Connect with us

Društvo

Iković: Uz odgovoran pristup neće biti neprijatnih mirisa sa farme u Spužu

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na farmi svinja u Spužu će se tokom narednih 12 mjeseci primjenjivati tehnologija efikasnih mikroorganizama. To je jedan od načina da neprijatni mirisi u Spužu budu eliminisani i da Spužani konačno normalizuju svoje svakodnevne aktivnosti.

Ovo je jedan od zaključaka sastanka koji je juče održan u Opštini Danilovgrad na predlog Organizacije KOD u cilju smanjenja neprijatnih mirisa u gradskom naselju Spuž.

Vuk Iković, biolog iz organizacije KOD je podsjetio da farma svinja u Spužu uzrokuje neprijatne mirise čak na udaljenosti od preko jedan kilometar od farme i povremeno uzrokuje zagađenje rijeke Zete.

Preduzeće Niksen Čavor je u decembru mjesecu prošle godine konačno zatražilo ekološku dozvolu za rad farme svinja nakon inicijative za inspekcijski nadzor koju je podnijela Organizacija KOD.

“To je bio i način da se urade prvi koraci za čist vazduh i čistu rijeku Zetu u ovom gradskom naselju. Pomaci su već tu i vlasnik farme će od uskoro tretirati svinjsko đubrivo i prostor farme rastvorima bakterija koje će smanjiti neprijatne mirise i poboljšati rad farme. Tako zahvaljujući upornosti građana i inicijativi Organizacije KOD nastavlja se poboljšanje životne sredine u Parku Prirode Rijeka Zeta”, kazao nam je Iković.

U toku je proces izdavanja ekološke dozvole za rad farme u sklopu kojeg je organizovana javna tribina na kojoj su mještani ponovili svoj zahtjev: „nemamo ništa protiv farme ali hoćemo da se neprijatni mirisi riješe najkasnije za godinu dana“.

Na pomenutom sastanku predstavljena je tehnologija efikasnih mikroorganizama i razmotrena mogućnost njene primjene u farmi svinja kako bi se za kratko vrijeme smanjili neprijatni mirisi u Spužu.

Iković nas je upoznao sa činjenicom “da je zastupnik navedene tehnologije je predstavio način i mogućnosti upotrebe mikroorganizama i potencijalne rezultate. Bakterije i drugi mikroorganizmi održavaju prirodnu ravnotežu i zapravo plodna zemlja nastaje hranjenjem bakterija. Ako se formule iz prirode primijene na zatvorene – vještačke sisteme, kao što su farme svinja, onda ta ravnoteža može da se uspostavi u životnom prostoru svinja pa da đubrivo ubrzanim putem bude pretvarano u plodnu zemlju koja ne emituje neprijatan miris. Ovo je samo jedan način korišćenja efikasnih mikroorganizama, koji imaju sve veću upotrebu u održavanju higijene, tretiranju otpada, otpadnih voda, proizvodnji hrane kao i jačanju i liječenju čovjekovog organizma.”

Osim što efikasni mikroorganizmi mogu smanjiti neprijatne mirise na farmi, oni mogu povećati proizdvodnju jer smanjuju smrtnost svinja, smanjuju stres životinja i upotrebu antibiotika.

Ovo može biti odlična dobra prilika da zainteresovani studenti prate ovaj proces i dobijene rezultate objave u nekom od naučnih časopisa, kazao je Iković ukazujući na činjenicu da se tako može stvoriti novi kadar za testiranje i primjenu novih tehnologija i prostor za njihovu širu primjenu u Crnoj Gori i regionu.

Iković je naveo da je vlasnik farme pristao da pimijeni ovu tehnologiju, a Opština će uskoro ozvaničiti dalji način rada farme. Da li će mikroroganizmi „završiti posao“ i osloboditi nas neprijatnih mirisa najviše zavisi od toga da li će uprava farme uredno primjenjivati ovu tehnologiju. U međuvremenu, navodi dalje Iković, čeka se da Opština Danilovgrad ozvaniči mjere za smanjenje neprijatnog mirisa, a inspekcija da uredno prati situaciju na terenu.

Primjena najboljih tehnoloških rješenja donosi dobro i preduzetniku i mještanima, kao i životnoj sredini. U konačnom ovo je pokazatelj da kada se svi okupimo oko zajedničkog cilja tek tada postajemo zajednica, zaključio je Iković.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Zaključeni ugovori između Opštine Danilovgrad i predstavnika sportskih organizacija

Za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, Budžetom Opštine Danilovgrad, opredijeljena su sredstva u visini 200.000,00 eura.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Odlukom o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama za 2022. godinu, od 18.05.2022. godine, predviđeno je da se putem Javnog konkursa rasporedi 50%, odnosno 100.000,00 od ukupnog iznosa sredstava opredijeljenih Budžetom. Navedenom Odlukom, sredstva za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, raspoređena su na sljedeći način:

FK „Iskra“ – 32.698,83 eura

KK „Danilovgrad“ – 10.077,77 eura

MRK „Danilovgrad“ – 11.341,54 eura

OFK „Spuž“ – 6.642.90 eura

FK „Danilovgrad“ – 11.276,73 eura

KK „Iskra“ – 15.197.67 eura

SPK „Matrix“ – 8.198,31 eura

SK „Vojnik“ – 4.666,23 eura

Predsjednik Opštine Branko Bošković, upriličio je prijem za predstavnike sportskih organizacija, dobitnike sredstava, tokom kojeg su zaključeni ugovori.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije