Connect with us

Društvo

,,BRŽE DO LJEKARA”: Poslije pregleda specijaliste više nema vraćanja po nove upute kod izabranog ljekara

Objavljeno

dana

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Novi centralni sistem zakazivanja pregleda, koji se zove ,,Brže do ljekara”, znači da kada specijalista u bolnici nakon pregleda zatraži dodatni pregled pacijenta, on novi uput dobija tada, odnosno ne mora da se vraća izabranom ljekaru samo zbog uputa – kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na konferenciji za medije povodom predstavljanja novog sistema zakazivanja pregleda.

Do sada su pacijenti, kako je navela, morali nakon pregleda kod specijaliste da se vraćaju izabranom ljekaru da bi dobili uput za pregled za dodatni specijalističi pregled.

– Iz perspektive pulmologa, ukoliko sam na specijalističkom pregledu shvatila da je to pacijent kome je potrebna bronhoskopija, tom pacijentu kom je važno da to uradi što prije, zakazaćemo u ambulanti i dobiće odmah termin za taj pregled – objasnila je Borovinić Bojović.

Specijalista će, ističe, imati uvid u stanje pacijenta koje će redovno pratiti i neće biti blokada u radu.

– Na taj način pacijent štedi svoje vrijeme i rizik izlaganju dodatnim infekcijama. Izabrani ljekari koji su se godinama žalili da 50 odsto radnog vremena trošili na pisanje uputa, s obzirom na to da smo ih rasteretili očekujem da će svaki imati makar tri sata više da se posveti radu s pacijentima, za šta su se školovali. Same građane ohrabrujem da podignu ljestvicu očekivanja od ljekara – rekla je Borovinić Bojović.

Izabani ljekari, prema njenim riječima, nisu samo put do specijalističkog pregleda, nego su školovani da rješavaju 70 odsto medicinskih problema pacijenata.

– Ovo je veoma važan projekat na kom smo dugo radili kako bismo omogućili pacijentima uštedu vremena, novca i svih ostalih resursa kako bi na jednostavniji način došli do svog ljekara – rekla je Borovinić Bojović.

Odranije je, kako je navela, poznat problem ljekara i pacijenata koji su trpjeli zbog administracije zakazivanje specijalističkih pregleda, jer su morali da šetaju od ljekara do ljekara, trošili novac, vrijeme i živce.

– Ubuduće se pacijenti neće vraćati izabranom ljekaru nakon specijalističkog pregleda – navela je Borovinić Bojović.

Precizirala je i da je produženo vrijeme kod izabranog ljekara i specijaliste sa deset na 15 minuta.

– Ovo smatramo jednim od najvećih dostignuća u prvoj godini rada – ocijenila je Borovinić Bojović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić kazao je da pacijenti neće morati primarno da brinu o svojoj medicinskoj dokumentaciji, već će ona postati trajno integrisana kroz njegov elektronski zdravstveni karton i biće dostupna i pacijentu i ljekaru u svakom momentu.

– Idemo fazno, sistematski i sa željom da crnogorsko zdravstvo bude bezpapirno i potpuno digitalno, u skladu sa trendovima razvijenog svijeta – naveo je on.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović precizirala je da se za deset kalendarskih dana, u prosjeku, iz domova zdravlja ka Kliničkom centru Crne Gore uputi oko 7.500 uputa za pregled.

– Kontrole su oko 80 odsto tih uputa. S obzirom na to da će pacijenti termine od danas dobijati u KCCG, to, konkretno za našu kuću, koja je ujedno i stub crnogorskog zdravstvenog sistema, znači da ćemo za tih deset dana poštedjeti 5.500 pacijenata odlazaka ka izabranim ljekarima. Mjesečno, govorimo o 15.000, a godišnje oko čak 180.000 sada već izlišnih vraćanja ka izabranom ljekaru samo zbog uputa, čiji je značaj još veći u godinama pandemije. Na taj način građane štitimo nepotrebnih kontakata – istakla je ona.

Neurolog u KCCG Sanja Gluščević rekla je da više neće biti potrebno da se vraćaju kod svojih izabranih doktora, koji često nijesu imali termine za traženu dopunsku dijagnostiku, a čime se, kako je opisala, rađala frustracija kod pacijenata ali i kod njih jer se odlagala dijagnostika, a nerijetko i liječenje.

– Na ovaj način je riješen i problem naših najstarijih pacijenata koji više neće morati da čekaju satima u domovima zdravlja zbog uputa niti će morati da dolaze više puta. Radimo na tome i da uskoro omogućimo svakom našem pacijentu da na kontrole dođe kod specijaliste koji ga vodi, a ne kod kolege koji je u smjeni kada mu je zakazan pregled – naglasila je ona.

Izvor: pobjeda.me

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Društvo

Put ka Manastiru Ostrog blokiran zbog radova

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ako ste danas krenuli prema najvećem svetilištu u Crnoj Gori, Manastiru Ostrog, vjerovatnoća da ne budete vraćeni nazad je jako mala.

Naime, na “novom” putu koji povezuje opštinu Danilovgrad sa Manastirom, tačnije put koji počinje od mjesta Gorica i vodi ka Ostrogu, vrše se radovi na sanaciji kolovoznih traka koje su, uslijed vremenskih neprilika i uslijed odrona, oštećene.

Ukoliko se odlučite posjetiti Manastir Ostrog, preporučujemo da idete magistralnim putem Danilovgrad – Nikšić, preko Bogetića.

I naš čitala, Vunko Boričić, je juče išao do Manastira Ostrog i došao do kako kaže “blizu pod stijena i gore blokiran put i ne samo ja nego su se svi vraćali.”

Prevalili smo punih 10 km i morali smo se vraćati ponovo do Danilovgrada i ići preko Bogetića, kazao nam je Boričić ukazujući da je u mjestu Gorica potrebno postaviti upozorenje da je put do Manastira neprohodan.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Kolekcija “Znaci pored puta”

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Ведро
06:5016:12 CET
Осећај: 4°C
Ветар: 11km/h N
Влажност: 61%
Притисак: 1022.01mbar
УВ индекс: 0
УтоСреЧет
13/5°C
13/7°C
13/8°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']