Connect with us

Društvo

Nedovršena posla, naša posla

Objavljeno

on

Nedavni članak na portalu Volim Danilovgrad i reakcije građana skrenuli su pažnju na obnovu fasade “vojne zgrade” u Danilovgradu, postavljajući pitanja o parcijalnom pristupu opštinskih vlasti u ovom projektu. Iako je obnova fasada zgrada pozdravljena kao pozitivan korak, ostaje gorak ukus zbog odluke da se uredi samo dvorišni dio fasade, dok je prednji, ulični dio ostavljen netaknut. Ovaj parcijalni pristup izazvao je nezadovoljstvo stanara i korisnika objekta, dovodeći u pitanje estetiku i cjelovitost obnove fasada.

Nepotpuni odgovori na konkretna pitanja

Nakon objavljivanja prvog članka, u kojem je istaknuto nezadovoljstvo građana, naša redakcija uputila je Opštini Danilovgrad konkretna pitanja o planovima za kompletnu obnovu fasade “vojne zgrade”. Odgovori su stigli, ali su u suštini ostavili više pitanja nego što su pružili jasne odgovore.

Opština je navela da je obnova dvorišnog dijela fasade izabrana na osnovu boniteta fasada, odnosno prioriteta određenih budžetom za tekuću godinu. Međutim, ova izjava ostavlja nejasnoće oko toga zašto je uopšte donijeta odluka da se zgrada ne renovira u potpunosti i ko je istu donio. Iz odgovora se može zaključiti da su sredstva raspoređena po nekakvoj listi prioriteta od strane neke Komisije, ali nije objašnjeno zašto se u ovom slučaju nisu mogla naći druga rješenja koja bi omogućila kompletnu obnovu fasade.

Ono što jeste navedeno je lista objekata koji će se, na osnovu odluke Komisije, raditi.

Stambeno – poslovna zgrada, P+2+Pk, ulica Sava Burića
Stambena zgrada, P+1, Ul.Blaža Mrakovića
Stambena zgrada, P+1+Pk, Ul.Dečanska
Stambena zgrada (“Vojna zgrada”),P+2+Pk, ul. Bijelog Pavla
Stambeno-poslovna zgrada, P+4+Pk, Ul.Baja Sekulića
Stambeno-poslovna zgrada P+2, u ul.Keše Đurovića
Pomoćna zgrada P+0, u ul.Keše Đurovića, Danilovgrad
Stambena zgrada (S+P+2)x2 objekta, Kod ZIKS-a, Spuž

Kao i društvo podijeli se i zgrada

Nedosljednost u estetskim kriterijumima

Jedan od ključnih problema koji stanari ističu jeste narušavanje estetskog izgleda zgrade. Opština tvrdi da su prilikom odabira tonova za dvorišni dio fasade vodili računa o vizuelnoj povezanosti sa prethodnim radovima i smjernicama planskog dokumenta DUP-a. Ipak, stanari s pravom ukazuju da parcijalna obnova narušava cjelokupan estetski dojam zgrade, posebno kada se u obzir uzme da prednji dio fasade, koji je najvidljiviji, ostaje u starom stanju.

Osim estetskih, postavljaju se i funkcionalni problemi. Zgrada u kojoj se nalaze Centar za socijalni rad i Fizikalna terapija DZ Danilovgrad koristi se svakodnevno, i nije jasno zašto upravo taj dio fasade nije prioritet za obnovu. Neuređena fasada može imati i negativne funkcionalne posledice, poput loše izolacije i mogućih oštećenja zbog vremenskih uslova.

U odgovoru Opštine naglašeno je da će se i u narednim budžetskim godinama izdvajati sredstva za bojenje fasada na osnovu prioriteta koje će odrediti Komisija. Ovo obećanje ostavlja nadu da će se prednji dio fasade “vojne zgrade” naći na listi prioriteta u budućnosti. Ipak, građani s pravom očekuju konkretne korake i precizne rokove, umjesto opštih obećanja.

Obnova fasade “vojne zgrade” u Danilovgradu predstavlja još jedan primjer kako parcijalni pristupi u javnim radovima mogu izazvati nezadovoljstvo građana i otvoriti brojna pitanja. Dok Opština Danilovgrad naglašava svoje opredjeljenje ka vizuelno uređenoj sredini, ostaje na nadležnima da dokažu da mogu ispuniti očekivanja građana kroz dosljedne i cjelovite radove, a ne parcijalna rješenja koja ostavljaju utisak nedovršenog posla. Građani Danilovgrada zaslužuju transparentne i odgovorne odluke koje će unaprediti njihov životni prostor na zadovoljstvo svih korisnika.

Kopaćemo opet

Nedaleko od “vojne zgrade”, u ulici Lazara Đurovića, u toku su radovi na izgradnji nove atmosferske kanalizacije. Iako za pohvalu, jer prethodna lokalna vlast nije radila gotovo ništa decenijama, i oni otvaraju pitanje zašto se ne planira dugoročno i da, dok je trotoar skinut i asfalt sastrugan, nađu brzi novci za izgradnju fekalne kanalizacije. Nego, ima vremena i iteracija, a možda bude i struje.

Advertisement

Društvo

Saopštenje za javnost : Vodosnabdijevanje u Danilovgradu u ljetnjim mjesecima

Objavljeno

on

By

Saopštenje Danilovgradskog Vodovoda prenosimo integralno u nastavku

Povodom sve češćeg akcentovanja teme  vodosnabdijevanja u Danilovgradu u ljetnjem periodu želimo objektivno ukazati na sve njegove uzroke, ali i realno sagledati ko je sve odgovoran za takvo stanje.

Problem slabijeg vodosnabdijevanja u ljetnjem periodu nije problem samo Danilovgrada i on je uslovljen velikim pritiskom na vodne resusrse zbog prekomjerne upotrebe vode usljed sve češćih dugotrajnih toplotnih talasa i suše.

Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama u našoj opštini. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova opštine, zbog toga i potrošači snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Jedno od takvih područja su upravo Martinići. Ovdje moramo ukazati na podatak da se ovo područje u zimskom periodu stabilno snabdijeva sa 8 – 10 litara vode u sekundi, a u noćnim satima se  nekada čak i pumpa na “Žarića jami” isključuje jer ima dovoljno vode pod pritiskom u sistemu. Ovih dana kada sva vodoizvorišta rade u punom kapacitetu ni 45 l/s sa vodoizvorišta nije dovoljno da pokrije potrebe stanovništva tog područja. Ključni razlog je nenamjenska i neracionalna potrošnja korisnika koji su na nižim kotama, pa do potrošača na visočijim pozicijama dolazi malo ili nimalo vode.

VIK Danilovgrad razumije potrebe potrošača i činjenicu da se u Bjelopavlićima veliki procenat stanovništva bavi poljoprivredom,te da je voda u sušnom periodu vrednija od bilo kog drugog resursa, ali podsjetićemo da je vodosnabdijevanje pojedinih područja na koje se I sada ukazuje višedecenijski problem . Moramo biti svjesni da je naš vodovodni sistem veoma veliki i razuđen, da novo vodoizvorište nije uključeno u sistem još od 2003. da imamo značajno naseljavanje određenih područja, a time i povećanje broja priključaka na postojeću infrastrukturu što utiče na njene kapacitete. Ovo je karakteristično upravo za martinićka sela, Novo Selo, Daljam, Klikovače i sl.

DOO “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedilo stabilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prije početka ljetnje sezone uveden je rad terenskih službi u dvije smjene od 7 do 22 časa. Od početka jula stupila je na snagu Odluka o zabrani nenamjenske potrošnje i ekipe VIK-a su svakodnevno na terenu radi kontrole i suzbijanja ovakve potrošnje. U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će VIK Danilovgrad u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača.

Kada je u pitanju brzina intervencija odnosno otklanjanja kvarova ukazujemo da su u ovom periodu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijani resursi Društva.  Uveden je i novi telefonski broj na koji građani mogu prijaviti kvar van radnog vremena i  vikendom.

Ekipe Službe vodovod dnevno otklanjaju po više od 10 kvarova na različitim mjestima, a imajući u vidu da VIK ne posjeduje bilo kakvu mehanizaciju, najčešće je potrebno vrijeme kako bi se eksterno obezbijedile mašine neophodne za otklanjanje kvara.

U svakom slučaju radnici VIK-a su na ovim visokim temperaturama stalno na terenu,na više mjesta istovremeno, sve kvarove koji se mogu otkloniti ručno i za kratko vrijeme rješavaju odmah ,a često pomažu i u rješavanu problema na privatnim instalacijama korisnika kako bi svi građani u ovom sušnom periodu imali vodu.

Prethodne nedjelje ugradnjom frekventnog regulatora riješen je problem nedostatika vode u  martinićkim selima Luke i Sige. Takođe je ugradnjom prekidnog ventila riješen problem vodosnbdijevanja u dijelu Novog Sela. Ostali kratkotrajni prekidi vodosnabdijevanja u dijelu  Martinića i Spuža, naselja Burum, Ciglana i ostalih koji gravitiraju martinićkom putu uzrokovani su najčešće oštećenjima infrastrukuture tokom radova na putu i ovi kvarovi se otklanjaju čim dobijemo informaciju o njima.

Voda iz sistema opštinskog vodovoda, u ovom periodu, prvenstveno se mora koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

Vodovod Danilovgrad ima razumijevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom ljeta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamjensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Ukoliko aktuelna kontrola prekomjerne potrošnje ne doprinese poboljšanu stanje VIK Danilovgrad će ne mjestima gdje je to tehnički izvodljivo vršiti ugradnju prekidnih ventila koji smanjuju pritisak i time umanjuju prekomjernu potrošnju. Kao krajnju mjeru planiramo regulacije I preusmjeravanja protoka kako bi voda dolazla I do onih potrošača koji je zbog prekomjerne upotrebe drugih nemaju.

Za dobro finkcionisanje vodovodnog sistema neophodna je saradnja građana i preduzeća koje njime upravlja, odnosno Opštine, jer jedna strana kolike god napore da uloži ne mogu biti dovoljni. Iz ovog razloga još jednom apelujem na građane da namjenski i umjereno troše vodu kako bi njihove komšije i sugrađani, u ovim vrelim ljetnjim danima, imali dovoljno vode za osnovne potrebe.

„Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad

Nastavite čitanje

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije