament još 2012. godine donio Deklaraciju kojom se preporučuje što veća zastupljenost šahovske igre u obrazovnom procesu zemalja članica, te u ime Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija pozvao i ohrabrio sve škole da organizuju šahovske sekcije i afirmišu šahovsku igru, zbog svih dokazanih pozitivnih učinaka koje praktikovanje ove intelektualne igre ima na razvoj mentalnih sposobnosti, ne samo naše djece, već i svih nas.

Nastavite čitanje

Spuž

U subotu otvaranje manifestacije Spuško ljeto

Objavljeno

on

By

Višedecenijska tradicija “Spuškog ljeta” donosi još jedno nezaboravno veče pored rijeke Zete, okupljajući ljubitelje kulture, sporta i dobre muzike. Manifestacija koja je postala neizostavan dio ljetnjih aktivnosti na rijeci Zeti, i ove godine obećava vrhunski provod i pozitivnu energiju.

U subotu će publiku zabavljati  muzičari Igor Mitrović, Nikola Kalezić i bend Talija. Njihove note i ritmovi će se širiti obalom rijeke, stvarajući savršenu atmosferu za opuštanje i uživanje u ljetnjoj noći.

Organizatori manifestacije ističu da je “Spuško ljeto” prilika za sve generacije da se okupe, druže i uživaju u bogatom programu koji svake godine privlači sve veći broj posjetilaca.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije