Heklane torbe, pogotovo one u čije kreiranje mašta umiješa svoje prste, nikada nisu i neće izaći iz mode. Svjedok ovome je mlada kreativka iz Danilovgrada, Jovana Đurišić koja zajedno sa svojom mamom Tatjanom kreira heklane torbe koje polako osvajaju svijet.

Kao vlasnice Dućana Shtrikarica na www.kukica.com, njih dvije proizvode predmete od vune, pamuka, akrila, i polako bivaju prepoznate kao svojevrsan brend.

Bavimo se pletenjem i heklanjem raznovrsnih proizvoda, kroz različite tehnike pleta, koje neprestano umnožavamo. Volimo spoj tradicionalnosti i modernosti, te stoga nastojimo da stvorimo nešto što će zadovoljiti ukuse raznolikog tržišta. U našem radu idemo od izrade miljea i heklanih stoljnjaka pa sve do, danas jako popularnog, “handknitting-a”.

Ručni rad daje jaku satisfakciju i motivaciju, gdje čovjek biva svjestan svojih potencijala, svih svojih sposobnosti, gdje svojim rukama stvara nešto korisno za drugog čovjeka, gdje usreći djecu svim tim vunenim šarama i starije ljude sjeti na neke stare dane kada su i oni stvarali. – cijeli intervju sa Shtrikaricom sa početka njenog stvaralaštva pročitajte na sledećem linku