Novogodišnja posna trpeza

Za sve one koji će Nogodišnje praznike dočekati posteći pripremili smo mali kolaž posnih jela koja se mogu poslužiti u Novogodišnjoj noći.

Pita sa tikvicama i šampinjonima

Heljdina pita sa tikvicama i šampinjonima, posna. Tikvice i šampinjoni zamotani u kore od heljdinog brašna i sve napravljeno na vodi i ulju, jednostavno, ukusno i zdravo.

pita sa tikvicama i sampinjonima

Sastojci:

  • 500 gr heljdinih kora za pitu ( a mogu i obične )
  • 1/3 večeg praziluka ( može i crni luk, jedna veća glavica )
  • 2 srednje tikvice
  • 200 – 250 gr svežih šampinjona
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 50 ml ulja + 50 ml za premaz
  • 50 ml vode + 50 ml za premaz

Priprema:pita sa tikvicama i sampinjonima (2)

Iseckati praziluk, dodati 50 ml ulja i 50 ml vode, suvi začin i staviti da se prodinsta.

Dinstati dok višak vode ne ispari.

Za to vreme očistiti tikvice, izvaditi seme i narendati ih.

Narendati i šampinjone.pita sa tikvicama i sampinjonima (3)Kada se luk izdinstao dodati i tikvice i šampinjone, bez dodavanja vode prodinstati oko 10 minuta.

Tikvice i šampinjoni će pustiti svoju vodu i taman je to dovoljno da se sve prodinsta.

Posle 10 – 15 minuta skloniti sa vatre.

Heljdine kore su deblje pa u pakovanju ima 8 kora.

Podeliti na 4 x po 2 kore ili obične kore kojih bude 15 na po 4 i zadnji deo 3 kore.pita sa tikvicama i sampinjonima (4)

Pomešati 50 ml vode sa 50 ml ulja.

Uzeti dve heljdine kore ili tri obične pa premazati mešavinom.

Na užu stranu staviti kašikom četvrtinu smese, rasporediti po dužini i urolati.

Poslagati sva 4 rolata u pouljenu tepsiju i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni.

peći 30 – 35 minuta zavisno koliko hrskavo volite.

Pečenu pitu prekriti krpom i ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta pa poslužiti.

Prijatno.

Posna fanta torta

fantastična torta u vreme posta, lagana i jednostavna, a veoma ukusna i izdašna, tako da je možete pripremiti i kad nije post.

fanta torta

Sastav:

  • 1 kg petit keksa
  • 2,5 l soka (fanta od pomorandze)
  • 5 pudinga od vanile
  • 250 gr margarina
  • 4 kasike gustina
  • 250 gr secera u prahu
  • 10 kasika secera

Priprema:

1,5 l soka ostaviti da provri sa 10 kasika secera, razmutiti puding i gustin sa malo soka, i
to sve skuvati.
Margarin umutiti penasto sa 250 gr secera i sjediniti s ohladjenim pudingom.
Preostalim sokom natapati keks, pa redjati:
red keksa,
fil,
red keksa
fil,
red keksa,
fil,
red keksa
Odgore slag.

Skuša sa povrćem

Riba bi trebala jednom nedeljo da bude na trpezi. jednostavan način da je prirpemite sa povrćem je upravo ovaj, pečen u rerni. Još jedan postan recept.

skusa sa povrcem

Sastojci:

  • 3 komada skuše
  • 3 šargarepe
  • 3 paprike
  • 3 paradajza
  • 1 glavica crnog  luka
  • 1 limun isečen na kriške
  • so, biber

Priprema:

Očistite, operite i isecite na komade svaku skušu.
Povrće oprati, očistiti i iseći na krupnije komade.
Poslagati u pleh komade ribe, pa pre njih staviti povrće i začiniti.

Usuti 1dl ulja i 0,dl vode. preko povrća staviti limun i sve zatvoriti alu folijom. Alu foliju izbušiti odgore.

Staviti u rernu na 200 stepeni da se peče 45 minuta, pa otkriti i ribu podići na povrće da se zapeče a višak vode ispari.

Poslužite toplo uz pirinač ili palentu.

Posni ručak

Ručak koji je napravljen od povrća i ribe, odličan je u vreme posta jer je napravljen na veoma malo ulja, a takodje zbog velike količine povrća za leto je baš pogodan. često spremam ovakve kombinacije kad želim da mi deca jedu što više povrća. Posni ručak se sastoji od ćušpajza od tikvica, kombinacije šargarepe, graška i krompira i salate.

posni rucak

Sastojci za ćušpajz:

  • 1 veća tikvica
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 kašika suvog začina
  • 50 ml ulja
  • 1/2 kašike sitne, mlevene paprike
  • 1 kašika brašna

Priprema:

Iseckati sitno crni luk pa ga na ulju i sa malo vode prodinstati.

Dodati iseckanu šargarepu i krompir, naliti vode da ogrezne, dodati suvi zalin i ostaviti da se kuva.

Kada bude na pola kuvano dodati očišćenu i iseckanu tikvicu na kockice.

Naliti još vode, da sve bude preliveno, dodati papriku i ostaviti da se kuva dok sve ne bude kuvano.

Kad sve bude skuvano, dodati vode, da opet sve bude fino u  tom soku od kuvanja, pa razmutiti kašiku brašna sa malo vode i zaliti.

Ostaviti još 5 minuta da lagano kuva pa skloniti sa vatre.

Po želji zaliniti sa mirodjijom i peršunovim listom.

Fileti soma ili oslića:

  • 1 kg fileta
  • soli po ukusu
  • 2 kašike brašna
  • 3 kašike prezle
  • 2 kašike susama
  • peršun

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Pouljiti tepsiju.

Filete odlediti, posušiti, iseći i posoliti.

Svaki komad uvaljati u kombinaciju brašna, prezle, susama i peršuna.

Poslagati u tepsiju i staviti da se peče sat vremena.

Videćete kad je gotovo, kad postane braonkaste boje.

Ruska salata i kombinacija krompira i šargarepe i graška.

Jednu kesu povrća za rusku salatu skuvati.

Skuvati i 4 krompira.

Podeliti. 2 krompira iseckati na kockice, dodati pola skuvanog i ocedjenog povrća za rusku salatu, preliti maslinovim uljem i prešunom, dodati suvi zalin i promešati.

Ostala dva krompira izrendati, dodati preostalu polovinu skuvanog povrća, dodati soli po ukusu, 100 gr posnog majoneza i sve promešati.

Salatu pravite tako što iseckate pola krastavca, dva paradajza i pola zelene salate, zalinite sa solju, uljem i jabukovim sirćetom po ukusu.

Prijatno.