Dramski studio "Prazan prostor" prima nove članove - Volim Danilovgrad
Connect with us

Kultura

Dramski studio “Prazan prostor” prima nove članove

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Dramski studio “Prazan prostor” u saradnji sa Centrom za kulturu  sa radom počinje dramski studio za djecu i mlade. 

Mogu se prijaviti djeca i mladi uzrasta od 6 do 19 godina. Upis će se obaviti u subotu 10. oktobra u 12h u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

Svi zainteresovani nas mogu kontaktirati putem FB i Instagram stranica ili na brojeve telefona: 067 222 994, 068 140 325 ili 069 504 442.

 


PRAZAN PROSTOR je dramski studio koji se kroz kontinuirani pedagoški rad već dvadeset godina služi dramskim tehnikama kao alatkama razvoja ličnosti djece i mladih.

Studio je 2000. godine u Kotoru pokrenuo Petar Pejaković, pozorišni reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. U međuvremenu, studio se proširio na Podgoricu i Nikšić, a uz određene prekide funkcionisao je i u Budvi i Danilovgradu. Od 2015. godine, organizacija je registrovana kao nevladino udruženje (NVU). Pored prof. Pejakovića, predavači u dramskom studiju su još i: Marija Backović, psihološkinja; Slaviša Grubiša, glumac; Milivoje Lakić, producent; Mirko Radonjić, pozorišni reditelj; Minja Novaković, pozorišna rediteljka.

DS PRAZAN PROSTOR je stub dramske pedagogije u Crnoj Gori. Sistem rada se zasniva na kombinaciji različitih savremenih dramskih metoda, a grupni rad u svom centru ima lični razvoj pojedinca. Podstičemo mlade ljude da na kreativan i kritički način promišljaju svijet u kojem žive. Teme koje obrađujemo kroz igru i improvizacije tiču se njihove stvarnosti i za cilj imaju osnaživanje u susretu sa svakodnevnicom i situacijama iz realnog života. Tokom dvadeset godina postojanja, producirano je preko 50 predstava i javnih časova čiji su akteri djeca i mladi, a njih 3.000 edukovalo se u ovom studiju. Nemali broj naših polaznika odlučio je da svoje formalno obrazovanje veže za dramske umjetnosti na fakultetima i akademijama u zemlji i regionu (Cetinje, Beograd, Novi Sad, Sarajevo).

Ponosni smo na mlade talente koje smo prepoznali, ali i na sve one koje su postali trezveni, samouvjereni i kompetentni mladi ljudi i stručnjaci. Rastući broj profesionalaca edukovanih u oblasti dramskih umjetnosti, te nedovoljan broj institucionalnih pozorišta, čini evidentnom potrebu za jačanjem nezavisne scene u Crnoj Gori, pa je DS PRAZAN PROSTOR od 2018. godine započeo i sa svojim profesionalnim produkcijama. Naša vizija je da budemo reprezentativni predstavnici nezavisne kulturne scene, a glavni cilj je osnivanje nezavisne pozorišne kuće u Podgorici, koja će biti prostor za promociju domaćih pozorišnih stvaraoca, za stručnu doedukaciju, za gostovanja nezavisnih trupa i pozorišta iz inostranstva, te prostor za razvoj pozorišne publike u Crnoj Gori.

Kao poseban cilj ističemo afirmaciju i promociju pozorišnog stvaralaštva za djecu i mlade, koje u crnogorskim okvirima ima podređen položaj, i pored neupitnog značaja koje ima u odgoju i životu djece.

DS PRAZAN PROSTOR svojim aktivnostima i produkcijama radi na poboljšanju sveopšteg kvaliteta i insistira na uvođenju savremenih formi u predstavama za najmlađe, čime utičemo na razvoj novih generacija teatarske publike i unapređenje kvaliteta kulturnog života.

DS PRAZAN PROSTOR se kroz brojne projekte bavi socijalno angažovanim, dokumentarnim, te forum teatrom. Sa prepoznatljivim i uočljivim rezultatima, a u skladu sa idejom rasta i umrežavanja, možemo se pohvaliti brojnim i značajnim partnerstvima sa javnim ustanovama i organizacijama iz nevldinog sektora, kako u zemlji tako i u regionu. Ova partnerstva omogućila su realizaciju i razvoj projekata koje su prepoznali i podržali Ministarstvo kulture Crne Gore, UNDP, UNICEF Crna Gora, Glavni grad Podgorica, Opština Kotor, Opština Nikšić, brojne društveno odgovorne firme iz privatnog sektora, ali i međunarodnih fondovi kao što su Erasmus + i WBF6.

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Društvo

Na Policijskoj akademiji postavljena skulptura “Čvor” akademskog vajara Ištvana Balinda

Foto: Umjetnička kolonija Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Posredstvom saradnje između dvije institucije kulture i prosvjete, iz Danilovgrada, Umjetničke kolonije i Policijske akademije , u dvorišnom ambijentu Akademije postavljena je skulptura “Čvor”akademskog vajara Ištvana Balinda.

Autor je skulpturu u mermeru “Maljat”, dimenzija 200 x 80x 80cm, realizovao 2009. godine u oviru Internacionalnog simpozijuma skulpture u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad. Tokom boravka i umjetničkog rada od mjesec dana u Umjetničkoj kolonoji Balind je ovako opisao svoje utiske: “Prostor gdje radimo je veoma blizu Zete, tako da imamo jedan stari most, planine oko nas i to je jedna krajnje specifična atmosfera za rad. Nijesam još vidio ovako nešto i baš sam bio pozitivno iznenađen u svakom smislu.Idila u sprezi sa gostoljubivim mještanima dovoljna je da natjera i kamen da progovori.”

Smatram da će ovakav vid saradnje još više doprinijeti prezentovanju umjetničkih djela realizovanih u našoj instituciji i produbiti saradnju ove dvije institucije, navela je Vesna Jovović, poslovni direktor JU Umjetnička kolonija Danilovgrad.

“Veoma nas raduje što je skulptura postavljena u dvorištu Policijske akademije. Na ovaj način promovišemo i podržavamo kulturno stvaralaštvo, što je i uloga Akademije kao javne ustanove koja se bavi obrazovanjem” izjavio je v.d. direktora Policijske akademije Svetomir Knežević.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Bojom u susret proljeću: Likovni susret bivših polaznika škole crtanja

U Umjetničkoj koloniji Danilovgrad u periodu april – maj tradicionalno se organizuje “Škola crtanja, slikanja i vajanja”.

Foto: Umjetnička kolonija Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Kako nam je kazala Vesna Jovović, poslovna direktorica JU Umjetnička kolonija Danilovgrad, kontinuitet rada prekinula je aktuelna situacija izazvana pandemijom nove bolesti Kovid- 19.

Foto: Umjetnička kolonija Danilovgrad

– Uprkos tome, odlučili smo, da u skladu sa postojećim mogućnostima i uz poštovanje naloženih mjera, organizujemo likovni susret bivših polaznika škole crtanja, slikanja i vajanja. Djeca su se rado odazvala i na kreativan način zajedno smo obilježili međunarodni “Dan boje” i likovni susret nazvali ” Bojom u susret proljeću”.

Prema konceptu susreta uz mentorstvo akademskih vajara Jovete Ljumovića i Velibora Pavićevića, djeca nižeg školskog uzrasta su na betonskoj stazi ispred zgrade Umjetničke kolonije oslikali površinu staze na temu “Bojom u susret proljeću. Na parkovskom prostoru su polaznici starijeg školskog uzrastana štafelajima i slikarskim kozlićima oslikali svoje radove. Susret se odvijao na otvorenom prostoru koji je inače Galerija skulptura na otvorenom, prenijela nam je dio atmosfere Vesna Jovović.

U tom ambijentu, u skladu sa dozvoljenim mjerama, kao i u zavisnosti od vremenskih uslova nastaviće se rad sa talentovanim i zainteresovanim kandidatima za upis na Akademije likovnih umjetnosti, zaključila je Jovović.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
05:5719:28 CEST
Осећај: 13°C
Ветар: 16km/h SE
Влажност: 67%
Притисак: 1015.24mbar
УВ индекс: 1
ПонУтоСре
14/6°C
13/7°C
16/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije