Moguće je da opasni ekstazi stigne i u Crnu Goru

Blic – Moguće je da opasni ekstazi stigne i u Crnu Goru

Naslovi o smrtima mladih uzrokovanim drogama poslednjih mesec ispunjavaju stupce crne hronike u Srbiji. Sumnja se da je četvoro mladih umrlo od predoziranja ekstazijem iz Kine. Takva vrsta sintetičke droge u Crnoj Gori za sada nije primjećena.

-Životi su izgubljeni, ako se nešto ne preduzme, gubiće se još života. Ako nema tog tipa gde je koncentrovaniji ekstazi ovog momenta u Crnoj Gori treba ga očekivati, poručio Jovan Bulajić iz NVO „Preporod“.

-Živimo u globalnom svetu gde je sve blizu i gdje je pitanje dana ili sati kad nešto može da se pojavi iz jedne u drugu državu, rekao je narkolog, Ljubinko Kaluđerović.

Prema pisanju štampe, doza ekstazija “redbul“ koji je u Srbiju navodno stigao iz ilegalnih laboratorija sintetičkih droga iz Kine pet puta je jača od ranije vrste ovog narkotika. Jedna tableta se može kupiti po klubovima za 10 evra, ali i putem interneta.

-U Crnoj Gori imamo te festivale elektronske muzike i na njima je prisutan jedan određeni broj mladih ljudi koji konzumiraju te droge. Mladi čovek može da igra nekih pet, šest sati pod dejstvom te droge, ne oseća glad, žeđ, ne razmišlja o neprijatnim stvarima ima osejćaj opšte prijatnosti, euforije. U tim situcijama dolazi i do rasta krvnog pritiska, tahikardije kod mladih ljudi, i dolazi do nekih poslijedica, usled toga što ne oseća žeđ može da dođe do dehidratacije, do problema sa radom bubrega i do tragičnih ishoda, tvrdi Kaliđerović.

Da bi se tako nešto spriječilo u Crnoj Gori, iz NVO “Preporod“ nadležne pozivaju da obrate pažnju.

-Uprava carina bi direktno trebalo da bude uključena, Uprava policije, Ministarstvo prosvjete po pitanju edukacije, apelovao je Bulajić.

Edukacija je posebno važna, budući da, tvrdi Bulajić, roditelji u trci za boljom egzistencijom nemaju vremena da se u dovoljnoj mjeri posvete dejci.

Izvor Blic

Takođe pogledajte

Ljudski nemar i pohlepa: Gore pluća Danilovgrada

Svake godine planina Garač, sredinom mjeseca februara, biva eksploatisana na jedan jako nemaran način.  Naime, …

Dobro Polje: Starica stradala u požaru

Osamdesetpetogodišnja M. L. stradala je u požaru u porodičnoj kući u Dobrom Polju, nadomak Danilovgrada. …

Оставите одговор

%d bloggers like this: