Connect with us

Društvo

Jesenja računica znatno bolja ove godine

Objavljeno

on

Miris slatkog od dunja, pekmez, nizovi sušenih smokava, opadanje lišća – samo su neke od stvari koje nas ovih dana podsjećaju na to da je jesen uveliko stigla. Zima pokazuje kakav je čovjek domaćin, a jesen kakva će mu i koliko laka zima biti. Da bi je sa lakoćom mogao dočekati i proživjeti, čovjek tokom godine mora marljivo raditi.

Ovih dana, stanovnici danilovgradskih sela mjere kakva je i koliko uspješna bila ova godina. Računica nije jednostavna, jer se teba prisjetiti “lanjskog i preklanjskog roda” i uporediti ga sa ovogodišnjim.

Miodrag Radonjić, iz Frutka, kazao nam je da je on lično zadovoljan prinosima ove godine.

“Kada se sve sabere, u nekim stvarima su moja očekivanja nadmašena. Rekao bih da je ova godina malo bolja od prethodne. S tim, što moram naglasiti, da sam i prošlom bio zadovoljan. Ja sadim i radim samo za skromne porodične potrebe, tako da, s obzirom na to da ne ulažem puno, koliko god da me zemlja nagradi, za ‘uvar’ mi je”, ispričao nam je Radonjić.

Manojle Krsmanović

Prema mišljenju Manojla Krsmanovića iz Martinića, prinosi su mogli biti bolji.

Izostalo je padavina ove godine. Nešto ih je bilo početkom sadne sezone, kasnije slabo. Takođe, nije bilo ni velikih vrućina, pa se navodnjavanjem mogao donekle nadoknaditi nedostatak vode”, objasnio je Krsmanović.

On dodaje da pamti siromašnije, ali i bogatije godine, što se tiče rađanja. Ipak, kada sabere sve – zadovoljan je. Zbog aktuelne epidemiološke situacije svi u njegovoj porodici su bili u mogućnosti da se posvete poljoprivrednim radovima, jer su imali dosta slobodnog vremena. Zahvaljujući tome, ove godine su imali dvije bašte.

Pečenje rakije tradicionalno je obilježje jeseni. Na prostoru Bjelopavlića i Pipera poprimilo je sve odlike obreda, koji stvara prijateljstva, učvršćujući bratstveničke, plemenske, rođačke i kumovske veze. Zato, ko god ovih dana bude prolazio kroz Frutak, pored kuće Radonjića, umjesto dobar dan, prije će čuti “aj na po jednu”, jer je jabuka ove godine izuzetno rodila. Kako nam je Miodrag rekao, rod je dobar, a ne manjka ni kvalitet. On za svojih 29 godina, koliko ima, ne pamti da su na Frutku bile bolje.

U domu Krsmanovića možda neće biti rakije, ali “pune izbe” povrća sigurno hoće.<

“Najbolje su, kao i obično, rodile tikvice, krompir, krastavci i paradajz. Takođe, iako je već početak oktobra, mi upravo ovih dana beremo lubenice iz našeg vrta. Dakle, već smo ušli u jesen, a lubenica ima. Čak mislim da se sada teško mogu naći i po marketima. Malo smo nezadovoljni time kako su rodile paprike ove sezone. Mada, mislim da je to više zbog rasada, ili mjesta na kojem smo ih sadili, nego zbog vremena“, kazao je.

Naši sagovornici slažu se da je epidemija COVID-19 pokazala da je jedan od izlaza iz predstojeće ekonomske krize – povratak mladih selu i poljoprivredi. Čovjek sa sela, koji proizvodi hranu, nije morao da trči po marketima, pravi dodatne zalihe i bude u strahu da će ostati gladan.

“Mladi, nažalost, perspektivu vide jedino u tome da rade kod privatnika, po 8 ili 12 sati za 300 do 400 evra. Još ako plaćaju stan i komunalije, od zarade im ne ostaje ništa”, saglasni su naši sagovornici.

“Domaći proizvođači imaju problem sa plasmanom robe. Zato, pored toga što subvencioniše poljoprivrednike, država mora pronaći rješenje za otkup robe i to po cijeni koja bi zadovoljila sve“, pojašnjava Krsmanović. On smatra da Crna Gora nepotrebno primat stavlja na uvoz, umjesto na proizvodnju hrane.

“Uvozimo proizvode koje prosječno selo u Bjelopavlićima može da obezbijedi. Iz tog razloga, budući donosioci odluka moraju pomoći mladima da se vrate selu i pomognu kako sebi, tako i državi, jer bi taj novac tada ostajao ovdje”, zaključio je on.

Piše: Milovan Marković Dopisnik iz Pipera
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Polaganjem vijenca na spomenik Palim borcima obilježen 13. jul, Dan državnosti

Objavljeno

on

By

Povodom obilježavanja 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović i predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad, Predrag Pajović, položili su danas, u prisustvu komandanta kasarne “Milovan Šaranović”, potpukovnika Miloša Gačevića vijenac na spomenik Palim borcima na Trgu 9. decembar.

Današnji datum i događaji koji su ga obilježili vječni su podsjetnik opredjeljenja naroda Crne Gore prema idejama antifašizma, slobodarstva i pravde, ali i spremnosti naših predaka na podnošenje velikih žrtava u cilju njihovog ostvarenja.

Sjećanje na vrijednosti koje sa sobom nosi 13. jul najbolji je podsticaj u borbi za izgradnju države utemeljene na građanskim vrijednostima, demokratiji i vladavini prava, tolerantnog i pomirenog društva.

Nastavite čitanje

Društvo

Crna Gora slavi Dan državnosti

Objavljeno

on

By

Flag of Montenegro at Njegos Mausoleum, montenegro

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim ujedinjenjem sa Srbijom, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija.

Berlinski kongres, Slika Anton von Werner

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. u Kolašinu, donesena je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da u vrijeme kada se savremeni svijet suočava s brojnim potresima, mi unutar Crne Gore treba da prevaziđemo sve što nas dijeli. On je na prijemu povodom 13. jula, Dana državnosti kazao da Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe.

Milatović je podsjetio na istorijski značaj 13. jula i kazao da su u tom datumu sabrani borba i sloboda.

“Držeći se slavne prošlosti Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe, ma kako ona bila surova ili nemoguća”, kazao je Milatović.

Antifašizam, kako je rekao, predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva, koje ga je živjelo mnogo prije nego kao što se pojam našao u istorijskim i sociološkim čitankama.

“Uz uvjerenje da je brat mio, ma koje vjere bio, i da je čojstvo braniti drugoga od sebe”, istakao je Milatović.

Povodom državnog praznika Dana Državnosti neradni dani su 13, 14. i 15. jul.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije