Connect with us

Kultura

Izložba „Evolucija“ u Umjetničkoj koloniji

Objavljeno

on

Izložba slika „Evolucija“, poznatog slikara i grafičara Velja Stanišića, biće otvorena u petak, 24. 5. 2024. godine u 18 časova, u JU „Umjetnička kolonija“ Danilovgrad.

Izložbu će svečano otvoriti potpredsjednik Opštine Danilovgrad, Bojan Pavićević, a govoriće Andrija Radulović, v.d. poslovnog direktora Umjetničke kolonije i istoričar umjetnosti, Petar Ćuković. Moderator programa biće mr Aleksandra Pavićević.

Pored brojnih grupnih izložbi likovnog stvaralaštva, Stanišić je samostalno izlagao u Podgorici, Sarajevu, Beogradu, Parizu, Njujorku i mnogim drugim gradovima. Dobitnik je više nagrada za likovno stvaralaštvo, član Matice srpske – društvo članova u Crnoj Gori, kao i član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Advertisement

Muzika

Veče posvećeno Stanislavu Nikičeviću

Za Nikičevića sviraće njegov bend Mikrokozma i – Rudolf, Parampaščad, Grimm i Ekipa za to, a specijalni gost za bubnjevima biće Stanislavov brat iz Niša, Desimir Stojimirović. Ponedeljak, 17. jun u 20 sati, Velika sala KIC-a „Budo Tomović“

Objavljeno

on

By

U Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, 17. juna sa početkom u 20 časova, održaće se veče posvećeno Stanislavu Nikičeviću, bubnjaru benda “Mikrokozma” koji je preminuo početkom oktobra prošle godine.

Nikičeviću u čast, pored njegove “Mikrokozme”, sviraće “Rudolf”, “Parampaščad”, “Grim” i bend “Ekipa za to” čiji je bio jedan od osnivača, a koja je nedavno obnovila svoj rad.

Specijalni gost iznenađenja biće bubnjar Desimir Stojanović iz Niša.

Stanislav Nikičević bio je industrijski dizajner, scenograf, bubnjar, teški i predani radnik na kojeg ste se mogli osloniti i vjerovati mu da će pobijediti nemoguće i od ničega napraviti sve. Nije džaba govorio, a mi uz smijeh ponavljali, da može napraviti i „čoveka od pleha“. Obožavao je svoj posao, čak i u ne tako rijetkim situacijama kad je zadatak djelovao nesavladivo. Kad dođe dio „zgolo dupe vađenje ekseri“!

Ipak, pored sve ljubavi prema životnoj profesiji, ništa Stanislava nije činilo srećnim i potpuno svojim – kao muzika.

Imao je samo 12 godina kada je dobio svoj prvi komplet bubnjeva, a već dva dana kasnije zasvirao je sa grupom Kratak spoj u rodnom Nišu. Do preseljenja u Podgoricu 1995. prašio je sa prokupačkim Dvadesetim vekom i beogradskim sastavima Čarlijevi anđeli, Duca i alasi i Fleš; obilježio jednu eru crnogorskog roka svirajući sa danilovgradskom Ekipom za to i, na koncu, pronašao svoje konačno muzičko utočište sa Tatom (Nikola Tomić) i Endžom (Enes Zejnilović) u rok triju Mikrokozma.

Svi muzičari sa kojima je Stanislav Nikičević svirao ili koji su ga samo slušali mogu posvjedočiti da on nije samo svirao muziku, već je Stane bio muzika. Ništa mu nije bilo draže od toga da ga pogodi, da ga rani pjesma – i, za druge, on i jeste bio baš jedna takva pjesma, i u životu i u muzici. Podrška, inspiracija, ringišpil emocija, sila prirode koja se pojavljuje i rješava stvar kad sve djeluje besmisleno.

Malo je toga smislenog u Stanetovom odlasku u oktobru prošle godine ali, ako nas je išta naučio, to je da na besmišlje uvijek treba odgovoriti muzikom. Stoga, ne vidimo bolji način da mu pošaljemo ljubav i zahvalimo se za sve što nam je dao, osim da mu zasviramo. Da bude jedno „Icepi gi svi!“, do nebesa.

U ponedeljak, 17. juna, pozivamo vas da nam se pridružite u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ gdje, u 20 sati, počinje veče posvećeno našem Stanetu. U čast jednog od najvoljenijih muzičara i scenografa s ovih prostora, sviraće njegova Mikrokozma i veliki prijatelji benda – Rudolf, Parampaščad, Grimm i Ekipa za to, a specijalni gost za bubnjevima biće Stanislavov brat iz Niša, Desimir Stojimirović.

U pauzama između nastupa bendova, o radu i drugovanju sa Stanetom, o svim nemogućim stvarima koje su zajedno odsvirali, napravili, pobijedili – govoriće njegove kolege iz svijeta umjetnosti. Između ostalih, režiserka Marija Perović, režiser Nikola Vukčević, producent Ivan Đurović i kompozitorka, klaviristkinja i profesorica muzike Vjera Nikolić.

Tom prilikom, njegova Mikrokozma podijeliće prisutnima novi album, prikladno i u Stanetovu čast nazvan – „Zgolo dupe vađenje ekseri“. Pet originalnih pjesama („Sojer Tom“, „E, moj pobro“, „Švaler u propadanju“, „Kraj tvoje peći“, „Dobar dan“) i jedna obrada („Danki“), čije su objavljivanje podržali PAM i Sekretarijat za kulturu Glavnog grada Podgorica, napravljeno je od snimaka prije Stanislavove smrti. Nikola i Enes iskoristili su cijele trake bubnjeva, snimljene u raznim uslovima i na različtim mjestima, i nasnimili svoje instrumente i vokale koristeći bubanj kao vodilju.

Ulaz na koncertno veče je slobodan, a karte su numerisane i dostupne za preuzimanje na biletarnici KIC-a.

Nastavite čitanje

Kultura

Centar za Kulturu Danilovgrad predstavlja svoju prvu pozorišnu produkciju

Objavljeno

on

By

U Centru za kulturu Danilovgrad održana je press konferencija povodom prve pozorišne predstave u produkciji Centra za kulturu Danilovgrad u saradnji sa dramskim studijem Prazan prostor iz Podgorice. Predstava je rađena po motivima teksta “Sljedeći”, čiji je autor Terens Mekneli, libretista, scenarista i jedan od najvećih savremenih dramatičara. U predstavi će igrati Danica Rajković i Slaviša Grubiša. Saradnik na režiji je pozorišni reditelj Mirko Radonjić. Premijera predstave planirana je za septembar, što će predstavljati i prvu pozorišnu premijeru u Danilovgradu.

Milivoje Lakić, direktor Centra za kulturu Danilovgrad, najavio je prvu pozorišnu produkciju u saradnji sa dramskim studijem „Prazan prostor“. Predstavnici dramskog studija na konferenciji bili su Danica Rajković i Slaviša Grubiša, koji su ujedno i glumci u spomenutom projektu. Lakić ističe da ga veoma raduje saradnja sa ovim dramskim studijem sa kojim već sarađuju na projektu škole glume koja se održava u prostorijama Centra za kulturu Danilovrad i u Spužu. Školu pohađa značajan broj djece. Ovaj projekat je finansijski podržala Opština Danilovrad, te je ove godine bila besplatna za svu djecu.

Slaviša Grubiša

Slaviša Grubiša nas je upoznao sa projektom, čije su pripreme uveliko u toku. Riječ je o predstavi koja se radi po motivima teksta Sljedeći, a autor je Terrence McNally. Tekst je antiratnog karaktera i pisan je šezdesetih godina za vrijeme rata u Vijetnamu. Odrađene su dvije faze priprema – prilagođavanje teksta predstavi i prilagođavanje motiva sadašnjem trenutku, u kom je tema djela nažalost aktuelna, a takođe su započete i probe. Grubiša je nagovijestio da je plan da sljedeća pozorišna sezona u Danilovgradu započne upravo premijerom ove predstave, a nadaju se da će to biti u prvim danima septembra. Ovo će ujedno predstavljati i prvu pozorišnu premijeru ikada u Danilovgradu, što Grubišu veoma raduje, s obzirom na to da je i on iz ovog grada.

Danica Rajković

Danica Rajković je ukazala na važnost prilagođavanja teksta današnjici i ističe da su upravo tome posvetili pažnju, kako bi čovjek današnjice što ličnije doživio njihovu predstavu. Smatra da svaki čovjek može da se pronađe u njoj, jer se govori o potrebi prosječnog čovjeka za pravdom u sistemu, koju ne dobija i odlučuje se da više ne želi da živi po pravilima.

Kada je riječ o žanru, Grubiša ukazuje na zanimljivost njihovog komada, jer je ujedno komičan i tragičan, a ipak nije ni jedno, ni drugo. Grubiša nas je upoznao sa temom i rekao da se govori o čovjeku koji dobija poziv za regrutaciju i koji čini sve da padne na testu, jer svoj život želi da proživi na neki drugi način. Komičnost se upravo ogleda u očajničkim pokušajima da se padne na testu, dok se tragičnost ogleda u samoj situaciji u kojoj se čovjek nalazi. Grubiša smatra da se važnost produkcije ogleda i u tome da će postaviti nivo danilovradskom Centru za kulturu sa kojim će moći da mjeri šta treba raditi u kasnijem pozorišnom životu institucije. Takođe se osvrće na rad pozorišta i rad svih centara za kulturu u Crnoj Gori, gdje ističe Danilovrad kao primjer svim ostalim centrima, jer smatra da nisu potrebna velika sredstva za projekte poput ovog, te je moguće sprovođenje istih u svim gradovima. Svi glumci u Crnoj Gori su željni posla i rado bi nastupali po svim gradovima u Crnoj Gori, ne samo u CNP-u ili Zetskom domu, ističe Grubiša, i poziva sve centre za kulturu da se oprobaju u pisanju projekata kojim će se omogućiti produkcije poput danilovgradske i ističe da ne treba zapostaviti amaterizam.

Veoma važan segment, ističe Lakić, jeste i to što će predstava iz Danilovrada ići po Crnoj Gori, ali isto tako postoji mogućnost njenog izvođenja van granica, što omogućava činjenica da predstavu igraju dva glumca, kao i to da će scenografija biti svedena i mobilna. Lakić ističe trud i volju ustanove kada je u pitanju rad pozorišta, ali isto tako i na drugim poljima i takođe poziva ostale centre za kulturu, zajedno sa nadležnima, koji će omogućiti institucijama što bolji rad. Lakić zahvaljuje Opštini Danilovgrad koja je obezbijedila dodatna sredstva u realizaciji predstave i poziva ostale crnogorske opštine na zajednički rad, umrežavanje, kako bi što lakše došli do što boljih rezultata.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije