Connect with us

NVO Sektor

Mapiranje i promocija kulturnih, istorijskih i turističkih potencijala

Foto Radovan Žarić

Kao dio portala Volim Danilovgrad 2019. godine kreirana je platforma DG Net koja predstavlja svojevrsan Eko-turistički servis (www.dgnet.volimdanilovgrad.me) kojim se promoviše biodiverzitet, turizam, kulturne i prirodne znamenitosti opštine Danilovgrad.

Plan je da nastavimo mapiranje i promociju kulturnog nasleđa opštine Danilovgrad i Spuža a vas pozivamo da dalje istražimo, posjetimo, mapiramo i snimimo istorijske, kulturne i turističke lokalitete opštine Danilovgrad.

Ukoliko ste vlasnika smještaja, restorana, pružate određene usluge, a Danilovgrad je mjesto vašeg poslovanja pozivamo vas da izlistate vaš biznis. Usluga je u ovom trenutku potpuno besplatna dok se u narednom periodu planira kreiranje više vrsta paketa koji će omogućiti značajniju promociju Vaše ponude.

Dovoljno je da posjetite sledeću stranicu i izlistate Vašu ponudu https://dgnet.volimdanilovgrad.me/doprinesite-mapiranju/

 

Kulturna baština i turistički potencijali

Oblast Danilovgrada u geološkom, geografskom, klimatskom i hidrografskom smislu specifičan je i nadasve povoljan prostor za život ljudskih zajednica od praistorijskih vremena. Klasičan je primjer mikroregije koja posjeduje sve prirodne predispozicije za vlastiti samostalni opstanak.

Nepobitno svjedočanstvo ovakvoj njenoj poziciji tokom različitih istorijskih perioda predstavlja izuzetno mnoštvo arheoloških lokaliteta i njihova hronološka slojevitost. Ona u vertikalnoj stratifikaciji iskazuje kontinuitet od praistorije do poznog srednjeg vijeka i savremenog perioda.

Ovakva situacija, u istorijskoj dimenziji, koja podrazumijeva vidove duhovnog, društvenog, ekonomskog i etničkog nasleđa, svrstava ovu teritoriju u rang jedne od najbitnijih, ali istovremeno, uz pojedine izuzetke, i najslabije istraženih prostora na tlu Crne Gore.

Govoriti o kulturnoj baštini znači poznavati istorijske, kulturne vrijednosti i tradicije u cilju njihovog očuvanja. Poštovanje tradicije, podjednako je važno, kao i stvaranje novih umjetničkih vrijednosti. Za podizanje svijesti građana o značaju kulturne baštine, od posebne važnosti su obrazovni sistem, nevladine organizacije i mediji.

NVO Sektor

Informativni karavan: Mehanizmi učešća građana NVO i građana u procesima donošenja odluka

Centar za razvoj nevladinih organizacija poziva predstavnike NVO i građane Danilovgrada na Informativni karavan o mehanizmima učešća NVO i građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou.

Cilj radionice je predstavljanje mehanizama učešća NVO i građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, kao i boljeg upoznavanja sa načinom korišćenja i dometima svakog od predviđenih mehanizama. Posebna pažnja biće usmjerena na institut „prazna stolica“ koji omogućava predstavnicima nevladinih organizacija da aktivno učestvuju na sjednicama Skupština opština, te da svoje stavove, prijedloge, sugestije predstave lokalnim odbornicima.

Radionica će biti održana 29. februara, sa početkom u 11 časova, Sala Skupštine Opštine.

Vaše učešće možete najaviti na [email protected] ili 020/219-120 zaključno sa 28. februarom 2024. godine.

U slučaju bilo kakvih pitanja i nedoumica, imajte slobodu da se obratite na [email protected].

Projekat “Sinergijom do dobrog upravljanja u lokalnim zajednicama“ sprovodi Centar za razvoj nevladinih organizacija, a finansijski je podržan kroz projekat SMART Balkans – civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji sprovode Centar za promociju civilnog društva – CPCD u partnerstvu sa Institutom za demokratiju i medijaciju (Institute for Democracy and Mediation – IDM) i Centrom za istraživanje i kreiranje politika (Center for Research and Policy Making (CRPM), uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Prilika za rješenje problema dijela otpada: Projekat “KompostirajDG” transformiše otpad u koristan resurs za bašte Danilovgrađana

Projekat ,,KOMPOSTIRAJ.DG” koncipiran je na način da u najvećoj mjeri doprinosi ostvarenju ciljeva i prioriteta definisanih Državnim planom upravljanja otpadom u Crnoj Gori 2015-2020 kao i Nacrtom Državnog plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori 2023-2028 i Lokalnim planom upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom, sa fokusom na smanjenje odlaganja otpada na sanitarnim deponijama za 30%.

U Danilovgradu je pokrenuta inicijativa koja bi mogla značajno promijeniti način upravljanja otpadom. Organizacija KOD, u saradnji sa EMCG (Efektivni mikroorganizmi Crna Gora) i portalom Volim Danilovgrad, započela je ambiciozan projekt koji ima za cilj da transformiše način na koji se tretira organski otpad u Danilovgradu.

Kao dio ovog projekta, 40 domaćinstava u Danilovgradu su opremljena posebnim kućnim setovima za kompostiranje, uz dodatak “efektivnih mikroorganizama” poznatih kao bokashi. Ova inovativna tehnika omogućava građanima da svoj organski otpad pretvore u dragocjeno đubrivo za svoje bašte.

Bokashi metoda kompostiranja je jednostavna, ali izuzetno efikasna. Kuhinjski otpad se odlaže u posebnu kantu za kompostiranje, a zatim se svaki sloj otpada prekriva sa slojem efektivnih mikroorganizama. Ovaj proces se ponavlja svakodnevno, omogućavajući organskom otpadu da se prirodno razgrađuje i postane hranljiva materija.

Proces ne stvara neprijatne mirise i završava se kada se dobijena masa pomiješa sa zemljom, doda u baštu, oko voćaka i slično.

Jedna od ključnih karakteristika ove metode je brza razgradnja i transformacija otpada. Kada je kanta za kompostiranje puna, masa se može dodati u baštu, gdje će se u potpunosti razgraditi i postati dio zemlje. Rezultat je obogaćena zemlja, puna korisnih mikroorganizama, spremna za uzgoj raznovrsnih biljaka.

Iako je još rano za precizne podatke, projekat već pokazuje značajne rezultate. Procenjuje se da će učesnici projekta za samo 6 mjeseci smanjiti količinu organskog otpada na deponiji za neverovatnih 9.720kg. Ovo predstavlja značajno smanjenje opterećenja deponije, dok istovremeno omogućava unapređenje kvaliteta zemljišta kroz unos korisne materije.

Učesnici projekta, u Viber zajednici, koja je kreirana za potrebe projekta, ističu da su zadovoljni ovim način odlaganja organskog otpada i da su primijetili značajno rjeđe odlaske do kontejnera.

Ovo nije samo lokalni uspjeh, već i potencijalno rešenje za smanjenje količine otpada koji se odlaže na deponije, što je ključna obaveza u okviru pristupanja EU. Implementacija bokashi metode može biti ključni korak ka održivijem upravljanju otpadom, pružajući primjer koji bi mogao biti inspiracija mnogim drugim gradovima i opštinama u Crnoj Gori.

Opština Danilovgrad i lokalno Komunalno preduzeće bi, uz slične projekte i umanjenje računa za komunalne usluge, mogli mogli motivisati Danilovgrađane da počnu kompostirati što bi bio i prvi korak  ka daljem sortiranju otpada u gradu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije