Connect with us

Kultura

Festival srpskih guslara u Danilovgradu

Njegoš kaže: “Za svu drugu pjesmu bez gusala,ja ti turske pare dao ne bi, jer naše su utirali suze vješti zvuci divnijeh gusalah, a đe se gusle u kuću ne čuju, tu je mrtva i kuća i ljudi…”

U organizacija Saveza guslara Crne Gore, Srbije i Republike Srpske u Danilovgradu će se 17. i 18. novembra održati 46. festival srpskih guslara.

Nakon raspada zajedničke države – Savezne Republike Jugoslavije od svih asocijacija koje su funkcionisale na nivou savezne države jedino su savezi guslara ostali zajedno, navodi se u saopštenju organizatora i ističe da upravo ove asocijacije nastavljaju da baštine tradiciju ranijeg jugoslovenskog saveza i organizuju takmičenja guslara po propozicijama o održavanju festivala koje su i ranije važila.

Na festivalu u danilovgradskom Centru za kulturu u petak i subotu nastupiće 38 najboljih guslara iz 20 guslarskih društava Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Oni će predstaviti svoje guslarsko umijeće u borbi za laskavu titulu pojedinačnog i ekipnog prvaka u pjevanju uz gusle za 2023. godinu .

Domaćin festivala je Guslarsko društvo „Njegoš“ iz Danilovgrada, koje spada u red najstarih organizovanih društava ove vrste na balkanskim prostorima. Nije prekidalo sa radom od 1952. godine kada je formirano, a za proteklih sedam decenija nekoliko stotina guslara, diplara, epskih pjesnika i drugih stvaralaca, koji njeguju i čuvaju narodnu tradiciju iz Bjelopavlića, ali i drugih sredina, imalo je svoje prve uspješne javne nastupe preko ovog društva.

Polufinalno i finalno veče Festivala počinju u 19 sati i najljepši su prilog obilježavanju Njegoševih dana, koji se po prvi put ove godine svetkuju u Crnoj Gori kao narodni praznik, stoji u saopštenju.

Advertisement

Kultura

Knjige koje svjedoče o stradanju bratstva Kadića

Udruženje Bjelopavlića ,,Bijeli Pavle” Danilovgrad, Odbor Matice srpske u Danilovgradu i Fondacija Bratsva Kadića Danilovgrad i Beograd predstaviće knjige: ,,Kadići od Bovana do naših dana“, čiji su autori: Milan Stojović i Milorad Dudi Kadić, ,,Zeko Mali“, autora Buda Simonovića i ,,Bovanice“ čiji je autor Milan Stojović.

O knjigama će govoriti prof. dr Boris Brajović, dr Žarko Leković i autori: Budo Simonović, Milan Stojović i Milorad Dudi Kadić. Stihove iz knjiga govore: Ljubisav Hadži Bjelić
i Rajko Palibrk, a uz gusle pjevaju: Slavko Jeknić i Maksim Vojvodić.

Etno pojci: Bojana Radović i Maša Vojvodić.

16. aprila 2024. godine sa početkom u 19 časova, Centar za kulturu Danilovgrad

Nastavite čitanje

Kultura

Otvorena izložba “Process” u galeriji Umjetničke kolonije u Danilovgradu

U galeriji Umjetničke kolonije otvorena je izložba “Process”, predstavljen je novi vizuelni identitet Umjetničke kolonije Danilovgrad, kao i projekat “ReCulture”.

Na otvaranju izložbe govorili su direktor Kulturnog centra Trebinje i glavni menadžer projekta Miljan Vuković, profesorica na FLU Cetinje mr Adela Zejnilović i potpredsjednica Opštine Danilovgrad Marija Radonjić Ćupić.

Moderator večeri bio je vajar iz Umjetničke kolonije mr Velibor Pavićević.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije