Jesenja računica znatno bolja ove godine - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Jesenja računica znatno bolja ove godine

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Miris slatkog od dunja, pekmez, nizovi sušenih smokava, opadanje lišća – samo su neke od stvari koje nas ovih dana podsjećaju na to da je jesen uveliko stigla. Zima pokazuje kakav je čovjek domaćin, a jesen kakva će mu i koliko laka zima biti. Da bi je sa lakoćom mogao dočekati i proživjeti, čovjek tokom godine mora marljivo raditi.

Ovih dana, stanovnici danilovgradskih sela mjere kakva je i koliko uspješna bila ova godina. Računica nije jednostavna, jer se teba prisjetiti “lanjskog i preklanjskog roda” i uporediti ga sa ovogodišnjim.

Miodrag Radonjić, iz Frutka, kazao nam je da je on lično zadovoljan prinosima ove godine.

“Kada se sve sabere, u nekim stvarima su moja očekivanja nadmašena. Rekao bih da je ova godina malo bolja od prethodne. S tim, što moram naglasiti, da sam i prošlom bio zadovoljan. Ja sadim i radim samo za skromne porodične potrebe, tako da, s obzirom na to da ne ulažem puno, koliko god da me zemlja nagradi, za ‘uvar’ mi je”, ispričao nam je Radonjić.

Manojle Krsmanović

Prema mišljenju Manojla Krsmanovića iz Martinića, prinosi su mogli biti bolji.

Izostalo je padavina ove godine. Nešto ih je bilo početkom sadne sezone, kasnije slabo. Takođe, nije bilo ni velikih vrućina, pa se navodnjavanjem mogao donekle nadoknaditi nedostatak vode”, objasnio je Krsmanović.

On dodaje da pamti siromašnije, ali i bogatije godine, što se tiče rađanja. Ipak, kada sabere sve – zadovoljan je. Zbog aktuelne epidemiološke situacije svi u njegovoj porodici su bili u mogućnosti da se posvete poljoprivrednim radovima, jer su imali dosta slobodnog vremena. Zahvaljujući tome, ove godine su imali dvije bašte.

Pečenje rakije tradicionalno je obilježje jeseni. Na prostoru Bjelopavlića i Pipera poprimilo je sve odlike obreda, koji stvara prijateljstva, učvršćujući bratstveničke, plemenske, rođačke i kumovske veze. Zato, ko god ovih dana bude prolazio kroz Frutak, pored kuće Radonjića, umjesto dobar dan, prije će čuti “aj na po jednu”, jer je jabuka ove godine izuzetno rodila. Kako nam je Miodrag rekao, rod je dobar, a ne manjka ni kvalitet. On za svojih 29 godina, koliko ima, ne pamti da su na Frutku bile bolje.

U domu Krsmanovića možda neće biti rakije, ali “pune izbe” povrća sigurno hoće.<

“Najbolje su, kao i obično, rodile tikvice, krompir, krastavci i paradajz. Takođe, iako je već početak oktobra, mi upravo ovih dana beremo lubenice iz našeg vrta. Dakle, već smo ušli u jesen, a lubenica ima. Čak mislim da se sada teško mogu naći i po marketima. Malo smo nezadovoljni time kako su rodile paprike ove sezone. Mada, mislim da je to više zbog rasada, ili mjesta na kojem smo ih sadili, nego zbog vremena“, kazao je.

Naši sagovornici slažu se da je epidemija COVID-19 pokazala da je jedan od izlaza iz predstojeće ekonomske krize – povratak mladih selu i poljoprivredi. Čovjek sa sela, koji proizvodi hranu, nije morao da trči po marketima, pravi dodatne zalihe i bude u strahu da će ostati gladan.

“Mladi, nažalost, perspektivu vide jedino u tome da rade kod privatnika, po 8 ili 12 sati za 300 do 400 evra. Još ako plaćaju stan i komunalije, od zarade im ne ostaje ništa”, saglasni su naši sagovornici.

“Domaći proizvođači imaju problem sa plasmanom robe. Zato, pored toga što subvencioniše poljoprivrednike, država mora pronaći rješenje za otkup robe i to po cijeni koja bi zadovoljila sve“, pojašnjava Krsmanović. On smatra da Crna Gora nepotrebno primat stavlja na uvoz, umjesto na proizvodnju hrane.

“Uvozimo proizvode koje prosječno selo u Bjelopavlićima može da obezbijedi. Iz tog razloga, budući donosioci odluka moraju pomoći mladima da se vrate selu i pomognu kako sebi, tako i državi, jer bi taj novac tada ostajao ovdje”, zaključio je on.

Piše: Milovan Marković Dopisnik iz Pipera

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

DOO za Uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba Danilovgrad podnio krivičnu prijavu zbog krivolova na rijeci Zeti

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


DOO za Uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba Danilovgrad,  je podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica koja je u toku prethodne nedelje strujnim agregatom lovila ribu u rijeci Zeti.

U nastavku prenosimo prijavu, koju nam je dostavio Kabinet predsjednika opštine Danilovgrad:

“U saznanju smo da je dana 20.09.2021 godine na portalu  Volim Danilovgrad objavljen snimak NN lica koje u čamcu zelene boje navodno vrši nedozvoljen izlov ribe na rijeci Zeti, opština Danilovgrad, dok se iz snimka ne može zaključiti tačna lokacija kretanja čamca, lokacija, kao nio identitet lica.

Zbog osnovane sumnje da se radi o nedozvoljenom izlovu ribe, nedozvoljenim sredstvima, podnosimo krivičnu prijavu protiv NN lica u cilju preduzimanja mjera i radnji iz Vaše nadležnosti, a u cilju utvrdivania tačnog činjeničnog stanja.

Napominjemo da naši službenici preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikacije i utvrdivanja činjeničnog stanja vezano za navedeni dogadaj i u potpunosti Vam stoje na raspolaganju i u cilju postupanja po navedenom događaju.”

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Konkurs za stipendije najboljim studentima i postdiplomcima

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti opštine Danilovgrad raspisao je konkurs za dodjelu stipendija za studijsku 2021/2022. godinu talentovanim studentima osnovnih i postdiplomskih studija (magistarskih i master studija).

Pravo na stipendiju imaju studenti koji su položili ispite iz prethodne godine studija i postigli prosječnu ocjenu najmanje 9 (devet), da su crnogorski državljani, imaju prebivalište u opštini Danilovgrad najmanje godinu dana, prvi put su upisali semestar studijske godine, nijesu gubili nijednu godinu tokom studija i nijesu u radnom odnosu.
Stipendija se dodjeljuje za jednu studijsku godinu i isplaćivaće se mjesečno, za deset mjeseci studijske godine.

Kandidati koji konkurišu prilažu: prijavu na Konkurs, izvod iz matične knjige rođenih, kopiju lične karte i dokumenta kojima dokazuju ispunjenost uslova za dodjelu stipendije.

Uz uvjerenja o studiranju koja su izdata na stranom jeziku potrebno je dostaviti prevod ovlašćenog sudskog tumača.
Dokumenta koja se dostavljaju kao dokaz o ispunjenosti uslova moraju biti original ili ovjerene kopije.

Rok za prijavu na Konkurs je 30 dana, počev od 22.09.2021. godine, zaključno sa 22.10.2021. godine.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se razmatrati. Dostavljena dokumenta se ne vraćaju.

Prijava na Konkurs može se preuzeti na pisarnici ili sa sajta opštine Danilovgrad. Tražena dokumenta potrebno je, u zatvorenoj koverti, sa naznakom “KONKURS ZA STIPENDIJE”, predati neposredno na pisarnici Opštine Danilovgrad ili poslati poštom na adresu: Opština Danilovgrad, Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, Trg 9. decembar, 81410 Danilovgrad.

Sva bliža obavještenja i informacije u vezi sa Konkursom mogu se dobiti u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti na broj telefona 020/812-008.

NASTAVI SA ČITANJEM

Seljak.me i VD

Danilovgrad
19°
Сунчано
06:3218:39 CEST
Осећај: 19°C
Ветар: 11km/h ENE
Влажност: 39%
Притисак: 1019.3mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
26/11°C
28/14°C
30/17°C

Facebook

Najčitanije