Connect with us

Društvo

Nagrada za skulpturu – „Drago Đurović“ dodijeljena Marku Čakaloviću

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U okviru 15. izložbe “Savremena crnogorska skulptura”, koju je organizovala Umjetnička kolonija Danilovgrad, nagrada „Drago Đurović“ dodijeljena je Marku Čakaloviću za rad „Unutrašnjost i teret“.

Na izložbi su se predstavila 33 akademska vajara Crne Gore.

Direktorica Umjetničke kolonije Danilovgrad, Vesna Jovović, kazala je da programi te institucije održavaju sopstveno djelovanje, predstavljanjem aktuelnih umjetničkih stremljenja kroz djela svojih učesnika.

„Vjerovatno su zato naši projekti prepoznati po lijepoti crnogorskog kamena i izvornoj ljepoti ambijenta, kultivisanju ambijentalnog prostora i afirmaciji likovne scene uopšte“, navela je Jovović.

Ukazala je da je žiri u sastavu Branko Bošković, predsjednik Opštine Danilovgrad i predsjednik žirija, kao i članovi Dimitrije Popović, akademski slikar, vajar i likovni kritičar i Zlatko Glamočak, akademski vajar donio odluku da nagrada za skulpturu „Drago Đurović“, čiji je fond hiljadu eura, pripadne Marku Čakaloviću za rad „Unutrašnjost i teret“.

„Skulptura vraća povjerenje u ljudsko tijelo, ne u smislu povratka tradicionalnim vrijednostima, plastike, nego konceptiranju oblikovanja tijela kao savremenog izraza koji složenost čovjekove egzistencije proicira u simboličkim odnosima organskog i konstruktivnog. Suptilni odjek estetike, pop arta i novog realizma autor preobražava u sopstveni karakteristilčan umjetnički izraz koji suprotstavljene elemente dezintegrisanog korpusa oblikuje u konheretnu cjelinu“, citirala je Jovović riječi žirija o skulpturi Čakalovića.

Savjetnik u Ministarstvu kulture i medija, Petar Kovačević, rekao je da izložba daje presijek recentnog crnogorskog stvaralaštva, kroz radove 33 umjetnika, čiji talenat je raznovrstan, kao i pristup i umjetnički izraz.

„Najbolje prakse crnogorskog vajarstva problematizuju pitanje današnjice i komplikovanih realnosti koje živimo, a koja se sve većom brzinom usložnjavaju, čije umjetničko dekodiranje vraća neophodnu senzibilnost i esencijalnu duhovnost našem bivstvovanju“, rekao je Kovačević.

Istakao je da nad ovim radovima bdi gorostasna sijenka dobroćudnog djela maestralnog Draga Đurovića, čijim imenom je uveličana nagrada koja se dodijeljuje petnaestu godinu, garantujući kontinuitet stvaračke iskre u kamenu.

„Bogatstvo ove izložbe i dalje je svojevrsni benč mark crnogorske vajarske scene, referentna tačka za analizu imaginacije i stvaralačke poetičnosti autora. Zrelost autora i majstorstvo formulacije i promišljanja osjećajnosti i preoznavanja skrivenog i zarobljenog u materijalu, a koju su umjetnici znalačkom egzekucijom i specifičnim rukopisima donijeli pred nas je impresivna i garantuje intrigantnost savremene scene“, kazao je Kovačević.

Čakalović je rekao da se u svom stvaralaštvu vodi sa kritikom filozofije transhumanizma, navodeći da je srž njegovog rada informacija kao gradivno sredstvo, kao nešto što utiče na čovjeka, njegova osjećanja i osobine.

„Pokušao sam da prikažem unutrašnjost i osobenost, koja predstavlja težinu u današnjem vremenu – da čovjek iskaže svoju individualnost, da bi ona isplivala. Često dolazi do sukoba u unutrašnjosti, uvijek smo pod uticajem raznoraznih informacija koje se trude da promijene vašu ličnost“, naveo je Čakalović.

Pojasnio je da je kroz skulpturu pokušao da prikaže jednu i drugu stranu.

„Često su žene zastupljene u mom stvaralaštvu, ali tu sam se više bazirao na dinamiku ženskog tijela, estetiku, koja mi više odgovara kada želim da se izrazim“, kazao je Čakalović.

Na ovogodišnjoj izložbi svoja umjetnička djela su predstavili: Krsto Andrijašević, Milivoje Babović, Nikola Balević, Lana Bokan, Danilo Dale Brajović, Aleksandra Božović, Stefan Bošković, Dobrica Dinić, Anka Gardašević, Željko Đuričković, Milutin Kasom, Nada Kažić, Joveta Ljumović, Ina Martinović, Sreten Milatović, Ana Miljkovac, Bogdan Musović, Ljubodrag Mrdović, Zoran Obrenović, Jelena Pavićević, Velibor Pavićević, Suzana Pajović, Marko Petrović Njegoš, Ivanka Vana Prelević, Ivana Radovanović, Sveto Radović, Željko Reljić, Rajko Sušić, Nikolina Zuber, Maja Čakalović, Marko Čakalović, Milun Čvorović i Miodrag Šćepanović.

Izložba, čiji je pokrovitelj Opština Danilovgrad, će trajati do 15. avgusta, a posjetioci je mogu posjetiti prije podne od deset do 14 sati i poslije podne od 19 do 21 sat.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Društvo

“Ujedinjeni za pravi grad”: Potvrđena još jedna izborna lista u Danilovgradu

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na lokalnim izborima koji će se održati 23. oktobra u Danilovgradu, prema informacijama koje su dostupne na sajtu OIK Danilovgrad, učestvovaće 10 lista.

 

Poslednja lista za koju je donijeto rješenje o proglašenju je “Ujedinjeni za pravi grad”.

 

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Danilovgradu na dan 2. avgust je 13.195.

Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

– Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište – navodi MUP..

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me“, navodi MUP.

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta.

Među učesnicima izbora u opštini Danilovgrad, nalaze se za sada, uz listu “Ujedinjeni za pravi grad”, sljedeće liste:

Građanska lista – Građanska inicijativa “21. maj”;
Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Demokrate;
Može Danilovgrad, može Crna Gora – Građanski pokret URA;
Prava stvar – koalicija Stabilno naprijed za Danilovgrad – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija; Branko Bošković;
Preokret za Danilovgrad – Vuk Iković;
Svim srcem za Danilovgrad – Socijaldemokratska partija i Građani;
Za Danilovgrad – Evropa sad;
Za budućnost Danilovgrada – Demokratski front (NSD, DNP, PZP, Radnička partija);
SNP – Temeljno za Danilovgrad.

Sjutra se očekuje, da bude proglašena još jedna lista.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Akvaponijske jedinice uskoro u opštini Danilovgrad

Akvaponija predstavlja jednostavan vid poljoprivredne proizvodnje, koji je baziran na uzgoju biljaka u vodenom supstratu, a ne na zemlji i uzgoja ribe i vodenih organizama. Najveće komponente akvaponije predstavljaju biljke i ribe.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U okviru projekta “Artos – prilika za inovativno zaposlenje” dva aplikanta, poljoprivredna preduzetnika, na teritoriji opštine Danilovgrad pokrenuće akvaponijsku proizvodnju. U pitanju su Đuro Đurović iz Grlića i Milan Mijajlović iz sela Podostrog.

Ovaj projekat će ih osposobiti i povećati njihovu sposobnost da otvore nova radna mjesta i prošire sopstvene kapacitete.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
19°
Делимично облачно
06:4018:25 CEST
Осећај: 19°C
Ветар: 3km/h NE
Влажност: 81%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
27/13°C
25/12°C
23/9°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']