Connect with us

Društvo

Komunalno preduzeće evidentiraće potrošače u naselju Orja Luka: Naplatom računa protiv divljih deponija

Imali smo dva kontejnera, ali ih je neko uklanjao s te lokacije. Sada ćemo popisati domaćinstva na tom terenu da bi plaćali uslugu, a onda ćemo postaviti kontejnere u kompletnom naselju, kaže Slobodan Stanišić

Objavljeno

on

Komunalno preduzeće naplatom računa pokušaće da zaustavi nelegalno odlaganje otpada u naselju Orja Luka gdje se iz dana u dan formiraju sve veće deponije. Juče su radnici Komunalnog preduzeća očistili dio na skretanju s magistrale ka Orjoj Luci, gdje je deponija zauzela površinu od nekoliko desetina kvadrata i nije se moglo proći. Direktor Komunalnog preduzeća Slobodan Stanišić kaže da pokušavaju da nađu trajno rješenje, ali da im to ide teško jer su građani nesavjesni, prenosi portal Dan.

– Imali smo dva kontejnera, ali ih je neko uklanjao s te lokacije. Sada ćemo popisati domaćinstva na tom terenu da bi plaćali uslugu, a onda ćemo postaviti kontejnere u kompletnom naselju. Dosad oni nijesu plaćali usluge odvoza i deponovanja otpada. Naselje je samo djelimično popisano. Pokušaćemo da riješimo problem postavljanjem kontejnera na više lokacija, a onda ćemo naplaćivati račune. Usluge će građani plaćati u skladu sa zakonom i cjenovnikom koji je skupština usvojila u decembru prošle godine, a to je po kvadratu. Tako će prosječan račun iznositi četiri eura – kazao je Stanišić.

Bojović: Mještanima Orje Luke obezbijediti normalan život

Odbornik DNP-a u SO Danilovgrad Dragan Bojović poziva nadležne da hitno saniraju deponiju, vrate kontejnere i obezbijede mještanima Orje Luke normalan život i funkcionisanje.

– Na teritoriji danilovgradske opštine inače je nedovoljno kontejnera i, umjesto da se njihov broj uvećava, on se smanjuje, čime se dodatno ugrožava ionako nezavidna ekološka slika. Nedavno je obala Zete proglašena parkom prirode, a gotovo ništa u praksi nije učinjeno kako bi se on adekvatno ekološki zaštitio. Brojne su divlje deponije na teritoriji opštine. Neophodno je značajno poboljšati i učiniti efikasnim komunalne službe u Danilovgradu, što svakako podrazumijeva ne smanjenje već povećanje broja kontejnera i njihovo redovno pražnjenje, a to često nije slučaj. Nova divlja deponija u Orjoj Luci, u gusto naseljenoj oblasti, svakako mora biti što prije sanirana, posebno ako imamo u vidu da uskoro dolazi ljepše vrijeme, očekivane vrućine, što bi dodatno uslovilo širenje neprijatnih mirisa, pa i podstaklo mogućnost zaraze – kaže Bojović.

Stanišić ističe da se trude da s Komunalnom policijom riješe problem nelegalnog deponovanja otpada, kako u Orjoj Luci tako i u drugim naseljima.

– Problem je i u tome što se na tim lokacijama, iako postavimo kontejnere, odlažu različite vrste otpada, od kabastog do suve i mokre frakcije. Mi nemamo svoju deponiju, već koristimo usluge deponije “Livade” na komercijalnoj osnovi, a tamo ne može bilo koji otpad da se transportuje. To nam je dodatni problem. Baca se sve i svašta, od građevinskog namještaja pa do otpada životinjskog porijekla… Ne znam da li je dosad neko kažnjen, ali mi uredno prijavljujemo. Pokušali smo i preko lokalnih medija da apelujemo. Nije problem samo Orja Luka već i Klikovače, gdje smo više puta imali akcije. Tamo nam je problem odlaganje građevinskog otpada – kaže Stanišić.

Postoji još naselja na području opštine gdje građani ne dobijaju račune za odvoz otpada.

– Radi se Martinićki put i onda uslugu ne pružamo adekvatno kako smo planirali. Tokom ove godine obezbijedićemo neke kontejnere, a onda ćemo u naredna dva mjeseca napraviti evidenciju svih domaćinstava na potezu do mosta u Spužu. Ima dosta novih domaćinstava koja nijesu evidentirana. Ima još naselja koja ne dobijaju račune, jer mi tamo ne pružamo usluge. Ne možemo tražiti da plaćaju, ali onamo gdje pružamo usluge ćemo tražiti. Na teritoriji Danilovgrada to su udaljena mjesta preko pet kilometara gdje ne pružamo usluge. To je, recimo, do Manastira Ostrog, do Zagrade, unutrašnjost Bandića, Novo Selo… Cilj je da pružimo uslugu, pa onda da to naplatimo – rekao je Stanišić.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Saopštenje za javnost : Vodosnabdijevanje u Danilovgradu u ljetnjim mjesecima

Objavljeno

on

By

Saopštenje Danilovgradskog Vodovoda prenosimo integralno u nastavku

Povodom sve češćeg akcentovanja teme  vodosnabdijevanja u Danilovgradu u ljetnjem periodu želimo objektivno ukazati na sve njegove uzroke, ali i realno sagledati ko je sve odgovoran za takvo stanje.

Problem slabijeg vodosnabdijevanja u ljetnjem periodu nije problem samo Danilovgrada i on je uslovljen velikim pritiskom na vodne resusrse zbog prekomjerne upotrebe vode usljed sve češćih dugotrajnih toplotnih talasa i suše.

Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama u našoj opštini. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova opštine, zbog toga i potrošači snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Jedno od takvih područja su upravo Martinići. Ovdje moramo ukazati na podatak da se ovo područje u zimskom periodu stabilno snabdijeva sa 8 – 10 litara vode u sekundi, a u noćnim satima se  nekada čak i pumpa na “Žarića jami” isključuje jer ima dovoljno vode pod pritiskom u sistemu. Ovih dana kada sva vodoizvorišta rade u punom kapacitetu ni 45 l/s sa vodoizvorišta nije dovoljno da pokrije potrebe stanovništva tog područja. Ključni razlog je nenamjenska i neracionalna potrošnja korisnika koji su na nižim kotama, pa do potrošača na visočijim pozicijama dolazi malo ili nimalo vode.

VIK Danilovgrad razumije potrebe potrošača i činjenicu da se u Bjelopavlićima veliki procenat stanovništva bavi poljoprivredom,te da je voda u sušnom periodu vrednija od bilo kog drugog resursa, ali podsjetićemo da je vodosnabdijevanje pojedinih područja na koje se I sada ukazuje višedecenijski problem . Moramo biti svjesni da je naš vodovodni sistem veoma veliki i razuđen, da novo vodoizvorište nije uključeno u sistem još od 2003. da imamo značajno naseljavanje određenih područja, a time i povećanje broja priključaka na postojeću infrastrukturu što utiče na njene kapacitete. Ovo je karakteristično upravo za martinićka sela, Novo Selo, Daljam, Klikovače i sl.

DOO “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedilo stabilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prije početka ljetnje sezone uveden je rad terenskih službi u dvije smjene od 7 do 22 časa. Od početka jula stupila je na snagu Odluka o zabrani nenamjenske potrošnje i ekipe VIK-a su svakodnevno na terenu radi kontrole i suzbijanja ovakve potrošnje. U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će VIK Danilovgrad u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača.

Kada je u pitanju brzina intervencija odnosno otklanjanja kvarova ukazujemo da su u ovom periodu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijani resursi Društva.  Uveden je i novi telefonski broj na koji građani mogu prijaviti kvar van radnog vremena i  vikendom.

Ekipe Službe vodovod dnevno otklanjaju po više od 10 kvarova na različitim mjestima, a imajući u vidu da VIK ne posjeduje bilo kakvu mehanizaciju, najčešće je potrebno vrijeme kako bi se eksterno obezbijedile mašine neophodne za otklanjanje kvara.

U svakom slučaju radnici VIK-a su na ovim visokim temperaturama stalno na terenu,na više mjesta istovremeno, sve kvarove koji se mogu otkloniti ručno i za kratko vrijeme rješavaju odmah ,a često pomažu i u rješavanu problema na privatnim instalacijama korisnika kako bi svi građani u ovom sušnom periodu imali vodu.

Prethodne nedjelje ugradnjom frekventnog regulatora riješen je problem nedostatika vode u  martinićkim selima Luke i Sige. Takođe je ugradnjom prekidnog ventila riješen problem vodosnbdijevanja u dijelu Novog Sela. Ostali kratkotrajni prekidi vodosnabdijevanja u dijelu  Martinića i Spuža, naselja Burum, Ciglana i ostalih koji gravitiraju martinićkom putu uzrokovani su najčešće oštećenjima infrastrukuture tokom radova na putu i ovi kvarovi se otklanjaju čim dobijemo informaciju o njima.

Voda iz sistema opštinskog vodovoda, u ovom periodu, prvenstveno se mora koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

Vodovod Danilovgrad ima razumijevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom ljeta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamjensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Ukoliko aktuelna kontrola prekomjerne potrošnje ne doprinese poboljšanu stanje VIK Danilovgrad će ne mjestima gdje je to tehnički izvodljivo vršiti ugradnju prekidnih ventila koji smanjuju pritisak i time umanjuju prekomjernu potrošnju. Kao krajnju mjeru planiramo regulacije I preusmjeravanja protoka kako bi voda dolazla I do onih potrošača koji je zbog prekomjerne upotrebe drugih nemaju.

Za dobro finkcionisanje vodovodnog sistema neophodna je saradnja građana i preduzeća koje njime upravlja, odnosno Opštine, jer jedna strana kolike god napore da uloži ne mogu biti dovoljni. Iz ovog razloga još jednom apelujem na građane da namjenski i umjereno troše vodu kako bi njihove komšije i sugrađani, u ovim vrelim ljetnjim danima, imali dovoljno vode za osnovne potrebe.

„Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad

Nastavite čitanje

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije