Čovjek od riječi i pera

Komemorativna sjednica povodom smrti Svetozara Sveta Domazetovića koji je za života obavljao više odgovornih funkcija u lokalnoj upravi i državnim subjektima održana je u zgradi Opštine Danilovgrad.

Domazetović je od 1986. -1989. godine bio predsjednik Opštine,zatim odbornik u lokalnom parlamentu u više mandata, republički poslanik, sekretar saveza studenata Crne Gore, član predsjedništva SSO CG, predsjednik IzvrŠnog odbora SO Danilovgrada, zamjenik direktora republičkog zavoda za društveno planiranje, naučni saradnik u zavodu za razvoj i unapredjenje Titograda, direktor i menadžer preduzeća Turing, savjetnik za privredu u Opštini Danilovgrad, asistent na ekonomskom fakultetu, te odgovorni urednik časopisa ,, Univerzitetska riječ” i član upravnih odbora Danilovgradskih preduzeća ,,Javno komunalno” , ,,Žito promet” i ,,VUP”,a bio je i učesnik radnih akcija Beograd-Bar , Uzička Požega i Jabuka.

Autor je prve cjelovite knjige o društveno-ekonomskom razvoju Danilovgrada ,, Mogućnosti srednjoročnog i dugoročnog razvoja Opštine Danilovgrad” koja je objavljena 1981.godine zajedno sa srednjoročnim planom razvoja Opštine Danilovgrad za period od 1981-1985 godine zatim knjige ,, Vizija održivog razvoja Danilovgrada 2007-2011-2025” i ,, Zagreda – svjedočanstvo prošlosti, sadašnjosti i vizija budućnosti”

-Nažalost iako ne nenadno ipak prerano i podjednako bolno primili smo vijest o smrti uglednog sugradjanina, dragog druga i prijatelja, dojučerašnjeg kolege i saradnika, nadasve dobrog supruga i roditelja, brata, rodjaka, čovjeka, podjednako posvećenog svemu onome što su za njega značile obaveze i odgovornosti. Od danas i mi u lokalnoj upravi, pored porodice, ostajemo uskraćeni za sve ono što nam je Sveto značio, svjesni nenadoknadivog gubitka, tužni zbog oproštaja i zahvalni za sve što je za života uradio, doprinio i započeo.

 

Za svoj rad, stvaralaštvo i djela nagrađen je 1970 godine kao najbolji student ekonomskog fakulteta sa prosjekom 10, devetnaesto decembarskom nagradom grada Titograda, dobitnik je ordena zasluga za narod sa srebrenom zvijezdom i medalju za obnovu i razvoj u periodu otklanjanja posledica od zemljotresa kao i više priznanja sa univerziteta u Beogradu ekonomskog fakulteta u Titogradu i republičke zajednice obrazovanja kao i prestižne nagrade ,,9. decembar” opštine Danilovgrad.

 

Moglo bi se o ovome dodati mnogo toga kod čovjeka kakav je bio Sveto, kroz njegovu izgrađenost stručnost i nadasve posvećenost poslu, rodnom kraju i Crnoj Gori – rezultati su neminovni, vidni i kao takvi morali biti priznati. Pamtićemo Sveta po karakterističnoj doslednosti, snažnoj ličnosti, radnoj energiji, odgovornosti, ugleda domaćina, čovjeka od riječi i pera, vizije i plana, čovjeka kakav treba i kakav je neophodan, rekao je predsjednik SO Danilovgrada Zoran Bošković.

Uoči sahrane od Svetozara Sveta Domazetovića, u prisustvu više stotina građana i uglednih zvanica iz kulturnog, javnog i društveno političkog života ove sredine i Crne Gore uopšte među kojima je bio i predsjednik naše zemlje Milo Đukanović, oprostila se predsjednica opštine Zorica Kovačević.