Jutros su predstavnici građanske inicijative “Stop kolektoru u Centar Danilograda”, gostovali u emisiji Boje jutra na televiziji Vijesti.

Na gostovanju su, direktno iz Landže, ponovili razloge protivljena izgradnji kolektora na ovoj lokaciji, koja se od centra grada nalazi manje od 500 metara.

Željko Jaredić, mještanin Landže, gostujući u “Bojama jutra” kaže da je problem, prije svega u neprijatnom mirisu, koji će  posebno biti izražen tokom ljetnjih mjeseci kada su temperature iznad 40 stepeni.

U radijusu od 500 metara od lokacije na kojoj se planira izgradnja kolektora, nalaze i vrtići, osnovna i srednja škola, dom zdravlja ali živi gotovo 2000 Danilovgrađana.

U gostovanju smo mogli čuti i da će u slučaju izgradnje kolektora u radijusu od 500 metara koncentracija  patogenih (koje izazivaju bolesti) mikrogranizama biti i do hiljadu puta veća. Ovo će negativno uticati na građane, cjelokupan živi svijet.

U Crnoj Gori ne postoji mjesto za odlaganje nusproizvoda kolektora i prečišćača, odnosno aktivnog mulja.

Lokacija se može bolje iskoristiti, bili su riječi Vuka Ikovića, biologa.

“U tehnologiji imamo mulj, koji direktno utiče na sve centralne sadržaje u gradu. Trenutno, ako bi se postrojenje napravilo, ne bi imali rješenje za zbrinjavanje aktivnog uglja. On bi morao da se preveze kroz grad. To je otpad koji opasno utiče na zdravlje čovjeka. Treba nam tehnologija koja će riješti aktivni ugalj. Na ovoj lokaciji su predviđeni sportsko-rekreativni sadržaji”, istakao je Iković.

Darko Mrvaljević kao predstavnik opštine Danilovgrad je takođe gostovao, u studiju TV Vijesti

“Ništa nije pod velom tajne. Već 12 godina određena je ta lokacija za igradnju  po urbanističkom planu. Sve je bilo na javnoj raspravi, mogli su građani da vide. Na prostorni plan smo dobili 186 primedbi. Na centralnoj javnoj raspravi prisustvovalo je 100 građana. Dokumenti su bili na uvid javnosti svima dostupni od 2014 godine”, rekao je Mrvaljević.