Connect with us

Društvo

,,BRŽE DO LJEKARA”: Poslije pregleda specijaliste više nema vraćanja po nove upute kod izabranog ljekara

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Novi centralni sistem zakazivanja pregleda, koji se zove ,,Brže do ljekara”, znači da kada specijalista u bolnici nakon pregleda zatraži dodatni pregled pacijenta, on novi uput dobija tada, odnosno ne mora da se vraća izabranom ljekaru samo zbog uputa – kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na konferenciji za medije povodom predstavljanja novog sistema zakazivanja pregleda.

Do sada su pacijenti, kako je navela, morali nakon pregleda kod specijaliste da se vraćaju izabranom ljekaru da bi dobili uput za pregled za dodatni specijalističi pregled.

– Iz perspektive pulmologa, ukoliko sam na specijalističkom pregledu shvatila da je to pacijent kome je potrebna bronhoskopija, tom pacijentu kom je važno da to uradi što prije, zakazaćemo u ambulanti i dobiće odmah termin za taj pregled – objasnila je Borovinić Bojović.

Specijalista će, ističe, imati uvid u stanje pacijenta koje će redovno pratiti i neće biti blokada u radu.

– Na taj način pacijent štedi svoje vrijeme i rizik izlaganju dodatnim infekcijama. Izabrani ljekari koji su se godinama žalili da 50 odsto radnog vremena trošili na pisanje uputa, s obzirom na to da smo ih rasteretili očekujem da će svaki imati makar tri sata više da se posveti radu s pacijentima, za šta su se školovali. Same građane ohrabrujem da podignu ljestvicu očekivanja od ljekara – rekla je Borovinić Bojović.

Izabani ljekari, prema njenim riječima, nisu samo put do specijalističkog pregleda, nego su školovani da rješavaju 70 odsto medicinskih problema pacijenata.

– Ovo je veoma važan projekat na kom smo dugo radili kako bismo omogućili pacijentima uštedu vremena, novca i svih ostalih resursa kako bi na jednostavniji način došli do svog ljekara – rekla je Borovinić Bojović.

Odranije je, kako je navela, poznat problem ljekara i pacijenata koji su trpjeli zbog administracije zakazivanje specijalističkih pregleda, jer su morali da šetaju od ljekara do ljekara, trošili novac, vrijeme i živce.

– Ubuduće se pacijenti neće vraćati izabranom ljekaru nakon specijalističkog pregleda – navela je Borovinić Bojović.

Precizirala je i da je produženo vrijeme kod izabranog ljekara i specijaliste sa deset na 15 minuta.

– Ovo smatramo jednim od najvećih dostignuća u prvoj godini rada – ocijenila je Borovinić Bojović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić kazao je da pacijenti neće morati primarno da brinu o svojoj medicinskoj dokumentaciji, već će ona postati trajno integrisana kroz njegov elektronski zdravstveni karton i biće dostupna i pacijentu i ljekaru u svakom momentu.

– Idemo fazno, sistematski i sa željom da crnogorsko zdravstvo bude bezpapirno i potpuno digitalno, u skladu sa trendovima razvijenog svijeta – naveo je on.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović precizirala je da se za deset kalendarskih dana, u prosjeku, iz domova zdravlja ka Kliničkom centru Crne Gore uputi oko 7.500 uputa za pregled.

– Kontrole su oko 80 odsto tih uputa. S obzirom na to da će pacijenti termine od danas dobijati u KCCG, to, konkretno za našu kuću, koja je ujedno i stub crnogorskog zdravstvenog sistema, znači da ćemo za tih deset dana poštedjeti 5.500 pacijenata odlazaka ka izabranim ljekarima. Mjesečno, govorimo o 15.000, a godišnje oko čak 180.000 sada već izlišnih vraćanja ka izabranom ljekaru samo zbog uputa, čiji je značaj još veći u godinama pandemije. Na taj način građane štitimo nepotrebnih kontakata – istakla je ona.

Neurolog u KCCG Sanja Gluščević rekla je da više neće biti potrebno da se vraćaju kod svojih izabranih doktora, koji često nijesu imali termine za traženu dopunsku dijagnostiku, a čime se, kako je opisala, rađala frustracija kod pacijenata ali i kod njih jer se odlagala dijagnostika, a nerijetko i liječenje.

– Na ovaj način je riješen i problem naših najstarijih pacijenata koji više neće morati da čekaju satima u domovima zdravlja zbog uputa niti će morati da dolaze više puta. Radimo na tome i da uskoro omogućimo svakom našem pacijentu da na kontrole dođe kod specijaliste koji ga vodi, a ne kod kolege koji je u smjeni kada mu je zakazan pregled – naglasila je ona.

Izvor: pobjeda.me

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

TELEKOM Montenegro business run – najveći team building dogadjaj u crnoj gori

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Dogadjaj koji je namijenjen društveno – odgovornim kompanija sa ciljem promovisanja takmičarskog i timskog duha, brige o zdravlju zaposlenih, te jačanju kontakta sa poslovim saradnicima u jednom neformalnom okruženju

U okviru vinogradarskog kompeksa na Šipčaniku “Multisport Akademija Mayer” i “Business Support centar” organizuju 16.juna 2022.godine “III Telekom Montenegro Business Run“, najveći tim bilding događaj u Crnoj Gori.

Osnovni cilj ovog sportsko-poslovnog dogadjaja je usmjeren na društvenu aktivnost zaposlenih, te bolju interpersonalnu komunikaciju, kako zaposlenih unutar kompanije, tako i medju kompanijama. Namjera organizatora je da kroz osnovne prednosti sporta, kao što su takmičarski i timski duh podstaknu komunikaciju i umrežavanje sa kolegama iz drugih kompanija, ali i doprinese zdravlju zaposlenih.

Partner trke je kompanija Telekom, koja je prepoznala značaj trke i ono šta ona nudi svim Kompanijama. Domaćin trke su „Plantaže“ a.d., a pozvani su da učestvuju svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru. Centalni dogadjaj predstavlja trka na 5 km, dok je nakon trke planiran koncert. Ako ste kompanija koja brine o zdravlju svojih zaposlenih, ne smijete propustiti najveći tim bilding dogadjaj u Crnoj Gori. „Telekom Montenegro business run“ nije samo trka posle posla, već priča koja se prenosi i nakon trke i želje da se učestvuje i sledeće godine.

This slideshow requires JavaScript.

Trend trčanja polako je stigao i u našu zemlju. Trčati mogu svi, a ko ne može, dovoljno je da prošeta i time da doprinos svojoj ekipi. Iz tog razloga „Telekom Montenegro Business run“ okuplja poprilično široko broj učesnika – stare i mlade, žene i muškarce, one takmičarski nastrojene ili one koji se po prvi put rekreiraju.

5 RAZLOGA DA SE PRIJAVITE

  1. Ojačajte timski duh.
  2. Motivacija za uspjeh i pobjedu.
  3. Novi poslovni i privatni kontakti.
  4. Briga o zdravlju zaposlenih.
  5. Svaki učesnik dobija startni paket.

Učestvovanje na dogadjaju kao što je “Telekom Montenegro Business Run” predstavlja oblik društveno odgovornog poslovanja. Svaka kompanija prijavljuje jedan tim koji se sastoji od minimum 3 zaposlena, a ograničenja u broju prijava ne postoje. Pobjednik na trci je ona kompanija koja ima najmanje zbirno vrijeme od najbrža 3 zaposlena. Naravno, smisao trke je prije svega dobro druženje i zabava.

Statistika je pokazala da CEO koji završi MARATON IMA 8% veće PRIHODE u svojoj kompaniji (u prosjeku).

Mark Cukerberg je prepoznao značaj trčanja i to sa zaposlenima i pokrenuo je kampanju “A year of running“, koja promoviše 365 pretrčanih milja za godinu dana!

Započnite i vi svoju “5K” strategiju na Telekom Montenegro Business Run 2022. Sa kolegama je lakše i zanimljivije. Neka najbolji tim pobijedi.

Svaki učesnik dobija bogat startni paket koji uključuje medalju, majicu, bon za večeru i startni broj sa čipom. Nakon trke ga očekuje večera, piće i žurka. Dobra zabava, muzika i kvalitetno piće su zaštitini znak “After run” žurki, jer pobjedu treba nazdraviti uz nagrade, ples i druženje sa kolegama. Više infomacija o ovom izuzetnom dogadjaju možete pronaći na sajtu https://www.montenegrobusiness.run/ ili na kontakt telefon 067 51 80 80.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Zodijakov opus slika izložen u Centru za kulturu Danilovgrad njegova je najintimnija biografija

Published

on

By

Izvor opština Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Opus slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koji je predstavljen na izložbi u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija i ne postoje riječi koje bolje mogu od tog izbora, izraziti likovnost, njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju.

To je saopšteno na otvaranju izložbe slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koja je upriličena u holu Centra za kulturu Danilovgrad, u okviru programa povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da je Božidar rođen u Danilovgradu gdje je živio i stvarao.

„Uvijek je govorio da je Danilovgrad njegov zavičaj, specifičan po različitostima malim i velikim, po dobrim i britkim ljudskim osobinama. Grad Danilovgrad, koji je imao ogroman zamajac od davnina, grad koji je znao samo da priča, ako ima dovoljno sluha za sve te njihove priče, govorio je Zodijak. Rijeka Zeta i njegovi mostovi su tragovi jači od svih nas. Zato neka grad Danilovgrad nikad ne zaboravi našeg Boža, neponovljivu ličnost koja je imala snage da nas inspiriše, povede i kreativno sugeriše onaj stav koji mu život nameće“, rekla je Kovačević.

Podsjetila je da je Božidar dobitnik više nagrada, ali da izdvaja onu koja mu je, kako je kazala najdraža, a to je Nagrada 9. decembar, svog rodnog grada.

„Kada sam pitala Boža jednom prilikom da li bi svoj atelje preselio u neki drugi grad, Božo mi je rekao „ne, moja je radost tu, tu je moj korak djetinji, a rekao sam sve je blizu ako čovjek hoće“, rekla je Kovačević.

Ćerka Zodijaka Milica Pavićević kazala je da ne može da govori o stvaralaštvu njenog oca bez snažnih emocija.

„Posebno kad u drugačijem okruženju posmatram život moje porodice, jer ove slike jesu to. Zodijakov opus izložen u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija. Ne postoje riječi koje bolje mogu, od ovog suptilnog izbora, izraziti likovnost i njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju. Opisivao je događaje, trag, um, rođenje i stradanje, ljubav, misao iznad svega i birao mjesto u našem domu u kojem će različiti izrazi živjeti sa nama“, rekla je Pavićević.

Sve je, kako je dodala, dobilo smisao.

„Za nas i konačni i beskonačni i neraskidivi. Za vas, draga publiko, jedno drugačije, možda najljepše druženje sa Zodijakom“, navela je Pavićević.

Predstavnica Centra za kulturu Danilovgrad, Božidarka Beba Popović, citirala je Zodijaka rečenicom koju je napisao „slikar ne treba da radi ono što vidi, već ono što će biti viđeno“.

„Centru za kulturu Danilovgrad čini čast i zadovoljstvo što smo sa porodicom Božidara Pavićevića Zodijaka sa posebnim uvažavanjem i sjetom upriličili ovu izložbu i tim gestom se makar odužili, podsjetili javnost na ovog značajnog crnogorskog umjetnika koji je nesumljivo ostavio veliki trag u likovnoj umjetnosti u Crnoj Gori“, navela je Popović.

Poručila je da izložba dokazuje to da djela velikog umjetnika uvijek žive i poslije njega.

Božidar Pavićević Zodijak rođen je 1948. godine u Danilovgradu. Srednju umjetničku školu je završio u Herceg Novom, a studirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Bio je svestran. Kreativnost i imaginaciju je, pored slika, crteža, scenografije i karikature ispoljavao u grafičkom dizajnu. Njegova djela su izlagana u Italiji, Kubi, a posebno je bio zastupljen na prostorima bivše Jugoslavije, a najviše u Beogradu. Izlagao je i u svim gradovima Crne Gore, a najviše u svom rodnom Danilovgradu. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih i domaćih nagrada. Preminuo je 2015. godine.

U muzičkom dijelu programa nastupile su Mila Nikić, vokalna solistkinja i Iva Uskoković violončelistkinja, a publika može posjetiti izložbu radnim danima od 10 do 14 sati i od 18 do 20 sati do 17. juna.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije