Bilo je u istoriji narodne muzike i boljih pjevača od Ljubomira, omiljenijih nije bilo mnogo

7. jul 1979. je jedan od najtužnijih datuma u istoriji narodne muzike. Na vrhu popularnosti, u svojoj tridesetoj godini, napustio nas je Ljubomir Đurović. Bilo je u istoriji narodne muzike i boljih pjevača od Ljubomira, omiljenijih nije bilo mnogo. Za Ljubu je malo reći crnogorski pjevač.

Tačno je da je ovjekovečio nekoliko pjesama sa motivima iz Crne Gore: “Ej djevere čuvaj mladu”, “Od Ulcinja do Igala”, “Crnogorko željo moja”, “Tamo dje se gusle čuju”, “Oj Bojo, oj Bojano”, “Zaljubi se Đetić u Bosanku”, “Šumadinka mila rodila mi sina”, “Eh da mi je da me želja mine”, “Svat do svata kum do kuma”, “Pjesma Durmitoru”, “Ko se dima ne nadimi”.

Ali, Ljuba Đurović je bio srcelomac, plačljivog glasa, omiljen u cijeloj bivšoj Jugi i u rasejanju.

Pjevaće se dok je svijeta i vijeka: “Oj moja ružo rumena”, “Još me peku suze tvoje”, “Otišla si, e pa neka”, “Ti si moja sreća”, “Došao je dan povratka tvoga”, “Ti si moja boginja sreće”, “Ranila si srce moje”, “Nikada ti oprostiti neću”, “Pevaj prijatelju”, “Tuđe sladje”, “Odlaziš, odlaziš”, “Ni pred jednom nisam kleko”.

Koliko god država stvorili i rasturili na Balkanu, svakom patrioti se rašire grudi kad čuje onu Ljubinu: “Nek cvjeta cvjeće, nek lista gora, dug prema zemlji vraćat se mora!”

 

Ljubomir Đurović

Ljubomir Đurović Printskrin: Youtube/PGP RTS – Zvanični Kanal

Za nepunih 6 godina (od 1973. do 1979.) snimio je 12 singlova i jedan kompilacijski lp.

Godišnje je snimao i po dvije, tri male ploče. To je cijela Ljubina diskografija, oko 25 snimljenih pjesama. Bio je izuzetno voljen i od strane kolega. Aca Stepić, Dragan Aleksandrić, Žarko Pavlović Valjevac, Jovica Petković, Zoran Kaleziç, Spaso Berak, Rada Babić, Mlađa Nikolić, Panta Radivojević, Braća Boljanović, Voja Todorović, Srđan Jovanović… su izuzetni autori koji potpisuju Ljubin opus.

Ljubomir Đurović je komponovao i za svoje kolege: “Razbolje se momče u proljeće”, “Zgodna li si zor djevojko”, “Dug prema zemlji” – Milivoje Đurišić, “Život se sa mnom poigrao sine” – Savo Radusinović.

Pričao mi je gospodin Aca Stepić da su na brojnim turnejama imali problem: ko da peva posle Ljube Đurovića? Srećom, Ljuba nam je ostavio naslednika, svog sina Igora, koji baštini lik i delo slavnog oca i nekim novim klincima prenosi “ovo malo duše” i “zakon moga roda”.

 

(Telegraf.rs/Goran Milošević)