CGO: Nejasni i promjenljivi kriterijumi određivanja ciljnih grupa za vakcinaciju - Volim Danilovgrad
Connect with us

NVO Sektor

CGO: Nejasni i promjenljivi kriterijumi određivanja ciljnih grupa za vakcinaciju

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Povodom odluke Ministarstva zdravlja o dopuni ciljnih grupa za vakcinaciju, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ponovo apeluje na donosioce odluka da ovom procesu pristupe odgovorno i sistematično i stvore neophodne uslove za obezbjeđivanje prava na jednaku dostupnost vakcinacije svim građanima i građankama Crne Gore uz vođenje računa o onima koji boluju od hroničnih bolesti i stoga predstavljaju dodatno ugroženu kategoriju.

CGO podsjeća da je ministarka zdravlja juče u Skupštini  Crne Gore navela kako će vakcinacija, osim za sve građane od 65 do 69 godina, ali i za one koja se smatraju izuzetno klinički ranjivim kategorijama, bez obzira na godine, biti dostupna i nizu profesija, uključujući i zaposlene u Upravi policije, Vojsci Crne Gore, pomorce, zaposlene u medijima, prosvjetare (od jaslica do fakulteta), farmaceute, kao i zapošljene u državnim organima i organima lokalne samouprave. Na zvaničnom sajtu se nalazi nešto drugačija kategorizacija pa ostaje upitno koja je važeća i da li se tako otvara prostor za manipulaciju.

Strateška savjetodavna grupa eksperata (SAGE) utvrdila je šest principa na kojima se mora temeljiti uspostavljanje prioriteta – dobrobit, jednakost, reciprocitet, jednako poštovanje, nacionalna ravnopravnost i legitimitet. Čini se da ovi principi u Crnoj Gori nisu ispoštovani, a imajući u vidu da se proces vakcinacije, shodno odluci Ministarstva zdravlja, ne obavlja prema medicinskim, već prema funkcionalnim i ekonomsko-socijalnim kriterijumima.

U Nacionalnoj strategiji za uvođenje, distribuciju i primjenu COVID-19 vakcina detaljno su analizirane ciljne grupe i procijenjena njihova veličina.  Međutim, to je uglavnom zanemareno u praksi, iako je ova Strategiji donešena upravo u mandatu ove Vlade.

CGO naglašava važnost vakcinacije onih koji prilikom obavljanja redovnih radnih zadataka dolaze u neposredni kontakt sa većim brojem ljudi, a što može dovesti do prenošenja i širenja zarazne bolesti Kovid-19, ali to mora biti zasnovano na unaprijed sprovedenim analizama.  

CGO podsjeća da je i ranije ukazano od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da oni djelovi populacije koji nakon infekcije sa SARS-CoV-2 značajno češće razvijaju teže kliničke slike i komplikacije zbog kojih se moraju liječiti u bolnicima i kod kojih je smrtni ishod češći moraju biti prioritet u vakcinaciji u odnosu na ostale kategorije društva koje trenutno pripadaju ciljnoj populaciji za vakcinaciju.

Ministarstvo zdravlja je bilo dužno voditi računa o tome da kriterijumi za formiranje prioritetnih grupa za vakcinaciju ne smiju biti diskriminatorni, na način da bilo koju osobu dovode u povoljniji položaj bez razumnog medicinskog objašnjenja. Upravo iz tog razloga, svi građani imaju jednaka prava na vakcinaciju, uz formiranje realne procjene i izbjegavanje diskriminacije.

CGO cijeni da je obaveza Ministarstva zdravlja da napravi balans u svim aspektima zaštite stanovništva, umjesto privilegovanja pojedinaca, kao što su npr. lica zaposlena u državnoj upravi, koja možda nisu ni po čemu ugrožena i koja ne čine mali broj, a uz paralelno ignorisanje potrebe za vakcinacijom onog dijela stanovništva čije je zdravlje izloženo brojnim rizicima usljed pandemije.

NVO Sektor

Prva dendrohronološka istraživanja u Crnoj Gori, i povezivanje djece sa šumama

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Crnogorsko društvo ekologa (CDE) započelo je rad na projektu ,,Od edukacije i povezivanja djece sa prirodom, preko dendrohronoloških istraživanja, do podizanja svijesti o promjenama klime u proteklih nekoliko vijekova u Crnoj Gori!’’, koji je finansijski podržan od strane Evropske komisije.

Ovim projektom CDE će biti fokusirano na proučavanje šuma munikeendemskog, reliktnog bora, koje formiraju posebna i veoma značajna staništa na crnogorskim planinama. Munika je vrsta koja je preživjela poslednje veliko ledeno doba, a pojedinačna stabla mogu dostići starost i preko 1000 godina. Ova vrsta naseljava prostor siromašan plodnom zemljom, na kom drugo drveće teško može da opstane.

Upravo zato će CDE ovim projektom započeti izučavanje zapisa koje je vrijeme ostavilo u pojedinačnim starim stablima. Razne promjene u mikroklimatskim i drugim uslovima kojima je neko stablo bilo izloženo u toku svog života zabilježene su u prstenovima stabla – godovima. CDE će ovim projektom pokrenuti rad prve dendrohronološke laboratorije u Crnoj Gori, gdje će raditi na rekonstruisanju uslova u kojima su stabla rasla za svoga života. Tako ćemo doći do podataka o tome kako se klima mijenjala proteklih vjekova, ali i o iznenadnim nepogodama koje su zadesile neko područje, kao što su na primjer požari. Na osnovu ovih podataka kasnije je moguće predvidjeti promjene u budućnosti, kao i dizajnirati adaptivna scenarija za šume i prirodu izloženu ovim promjenama. Ovaj tip istraživanja posebno je važan za šume munike, jer su ova stabla lako zapaljiva, pa svake godine izgore veliki djelovi njenih šuma.

Poseban fokus projekta biće na ponovnom uspostavljanju i jačanju odnosa izmedju prirode i djece koja rastu u blizini šuma munike. Organizovanjem dva kampa u divljini, kao i na radionicama u prirodi i u školama, CDE će djeci prenositi znanje o vrijednostima i važnosti biodiverziteta kao najdjelotvornijeg štita protiv klimatskih i drugih promjena, ali i kao izvor raznih usluga koje priroda oduvijek besplatno daruje čovjeku.

Na kraju, umjetničkom egzibicijom posvećenoj šumama munike i njenom biodiverzitetu, široj javnosti biće prenijete poruke koje se tiču svih nas, u vezi sa prirodom koja dijelom zavisi od nas, a od koje mi u potpunosti zavisimo. Ako zavirimo u muniku vidjećemo prošlost, a ako je zasadimo sigurnije predvidjamo i pripremamo se za budućnost.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

ISOP povećava pluralizam socijalnih usluga

Institut za socijalnu i obrazovnu politiku povećava pluralizam defiticarnih socijalnih usluga na način što povećavamo kapacitete Skloništa za žrtve trgovine ljudima, licenciranjem SOS linije za žrtve porodičnog nasilja i licenciranjem Dnevnog boravka za OSI

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

,,U partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politike a uz finansijsku podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja na prošlogodišnjim konkursima smo uspjeli da u potpunosti opremimo Dnevni boravak za osobe s invaliditetom čije licenciranje očekujemo u narednom periodu i SOS liniju za žrtve porodičnog nasilja za šta smo prije dva mjeseca predali zahtjev za izdavanje licence, nakon čega će ISOP imati tri licence za obavljanje tri različita socijalna servisa koja su prepoznata kao deficitarna, ne samo na lokalnom nivou već i na nacionalnom, a posebno kada se radi o Dnevnom boravku za osobe s invaliditetom za ciljnu grupu starijih od 25 godina.

Prepoznavši potrebu za dodatnom podrškom žrtvama trgovine ljudima, a uz podršku naših međunarodnih bilateralnih partnera, opremili smo još jedan objekat koji je otvorenog tipa za smještaj žrtava trgovine ljudima za koji ćemo predati zahtjev za licenciranje ukoliko u narednom periodu Vlada bude podržala rad Skloništa, čime umnogome povećavamo naše interne prostorne kapacitete za prihvat žrtava trgovine ljudima.

Vrlo je važno istaći da je ISOP Sklonište za žrtve trgovine ljudima prvo i još uvijek jedino licencirano Sklonište ove vrste u Crnoj Gori što nam stvara dodatnu odgovornost koje smo itekako svjesni, a mi kao jedna ozbiljna i od međunarodnih partnera prepoznati kao ozbiljna organizacija, konstantno radimo na podizanju kako kadrovskih, tako i prostornih kapaciteta i pored činjenice da Sklonište u potpunosti samostalno finansiramo.

Zahvaljujući podršci koju nam pruža omladinska organizacija Savjet za implementaciju omladinske politike aktivno radimo na podizanju svijesti i edukaciji mladih u oblasti ljudskih prava i socijalne zaštite ugroženih društvenih grupa, čime u potpunosti stvaramo uslove za optimalno funkcionisanje ovih socijalnih servisa ali i uslove podržavajuće okoline u Danilovgradu kada se radi o ciljnim grupama ovih socijalnih servisa”

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
15°
Делимично облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 10km/h SW
Влажност: 36%
Притисак: 1017.95mbar
УВ индекс: 5
ПетСубНед
18/8°C
14/9°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije