Connect with us

Ekonomija

Njemačke vlasti pokrenule stranicu za sve koji žele da rade u Njemačkoj

Published

on

Njemačke vlasti pokrenule stranicu za sve koji žele da rade u Njemačkoj

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Kako prenosi portal Bankar.me, Ministarstvo ekonomije i energetike, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja i Savezna agencija za rad Njemačke pokrenuli su internet stranicu “Make it in Germany”, na kojoj svi zainteresovani mogu da dobiju savjete kako da dođu do posla.

Stranica služi za informisanje internacionalne radne snage o prilikama za karijeru u Njemačkoj. Portal je dio ofanzive Njemačke u potrazi za kvalifikovanom radnom snagom s ciljem da se osigura dovoljan broj stručnjaka u oblastima u kojima nedostaje kvalifikovanih radnika.

Njemačke vlasti preko ove internet stranice pružaju informacije o dobijanju posla i radne vize, ali i objavljuju konkurse za otvorena radna mjesta, uputstvima kako ispuniti aplikacije, gdje ih poslati i koga kontaktirati.

Stranica je dostupna na više jezika, između ostalih i na srpskom, a osim detaljnih uputstava ponuđen je i broj telefona na kojem se mogu dobiti sve ostale informacije, prenosi “Avaz”.

Razvijena je i posebna aplikacija za mobilne telefone preko koje je moguće da se prijavite za dobijanje njemačkih dokumenata ako ispunjavate posebne uslove.

Između ostalih, oblasti kojima fali radne snage su IT stručnjaci, inžinjeri, njegovatelji, ljekari i druge.

“Ako ste stručni u svom poslu, univerzitetska diploma vam i nije potrebna da biste dobili posao u Njemačkoj”, navodi se.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ekonomija

“Sjutra dostava podataka radi isplate naknada pripravnicima”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Uprava za ljudske resurse izvršila unos podataka za obračun naknada korisnicima Programa stručnog osposobljavanja i ti podaci će sjutra biti dostavljeni Ministarstvu prosvjete radi isplate., naveo je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

“Kako sam juče najavio, Uprava za ljudske resurse izvršila je unos podataka za obračun naknada korisnicima Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem”, napisao je Dukaj na svom Tviteru.

On je dodao da nakon izvršene kontrole podataka evedencija će biti dostavljena Ministarstvu prosvete.

“Nakon izvršene kontrole unesenih podataka, tokom narednih dana, evidenciju ćemo dostaviti Ministarstvu prosvjete radi isplate naknada”, naveo je Dukaj.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Akcize na gorivo niže do kraja oktobra, marže za bitne namirnice i dalje ograničene

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Akcize na gorivo biće umanjene do početka novembra, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici tehničke Vlade kojom je predsjedavao premijer dr Dritan Abazović.

Ranijom Odluka o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, čije je važenje već produženo tokom septembra, definisano je da će akcize za bezolovni benzin i gasna ulja biti smanjene na pola, što će sada važiti do 1. novembra.

“Odluka je donosena u cilju zaštite životnog standarda građana, kao i stvaranja uslova za očuvanje stabilnosti cijena naftnih derivata usljed njihovog povećanja na svjetskom tržištu. Maksimalni fiskalni uticaj na mjesečnom nivou po osnovu akcize i PDV-a, kako je procijenjeno, iznosi oko 6 miliona eura”, precizirali su iz Vlade.

Kada je riječ o ograničavanju cijena značajnih prehrambenih proizvoda, konstatovano je da treba nastaviti i sa sprovođenjem odluke koja je to definisala.

“Vlada je konstatovala da i dalje traju okolnosti zbog kojih je Odluka donijeta i da te mjere i dalje treba primjenjivati. Ocijenjeno je da je ograničenje maksimalnih marži imalo povoljno dejstvo na cijenu osnovnih životnih namirnica i da je u značajnom mjeri zaštitilo životni srandard građana, a pogotovo onih najugroženijih u čijoj strukturi potrošnje ovi proizvodi zauzimaju najveće učešće”, navedeno je nakon sjednice Vlade.

Usvojenim Polugodišnjim izvještajem o  javnim nabavkama za pvrih šest mjeseci ove godine precizira se da je njihova ukupna ugovorena vrijednost iznosila 187,937 miliona eura. Takođe, u sistemu e-javnih nabavki – koji je počeo s radom 1. janara 2021 – registrovano je 3.560 ponuđača, od kojih je trenutno aktivirano 2.700, te 669 javnih naručilaca.

Za potrebe rekonstrukcije magistralne između Aerodroma Tivat i Jaza, Vlada će nedostajućih najmanje 32 miliona eura obezbijediti iz Kapitalnog budžeta ili “nekog drugog oblika finansiranja”. Komisija koja je sprovodila tender za realizaciju ovog projekta zaključila je da je najbolja bila ponuda kineskih kompanija Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation i Shandong Luqiao Group, koja je iznosila 53,915 eura bez uračunatog PDV-a, što prevazilazi procjenjenu vrijednost radova za čak 14 miliona eura.

“Za finansiranje dijela radova na ovom projektu Uprava za saobraćaj ima kreditnu liniju od 14 miliona eura kod EBRD, a Regionalni vodovod iznos od 8,46 miliona eura, dok nedostajuća sredstva iznose cirka 32 miliona eura, bez uračunatog PDV-a. Tim povodom, Vlada je dala saglasnost, da se u cilju okončanja tenderskog postupka, nastavi sa punom realizacijom Programa rekonstrukcije magistralnih puteva i da nedostajući iznos finansijskih sredstava bude obezbijeđen iz Kapitalnog budžeta ili drugog oblika finansiranja”, odlučila je Vlada.

Nakon što se budući kondo hotel “Magnum” u Kolašinu na Listi razvojnih projekata u oblasti turizma, investitor Magnum Development dostavio je izmijenjen Biznis plan, i Revidovani glavni projekat. Razlozi izmjena su navedena parcela iz projekta koja ne postoji, kao i pomjeranje početka radova na projektu sa 15. aprila na 15. oktobar 2022. godine, ali ne i krajnji rok završetka gradnje.

“Ukoliko se utvrdi da se projekat Izgradnje hotela „Magnum”, Kolašin, po kondo modelu poslovanja ne realizuje potrebnom, odnosno zadovoljavajućom dinamikom, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma će imati mogućnost da dostavi Vladi predlog za isključenje projekta sa Liste razvojnih projekata u oblasti turizma i pokretanje procedure za naplatu bankarske garancije od 2,5 miliona eura”, rečeno je iz Vlade.

Takođe se podsjeća da će ostati pri odluci da 31. decembar ove godine bue krajnji rok za realizaciju Programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, po osnovu kojega se crnogorsko državljanstvo može steći prijemom zahvaljujući, između ostalog, kupovinom nekretnina.

Bankar.me

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
27°
Ведро
06:4718:15 CEST
Осећај: 27°C
Ветар: 11km/h S
Влажност: 32%
Притисак: 1023.03mbar
УВ индекс: 4
СубНедПон
26/13°C
26/14°C
25/16°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']