Naslovna - Danilovgrađani - Danilovgradski gimnazijalci u posjeti Dječijem selu Pestalozzi

Danilovgradski gimnazijalci u posjeti Dječijem selu Pestalozzi

Početak ljetnjeg raspusta za učenike drugog i trećeg razreda Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” počeo je radno. Naime, oni su posredstvom NVO FORUM MNE dobili priliku da učestvuju u interkulturalnoj razmjeni, koja se tradicionalno održava, svake godine u Dječijem selu Pestalozzi, u Švajcarskoj. Zajedno sa njima učestvovali su i njihovi profesori, Željko Vujović i Dragana Perković. Društvo našim gimnazijalcima pravili su i njihovi vršnjaci iz Tuzi, u pratnji svojih profesora.

Dvije nedjelje, koliko su učenici proveli u zemlji čokolade i sira ostavilo je na njih neizbrisiv trag. Imali su priliku da se bolje upoznaju, da se druže sa Švajcarcima, steknu nova iskustva i vještine, da uče o otvorenosti i kreativnosti, da svijet osmotre iz druge kulture i okruženja. Takođe, prošli su edukacije na temu: komunikacije, dječije zaštite, antirasizma… Veliku pomoć i olakšanje u tome, pružili su im i voditelji programa: Kejt, Barbara, Paskval i drugi. Najbolji dio programa, po mišljenju učenika bio je upoznavanje njihovih vršnjaka iz Švajcarske, sa kojima su proveli nedjelju dana. Slobodno vrijeme provodili su u šetnji, baveći se sportom i društvenim igrama. Tu su i nezaboravne žurke koje će dugo prepričavati.

Vikend je bio rezervisan za brojne posjete. Gimnazijalci su imali priliku da bolje upoznaju gradove: Sen Galen, Cirih, Lucern, Šafhauzen. Takođe, posjetili su veoma značajna mjesta kao što su Rajnini vodopadi i nezaboravni švajcarski naučni centar Tehnorama u Vinterturu.

Na kraju, možemo zaključiti da je ovo putovanje bilo korisno i nezaboravno iskustvo, koje će se dugo pamtiti, i nadamo se ponoviti u narednom periodu!

 

Izvor Facebook Gimnazija Petar I Petrović Njegoš

Takođe pogledajte

Od sjutra maloljetnici neće smjeti da koriste nargile

Maloljetnici u Crnoj Gori od sjutra ne smiju da koriste nargile jer je duvan koji …

SPUŠKO PIVO

Spuško pivo “ZORA”: Lokalni šmek na Kotorskom festivalu!

Pored sve bogate kulture, istorije i tradicije koju nosi, Spuž se od skora može pohvaliti …

Оставите одговор

%d bloggers like this: