amazon montažne kuće

Amazon montažne kuće

Montažne i modularne kuće su objekti izrađeni u fabrikama, i trenutno su jako popularne. Zbog svoje praktičnosti i popularnosti, prihodi industrije su porasli na skoro 11 milijardi dolara.

Od 2013. do 2018. prihodi ove industrije rasli su 8,6 odsto na godišnjem nivou, na skoro 10,5 milijardi dolara, uključujući samo u 2018. godini porast od 4,1 odsto, podaci su kompanije IBISWorld.

Potencijal ovih kuća prepoznao je i Amazon i prodaja, po svemu sudeći, ide odlično. Jedan od primjera je i kabina od 16 kvadratnih metara koja košta svega 7.250 američkih dolara ili nepuno 6.500 eura. Proizvođač kaže da je može napraviti za osam sati a Amazon će vam je besplatno dostaviti.

Amazon montažne kuće

Najpoznatija svetska internet trgovina „Amazon” u svoju ponudu je uvela i prodaju malih brzomontažnih kuća. Navodno zbog velikog rasta cijena nekretnina, trend izgradnje ovih kuća zavladao je ne samo u Americi nego i širom svijeta.

„Amazon” trenutno u svojoj ponudi ima na desetine različitih modela od 10 pa do 40  kvadratnih metara. Iako male, ove montažne nekretnine imaju sve – od kuhinje i kupatila, pa sve do dnevnog boravka i spavaće sobe koja je smeštena u potkrovlju.

Kupovina je, navodi se, jednostavna, a isporučuje se širom sveta. Cijene se kreću od par pa  do 55.000 dolara koliko koštaju one sa većom kvadraturom, pa nije ni čudo što se, prema podacima „Amazona”, odlično prodaju. Za njihovo postavljanje nije potrebna ni građevinska dozvola, a useljive su za svega dva dana.

To nije jedini dom na gigantu internet prodaje, a neki od njih mogu biti i mjesto stanovanja.

“Nijesam iznenađen što na Amazonu vidim kuće na prodaju”, kazao je Tre Bodž, ekspert za kupovinu na TrueTrae.com, jer, kako dodaje, prodaja ovih objekata preko interneta predstavlja novi nivo mogućnosti za prodavača da dođe do potrošača koji su izvan dometa njihovog prodajnog kanala.

Donosimo pregled nekoliko kuća čije se cijene kreću od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada dolara:

Lillevilla Allwood (drvena) kabina od 27 kvadratna metra, oko 19.000 dolara.

Kompanija primjećuje da je ova kabina od 27 kvadrata (ovdje nije uračunata površina za spavanje na potkrovlju) sasvim dovoljna da služi kao ljetnjihovac, kućna kancelarija ili čak samostalni objekat za maloprodaju. Dodaju
i komunalne priključke, objekat se može komotno pretvoriti u prostor za stanovanje.

Kuća Ecohousemart Timber Home od 92 kvaratna metra, 40.000 dolara

Ova moderna građevina izrađena od smreke bila je dizajnirana za dnevni boravak ali se može koristiti za razne namjene, s obzirom na potencijal dizajna enterijera. Kompanija koja izrađuje ovo zdanje kaže da iskusni arhitekta objekat može pretvoriti u stalno mjesto prebivališta, uz doplatu, naravno.

Lillevilla Escape, 10-ak kvadrata, 5.000 dolara

amazon montažne kuće

Proizvođač kaže da je ovaj kutak idealan za vaš hobi ili skladište za alat, pribor ili opremu za bazen. Ili – da se jednostavno izgubite u svom kutku u dvorištu. Cijena je niska, dostava je besplatna, ali možete dodati nešto novca ako želite izolaciju ili postavljanje temelja.

Amazon pametne kuće

Kompanija Amazon krajem septembra najavila je svoju novu investiciju i to u Plant Prefab – startap firmu koja gradi montažne kuće po narudžbini.

Početak jeseni je bio veoma uzbudljiv period za giganta iz Sijetla imajući u vidu da je proglašena za tek drugu firmu u istoriji čija vrednost prelazi jednan trilion (1.000 milijardi) dolara. A onda je krajem septembra Amazon  lansirao i nekoliko pametnih Alexa kućnih uređaja, kako bi se što podobnije ustalio na tržištu pametnih kuća koje se procenjuje da će do 2022. godine porasti na 53 milijarde dolara.

Nova investicija u Plant Prefab dolazi baš iz Alexa fonda, koji predstavlja Amazonovu ofšor kompaniju koja godišnje inkasira oko 100 miliona dolara, a taj novac se dalje koristi za razvijanje različitih proizvoda i tehnologija, piše Architectural Digest.

„Oduševljeni smo što možemo da podržimo Plant Prefab, imajući u vidu da oni prave održive, povezane kuće koje su dostupnije i kupcima i onima koji bi ih razvijali.“, rekao je Paul Bernard, direktor fonda Alexa.

amazon montažne kuće
Planet Prefab kuće prave se duplo brže od konkurencije čime se smanjuju troškova od 10 do 25 posto

Imajući u vidu broj investicija Amazona u pametne kućne uređaje, logično je da je postojala težnja za traženjem prostora u koji bi se smestile sve te napravice.

Firma Plant Prefab, čije je sedište u Južnoj Kaliforniji, ističe da se njihove kuće funkcionišu održivije od drugih prefabrikovanih kuća. Njihova tajna je, kako navode, u specifičnoj tehnologiji koja obezbeđuje 50% smanjena vremena proizvodnje, ali i smanjenje ukupnih troškova od 10 do 25 posto, u zavisnosti od grada u kom se nalazi kuća.

„Trudimo se da proces izgradnje kuće bude brži, lakši i jeftiniji u većini gradova. Deo ovog napora da naše kuće zadovolje potrebe klijenata, svakako podrazumeva i primenu pametne kućne tehnologije. Amazon je svakako lider u ovom domenu i nadamo se i očekujemo da ćemo naučiti dosta od njih.“ – rekao je Steve Glenn, osnivač Plant Prefaba.

Imajući u vidu broj investicija Amazona u pametne kućne uređaje, logično je da je postojala težnja za traženjem prostora u koji bi se smestile sve te napravice. Sada ga zaista i ima i to u formi prave kuće.

Foto: Plant Prefab

Investitor.me

gradnja.rs