Connect with us

Kultura

“Bladi Mun” u Centru za kulturu Danilovgrad

Published

on

Predstava “Bladi Mun”, prema tekstu i u režiji Ane Đorđević, biće izvedena u ponedjeljak 20. novembra u 20 sati u Centru za kulturu Danilovgrad.

Dramaturg je Stefan Bošković, kostimografkinja Svetlana Cvijanović, scenografkinja Ljubica Petrović, muziku su radili Ivana Čanović i Bojan Jovović, asistentkinja rediteljke je Nataša Milićević, asistentinja kostimografkinje je Gordana Bulatović a izvršni producent Danilo Milatović.

U predstavi igraju: Sanja Vujisić, Nikola Perišić, Kristina Stevović Obradović, Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić, Maša Božović, Stevan Vuković i Branka Otašević.

Kako je istakao dramaturg Stefan Bošković, rad na ovoj predstavi se postavio kao satni mehanizam, kao organizam neprestanih promjena, koji se rotiraju, izvrću, ali nikad ne staju. Ritam pulsira dosljedno, otvara vrata velikih odluka, mijenja perspesktive, okreće sudbine. Iza svega, rediteljka Ana Đorđević je uspjela da nedefinisanu mješavinu ljudskih sudbina i kosmičkih uticaja dovede u ravnotežu, da jedan polifoni mehanizam iskontruiše u nit, u nježnu sliku iz koje sve izraste, u kojoj sve i nestane.

Advertisement

Kultura

Održano opštinsko takmičenja recitatora

Published

on

By

U cilju njegovanja kulture govora i umjetničkog kazivanja poezije, kao  i afirmacije talentovane  djece Centar za kulturu Danilovgrad organizovao je 17. maja 2024. godine Opštinsko takmičenje recitatora za učenike osnovnih i srednjih škola. Riječ je o takmičenju koje podstiče razvoj govorničkih sposobnosti kod djece, osjećaj za umjetnost i takmičarski duh. Na takmičenju je učestvovalo 58 takmičara, od čega srednjoškolaca 6, a 52 učenika iz osnovnih škola.

Takmičenje  recitatora  održalo se u kategoriji:

  • mlađeg uzrasta ( I, II, III, IV i V razred);
  • starijeg uzrasta (VI,VII,VIII i IX razred);
  • za srednjoškolce ( I, II, III i IV razred).

Neki od kriterijuma ocjenjivanja za izbor  najboljih su bili: prilagođenost pjesme polu i uzrastu djeteta, vremensko trajanje, akcenat i dikcija, subjektivni i emocionalni doživljaj.

Recitatore je osim  predstavnika/ca škola (Olivera Bobičić, učiteljica, Nevena Vlahović, prof. crnogorskog-srpskog, bosanskog,  hrvatskoh jezika  i književnosti, Milena Radanović, učiteljica) ocjenjivao i četvročlani  stručni žiri  (prof. Milena Macanović, prof. Danilo Simićević, prof. Milena Simunović Jovović i Vasilije Marunović u ime Centra za kulturu Danilovgrad).

Nagrađeni učenici po kategorijama su:

MLAĐI  UZRAST ( I, II ,III,IV i V razred)

Osvojeno mjestoIme i prezimeNaziv školerazredMentor/ka
1.Lena LjumovićOŠ ,,Njegoš”-SpužVSlavica Srzentić
2.Anastasija MrđenovićOŠ ,,Vuko Jovović”IVMaja Lakić
3.Sara  BarovićOŠ ,,Njegoš”-SpužVSlavica Srzentić

STARIJI UZRAST (VI, VII, VIII i IX razred)

Osvojeno mjestoIme i prezimeNaziv školerazredMentor/ka
1.Tihan VukićevićOŠ ,,Njegoš”-SpužVIRadmila Bezmarević
2.Jelena BarovićOŠ ,,Njegoš”-SpužVIIIRadmila Bezmarević
3.Lara BečanovićOŠ ,,Vuko Jovović”VIIDanka Ćipović

SREDNJOŠKOLCI ( I,II, III I IV razred)

Osvojeno mjestoIme i prezimeNaziv školeRazred 

 

Mentor/ka
1. 

Jana Mijatović

Gimnazija ,,Petar I Petrović Njegoš”IIIAngelina Jovanović
2.Sara KostićGimnazija ,,Petar I Petrović NjegošIAngelina Jovanović
3.Elena BjelanovićGimnazija ,,Petar I Petrović NjegošIIIAngelina Jovanović

POHVALJENI RECITATORI

Ime i prezimeNaziv školerazredMentor/ka
1.Kateryna ZhuravlovaOŠ ,,Milosav  Koljenšić”VI 

Maja Simonović

2.Sanja VučetićOŠ ,,Njegoš”-Spuž 

PO Novo Selo

I 

Milena Burić

3.Itana ZečevićOŠ ,,Njegoš”-SpužVIRadmila Bezmarević

Nacionalna biblioteka Crne Gore ,,Đurđe Crnojević” u skladu sa svojim mogućnostima podržava aktivnosti Biblioteke ,,Mihailo Miho Vuković”, koja posluje u sklopu JU Centar za kulturu Danilovgrad. U tom duhu obezbijedila je poklone u vidu knjiga za nagrađene učenike na Opštinskom takmičenju recitatora.

Prvoplasirane učenike očekuje  Državna smotra recitatora koja će se održati početkom jula, u Beranama (Centar  za kulturu), gdje će se boriti za titulu najboljeg recitatora Crne Gore.

Nastavite čitanje

Kultura

Izložba „Evolucija“ u Umjetničkoj koloniji

Published

on

By

Izložba slika „Evolucija“, poznatog slikara i grafičara Velja Stanišića, biće otvorena u petak, 24. 5. 2024. godine u 18 časova, u JU „Umjetnička kolonija“ Danilovgrad.

Izložbu će svečano otvoriti potpredsjednik Opštine Danilovgrad, Bojan Pavićević, a govoriće Andrija Radulović, v.d. poslovnog direktora Umjetničke kolonije i istoričar umjetnosti, Petar Ćuković. Moderator programa biće mr Aleksandra Pavićević.

Pored brojnih grupnih izložbi likovnog stvaralaštva, Stanišić je samostalno izlagao u Podgorici, Sarajevu, Beogradu, Parizu, Njujorku i mnogim drugim gradovima. Dobitnik je više nagrada za likovno stvaralaštvo, član Matice srpske – društvo članova u Crnoj Gori, kao i član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije