Sinjajevina neće biti poligon - Volim Danilovgrad
Connect with us

NVO Sektor

Sinjajevina neće biti poligon

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu neće odustati od borbe za zdravu, ekološku, stočarsku i turističku Sinjajevinu, te ona nikada neće biti vojni poligon. Da bi neko ubio Sinjajevinu, prvo će morati da pobije sve nas stočare, ekološke aktiviste i borce za ekološku Crnu Goru, saopšteno je iz te građanske inicijative.

Istakli su da prijetnje koje stižu iz redova bivše vlasti su zabrinjavajuće i pokazuju svu snagu njihovih “argumenata”, a to je gola sila.

“Bivši ministar odbrane Predrag Bošković svojim neprestanim istupima na račun Sinjajevine, pokazuje posesivnu opsjednutost našom planinom. Njegov način ophođenja prema Sinjajevini i nama kao njenim braniteljima pokazuje da gospodin Bošković sve radi iz ličnih pobuda, a ne profesionalnih. Ipak on će ostati zamapćen kao jedini ministar odbrane koji je umjesto da brani, objavio rat sopstvenom narodu. Taj rat je, hvala Bogu i narodu Crne Gore, izgubio”, navode u saopštenju.

Iz ove građanske inicijative poručuj da donijete odluke nekadašnjeg ministra pokazuju da nije u dovoljnoj mjeri ekološki osviješćen.

“O tome koliko je Bošković bio stručan i ekološki osviješćen najbolje pokazuje činjenica da je protiv struke, znanja i nauke odlučio da na ekosistemu pašnjaka posadi 3000 sadnica invazivne vrste i pri tom se svaka sadnica sasušila. Koliko je taj marketinški trik koštao građane nikad nismo saznali, a Bošković nije snosio odgovornost jer mu je tužilaštvo progledao kroz prste”, ističu oni.

Ulažu nade da će ministarka odbrane Olivera Injac će  konačno staviti tačku na ovu priču, jednom zauvijek.

“Od nove Vlade očekujemo da se odluka o vojnom poligonu stavi van snage i da se Sinjajevina prepusti poljoprivrednicima. Ne želimo kalkulacije i neodređene odgovore, nego jasna djela. Prvo i osnovno je da se poništi odluka o vojnom poligonu”, naglašavaju iz ovog pokreta.

“Ukoliko se odluka o vojnom poligonu ne poništi u što kraćem vremenskom roku, Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu počeće sa novim protestima već u maju.”, zaklučili su iz GI “Sačuvajmo Sinjajevinu”.

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

NVO Sektor

Prva dendrohronološka istraživanja u Crnoj Gori, i povezivanje djece sa šumama

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Crnogorsko društvo ekologa (CDE) započelo je rad na projektu ,,Od edukacije i povezivanja djece sa prirodom, preko dendrohronoloških istraživanja, do podizanja svijesti o promjenama klime u proteklih nekoliko vijekova u Crnoj Gori!’’, koji je finansijski podržan od strane Evropske komisije.

Ovim projektom CDE će biti fokusirano na proučavanje šuma munikeendemskog, reliktnog bora, koje formiraju posebna i veoma značajna staništa na crnogorskim planinama. Munika je vrsta koja je preživjela poslednje veliko ledeno doba, a pojedinačna stabla mogu dostići starost i preko 1000 godina. Ova vrsta naseljava prostor siromašan plodnom zemljom, na kom drugo drveće teško može da opstane.

Upravo zato će CDE ovim projektom započeti izučavanje zapisa koje je vrijeme ostavilo u pojedinačnim starim stablima. Razne promjene u mikroklimatskim i drugim uslovima kojima je neko stablo bilo izloženo u toku svog života zabilježene su u prstenovima stabla – godovima. CDE će ovim projektom pokrenuti rad prve dendrohronološke laboratorije u Crnoj Gori, gdje će raditi na rekonstruisanju uslova u kojima su stabla rasla za svoga života. Tako ćemo doći do podataka o tome kako se klima mijenjala proteklih vjekova, ali i o iznenadnim nepogodama koje su zadesile neko područje, kao što su na primjer požari. Na osnovu ovih podataka kasnije je moguće predvidjeti promjene u budućnosti, kao i dizajnirati adaptivna scenarija za šume i prirodu izloženu ovim promjenama. Ovaj tip istraživanja posebno je važan za šume munike, jer su ova stabla lako zapaljiva, pa svake godine izgore veliki djelovi njenih šuma.

Poseban fokus projekta biće na ponovnom uspostavljanju i jačanju odnosa izmedju prirode i djece koja rastu u blizini šuma munike. Organizovanjem dva kampa u divljini, kao i na radionicama u prirodi i u školama, CDE će djeci prenositi znanje o vrijednostima i važnosti biodiverziteta kao najdjelotvornijeg štita protiv klimatskih i drugih promjena, ali i kao izvor raznih usluga koje priroda oduvijek besplatno daruje čovjeku.

Na kraju, umjetničkom egzibicijom posvećenoj šumama munike i njenom biodiverzitetu, široj javnosti biće prenijete poruke koje se tiču svih nas, u vezi sa prirodom koja dijelom zavisi od nas, a od koje mi u potpunosti zavisimo. Ako zavirimo u muniku vidjećemo prošlost, a ako je zasadimo sigurnije predvidjamo i pripremamo se za budućnost.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

ISOP povećava pluralizam socijalnih usluga

Institut za socijalnu i obrazovnu politiku povećava pluralizam defiticarnih socijalnih usluga na način što povećavamo kapacitete Skloništa za žrtve trgovine ljudima, licenciranjem SOS linije za žrtve porodičnog nasilja i licenciranjem Dnevnog boravka za OSI

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

,,U partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politike a uz finansijsku podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja na prošlogodišnjim konkursima smo uspjeli da u potpunosti opremimo Dnevni boravak za osobe s invaliditetom čije licenciranje očekujemo u narednom periodu i SOS liniju za žrtve porodičnog nasilja za šta smo prije dva mjeseca predali zahtjev za izdavanje licence, nakon čega će ISOP imati tri licence za obavljanje tri različita socijalna servisa koja su prepoznata kao deficitarna, ne samo na lokalnom nivou već i na nacionalnom, a posebno kada se radi o Dnevnom boravku za osobe s invaliditetom za ciljnu grupu starijih od 25 godina.

Prepoznavši potrebu za dodatnom podrškom žrtvama trgovine ljudima, a uz podršku naših međunarodnih bilateralnih partnera, opremili smo još jedan objekat koji je otvorenog tipa za smještaj žrtava trgovine ljudima za koji ćemo predati zahtjev za licenciranje ukoliko u narednom periodu Vlada bude podržala rad Skloništa, čime umnogome povećavamo naše interne prostorne kapacitete za prihvat žrtava trgovine ljudima.

Vrlo je važno istaći da je ISOP Sklonište za žrtve trgovine ljudima prvo i još uvijek jedino licencirano Sklonište ove vrste u Crnoj Gori što nam stvara dodatnu odgovornost koje smo itekako svjesni, a mi kao jedna ozbiljna i od međunarodnih partnera prepoznati kao ozbiljna organizacija, konstantno radimo na podizanju kako kadrovskih, tako i prostornih kapaciteta i pored činjenice da Sklonište u potpunosti samostalno finansiramo.

Zahvaljujući podršci koju nam pruža omladinska organizacija Savjet za implementaciju omladinske politike aktivno radimo na podizanju svijesti i edukaciji mladih u oblasti ljudskih prava i socijalne zaštite ugroženih društvenih grupa, čime u potpunosti stvaramo uslove za optimalno funkcionisanje ovih socijalnih servisa ali i uslove podržavajuće okoline u Danilovgradu kada se radi o ciljnim grupama ovih socijalnih servisa”

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
15°
Делимично облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 10km/h SW
Влажност: 36%
Притисак: 1017.95mbar
УВ индекс: 5
ПетСубНед
18/8°C
14/9°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije