Connect with us

Ekonomija

Odrzana prezentacija Agrobudzeta za 2018. godinu

Objavljeno

dana

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Dana 20.02.2018. godine u 10 časova u velikoj sali Opštine Danilovgrad, održana je prezentacija Agrobudžeta za 2018. godinu u organizaciji Sekretarijata za privredu i finansije – Službe za poljoprivredu i Ministarstva poljoprivrede i
ruralnog razvoja. Ovom prilikom poljoprivredni proizvođači sa područja opštine Danilovgrad su detaljnije upoznati sa mjerama podrške za tekuću godinu, procedurama prijavljivanja, prikupljanja dokumentacije i podnošenja zahtjeva za
ostvarivanjem prava na podršku.

Ispred Opštine Danilovgrad prisutne je pozdravio Svetozar Domazetović, savjetnik predsjednika Opštine istaknuvši zadovoljstvo sa dosadašnjom saradnjom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opštine Danilovgrad, što potvrđuju ostvareni rezultati iz predhodnog perioda sa datim osvrtom na rezultate koji su ostvareni u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, što predstavlja dobar temelj razvoju prerađivačkih kapaciteta. Naglasio je značaj konsolidacije bivših subjekata: Mlina „Spuž“, Fabrike stočne hrane SPUŽ“, farme koka nosilja“Martinići“, kao i subjekte sa značajnim kapacitetima: vinograd “RAVIL“; vinograd i vinarija „VELIMIROVIĆ“; mljekara „ŠIMŠIĆ MONTMILK“; „FRU MONTE“ d.o.o; sirara „ VULAŠ; fabrika mesnih prerađevina “MONTE DELICIJA“, naglasivši da ti rezultati ne bi bili ostvareni bez podrške Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja uz učešće podsticajnih mjera sa lokalnog nivoa.
Prezentaciju mjera podrške Agrobudžeta za 2018. godinu održali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
• dr Marija Krstić, načelnica Direkcije za biljnu proizvodnju i inspekcijski nadzor;
• Vukota Stanišić, rukovodilac Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji;
• Gojko Babović, rukovodilac Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva;
• Nina Lješević, načelnica Direkcije za koordinaciju i odnose sa javnošću ruralnog razvoja;
• Zoran Irić, savjetnik u Direktoratu za ruralni razvoj.

Agrobudžetske mjere podrške predstavljene su po sektorima sa posebnim osvrtom na uvedene novine i povećanje budžetskih sredstava po pojedinim linijama u odnosu na prethodnu godinu, koje se odnose na smanjenje minimuma
u broju grla stoke i minimalne površine za ostvarenje premija, podrške u izgradnju bistjerni, nabavku folije za plastenike, povećanju podrške za mlade proizvođače i dr. Nakon završene prezentacije prisutni proizvođači su postavljanjem pitanja dobili pojašnjenja kako bi što lakše i uspješnije iskoristili sredstva opredijeljena Agrobudžetom.
Na kraju je proizvođačima sugerisano da se udružuju i formiraju klastere jer jedino tako mogu prevazići probleme vezane za konkurentnost i plasman proizvoda.

Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj
Služba za poljoprivredu

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Ekonomija

Za poljoprivredu malo 63 miliona

Objavljeno

dana

By

Tractors on fresh mowed green agricultural grassland

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U budžetu za 2023. za poljoprivredu je predviđeno 63 miliona eura, šest miliona više u odnosu na ovu, za ekologiju 12,2 miliona što je više za pet miliona i za turizam 3,3 miliona, pola miliona više, a za Nacionalnu turističku organizaciju 90 odsto više, kazao je generalni direktor za budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović na Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša kazao je da će predloženim sredstvima moći pokriti neke aktivnosti, te da su procijenili da im treba 80 do 100 miliona eura. Napomenuo je da će se ulaganje u poljoprivredu višestruko vratiti iz fondova EU, ali da je problem što nemaju kadra da mogu u potpunosti koristiti IPARD program, od kojeg je uzeto svega 20 odsto novca.

”Važno je da startujemo na vrijeme za IPARD 3. Kadra nema, jer je u Agenciji za plaćanje svega 85 od predviđenih 135 zaposlenih, a za IPARD trebaju godine za obučavanje”, kazao je Mugoša.

Dejana Đurovića (DF) je zanimalo šta je urađeno da se dobiju ta sredstva, dok Jelena Božović (DF) očekuje da će budžet za poljoprivrdu biti promijenjen, jer, kako tvrdi, neke opštine dobijaju 10 miliona, a Berane samo 45 hiljada eura.

Državna sekretarka Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Zorica Krsmanović kazala je da su zadovoljni predloženim budžetom jer su dobili na bruto zarade uvećanje 450.000 eura, na službena putovanja 80.000 i 1,9 miliona na konsultantske usluge. Aleksandra Gardašević-Slavuljica iz Ministarstva turizma, međutim, nije zadovoljna predloženim budžetom.

Usvojena je inicijativa za konsultativno saslušanje potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića o budućnosti poljoprivrede i ruralnog turizma, a složili su se da treba pozvati i ministre prostornog planiranja, ekonomije i finansija Anu Novaković-Đurović, Gorana Đurovića i Aleksandra Damjanovića, te direktore Uprave šuma i Agencije za zaštitu okoline Armina Mujevića i Milana Gazdića, predsjednika Poljoprivrednog klastera u Nacionalnom udruženju poljoprivrednika Boška Miličića i predsjednika Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u PKCG Milutina Đuranovića.

Nadnice problem za gazdinstva

Genci Nimanbegu (Forca) istakao je da ćemo imati veliki problem cijene radne snage u poljoprivredi kakav je ove godine bio slučaj u maslinarstvu.

”To će uticati na održivost naših poljoprivrednih gazdinstava i ako nema pomoći države biće problema. Evidentno je ove godine to bilo u maslinarstvu” poručio je Nimanbegu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Dizel od utorka jeftiniji tri centa?

Objavljeno

dana

By

Handle pumping gasoline fuel nozzle to refuel. Vehicle fueling facility at petrol station

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Po trenutnim projekcijama na berzi, kako saznaje Televizija Vijesti iz naftnih kompanija, dizel bi od utorka mogao da pojeftini tri centa, pa bi koštao 1,52 eura.

Eurosuper 95 trebalo bi da bude niži cent, pa će koštati 1,43 eura, dok cijena eurosupera 98 vjerovatno ostaje ista, odnosno 1,48 eura.

Najviše, osam centi, pojeftiniće lož ulje, jer akciza na taj derivat nije ni smanjivana u prethodnom periodu.

Konačne cijene goriva objaviće Ministarstvo kapitalnih investicija u ponedjeljak.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Магла
06:5516:11 CET
Осећај: 8°C
Ветар: 3km/h NNW
Влажност: 90%
Притисак: 1021.67mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
13/10°C
15/9°C
15/10°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']