Connect with us

Društvo

Komunalno preduzeće evidentiraće potrošače u naselju Orja Luka: Naplatom računa protiv divljih deponija

Imali smo dva kontejnera, ali ih je neko uklanjao s te lokacije. Sada ćemo popisati domaćinstva na tom terenu da bi plaćali uslugu, a onda ćemo postaviti kontejnere u kompletnom naselju, kaže Slobodan Stanišić

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Komunalno preduzeće naplatom računa pokušaće da zaustavi nelegalno odlaganje otpada u naselju Orja Luka gdje se iz dana u dan formiraju sve veće deponije. Juče su radnici Komunalnog preduzeća očistili dio na skretanju s magistrale ka Orjoj Luci, gdje je deponija zauzela površinu od nekoliko desetina kvadrata i nije se moglo proći. Direktor Komunalnog preduzeća Slobodan Stanišić kaže da pokušavaju da nađu trajno rješenje, ali da im to ide teško jer su građani nesavjesni, prenosi portal Dan.

– Imali smo dva kontejnera, ali ih je neko uklanjao s te lokacije. Sada ćemo popisati domaćinstva na tom terenu da bi plaćali uslugu, a onda ćemo postaviti kontejnere u kompletnom naselju. Dosad oni nijesu plaćali usluge odvoza i deponovanja otpada. Naselje je samo djelimično popisano. Pokušaćemo da riješimo problem postavljanjem kontejnera na više lokacija, a onda ćemo naplaćivati račune. Usluge će građani plaćati u skladu sa zakonom i cjenovnikom koji je skupština usvojila u decembru prošle godine, a to je po kvadratu. Tako će prosječan račun iznositi četiri eura – kazao je Stanišić.

Bojović: Mještanima Orje Luke obezbijediti normalan život

Odbornik DNP-a u SO Danilovgrad Dragan Bojović poziva nadležne da hitno saniraju deponiju, vrate kontejnere i obezbijede mještanima Orje Luke normalan život i funkcionisanje.

– Na teritoriji danilovgradske opštine inače je nedovoljno kontejnera i, umjesto da se njihov broj uvećava, on se smanjuje, čime se dodatno ugrožava ionako nezavidna ekološka slika. Nedavno je obala Zete proglašena parkom prirode, a gotovo ništa u praksi nije učinjeno kako bi se on adekvatno ekološki zaštitio. Brojne su divlje deponije na teritoriji opštine. Neophodno je značajno poboljšati i učiniti efikasnim komunalne službe u Danilovgradu, što svakako podrazumijeva ne smanjenje već povećanje broja kontejnera i njihovo redovno pražnjenje, a to često nije slučaj. Nova divlja deponija u Orjoj Luci, u gusto naseljenoj oblasti, svakako mora biti što prije sanirana, posebno ako imamo u vidu da uskoro dolazi ljepše vrijeme, očekivane vrućine, što bi dodatno uslovilo širenje neprijatnih mirisa, pa i podstaklo mogućnost zaraze – kaže Bojović.

Stanišić ističe da se trude da s Komunalnom policijom riješe problem nelegalnog deponovanja otpada, kako u Orjoj Luci tako i u drugim naseljima.

– Problem je i u tome što se na tim lokacijama, iako postavimo kontejnere, odlažu različite vrste otpada, od kabastog do suve i mokre frakcije. Mi nemamo svoju deponiju, već koristimo usluge deponije “Livade” na komercijalnoj osnovi, a tamo ne može bilo koji otpad da se transportuje. To nam je dodatni problem. Baca se sve i svašta, od građevinskog namještaja pa do otpada životinjskog porijekla… Ne znam da li je dosad neko kažnjen, ali mi uredno prijavljujemo. Pokušali smo i preko lokalnih medija da apelujemo. Nije problem samo Orja Luka već i Klikovače, gdje smo više puta imali akcije. Tamo nam je problem odlaganje građevinskog otpada – kaže Stanišić.

Postoji još naselja na području opštine gdje građani ne dobijaju račune za odvoz otpada.

– Radi se Martinićki put i onda uslugu ne pružamo adekvatno kako smo planirali. Tokom ove godine obezbijedićemo neke kontejnere, a onda ćemo u naredna dva mjeseca napraviti evidenciju svih domaćinstava na potezu do mosta u Spužu. Ima dosta novih domaćinstava koja nijesu evidentirana. Ima još naselja koja ne dobijaju račune, jer mi tamo ne pružamo usluge. Ne možemo tražiti da plaćaju, ali onamo gdje pružamo usluge ćemo tražiti. Na teritoriji Danilovgrada to su udaljena mjesta preko pet kilometara gdje ne pružamo usluge. To je, recimo, do Manastira Ostrog, do Zagrade, unutrašnjost Bandića, Novo Selo… Cilj je da pružimo uslugu, pa onda da to naplatimo – rekao je Stanišić.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Zaključeni ugovori između Opštine Danilovgrad i predstavnika sportskih organizacija

Za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, Budžetom Opštine Danilovgrad, opredijeljena su sredstva u visini 200.000,00 eura.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Odlukom o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama za 2022. godinu, od 18.05.2022. godine, predviđeno je da se putem Javnog konkursa rasporedi 50%, odnosno 100.000,00 od ukupnog iznosa sredstava opredijeljenih Budžetom. Navedenom Odlukom, sredstva za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, raspoređena su na sljedeći način:

FK „Iskra“ – 32.698,83 eura

KK „Danilovgrad“ – 10.077,77 eura

MRK „Danilovgrad“ – 11.341,54 eura

OFK „Spuž“ – 6.642.90 eura

FK „Danilovgrad“ – 11.276,73 eura

KK „Iskra“ – 15.197.67 eura

SPK „Matrix“ – 8.198,31 eura

SK „Vojnik“ – 4.666,23 eura

Predsjednik Opštine Branko Bošković, upriličio je prijem za predstavnike sportskih organizacija, dobitnike sredstava, tokom kojeg su zaključeni ugovori.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije