Connect with us

Društvo

Opština Danilovgrad: Za potrebe eksproprijacije kredit od pola miliona

Većinom glasova, odbornici lokalnog parlamenta u Danilovgradu juče su usvojili Izvještaj o radu Predsjednice opštine i radu organa i službi lokalne uprave za prošlu godinu. Na osnovu statističkih podataka iz ovog dokumenta da se zaključiti da su maltene sve aktivnosti bile usmjerene na ublažavanje negativnih efekata virusne pandemije te podršku javnim ustanovama i institucijama, socijalno ugroženom dijelu stanovništva i privredi kao i inteziviranju započetih investicionih projekata i jačanju ekonomskih sadržaja, saopšteno je u saopštenju na sajtu Opštine.

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


I pored otežavajućih društveno-ekonomskih, privrednih i socijalnih okolnosti ostvarili smo budžet sa 96, 55 odsto i pri tome vratili preko milion eura kreditnih obaveza tokom prošle godine. Naplaćeno je blizu 1,1 milion eura javnih prihoda što čini 80 % planiranog iznosa. Posebno raduje činjenica da je porez na nepokretnost naplaćen sa oko pola miliona eura ili 83% planiranog.

Ovako visok nivo naplate, kako su saopštili iz opštine Danilovgrad, je ostvaren zahvaljujući sprovedenim mjerama uprave lokalnih javnih prihoda u postupku prinudne naplate. Bilo bi to još bolje da ovu oblast ne prate brojni naslijeđeni problemi kao što su nizak stepen neuručenosti rješenja, svega 26%, zbog netačnih i nepotpunih podataka vlasnika, nesprovođenja ostavinskog postupka i slično, rekla je Kovačević i naglasila da je i pored pomenutih problema nastavljeno sa afirmacijom poslovnog ambijenta, razvojem putne i komunalne infrastrukture, unapređivanjem školstva i obrazovanja, podrškama socijalno ugroženih kategorija stanovništva, uzornih domaćina i drugo.

Ipak, za Duška Stjepovića, kako tvrdi iste stvari, vlast ponavlja iz godine u godinu i pojedine državne projekte u ovoj sredini pripisuje svojim zaslugama. -U kišnim danima rijeke teku ulicama, trotoari su neprohodni, deponije na sve strane. Ovo je nekad bio grad mladih a danas nema nikakvu perspektivu. Otvori se „Voli“ a zatvori „Aroma“ i tako redom, kritike su Stijepovića.

Replicirao mu je odbornik DPS-a Darko Mrvaljević koji je prije svega istakao tačnost i obimnost izvještaja o radu predsjednice.

Svaka investicija, svaka cifra, svaka riječ je lako provjerljiva, a ostvarene rezultate vidi svaki građanin. To je odgovoran pristup lokalne uprave koja se profesionalno i odgovorno odnosi prema interesima građana. U godini velikih pandemijskih i ekonomskih izazova, lokalna uprava je dužnu pažnju posvetila i socijalnim projektima za najugroženiji sloj stanovništva. Takođe, bez obzira na političke poglede u susret izbornoj kampanji, svako novo radno mjesto je bogatstvo za familije zaposlenih sugrađana, ali i refleksija partnerskog odnosa Opštine prema privredi. U tom kontekstu, i najnoviji EU projekti lokalne uprave koji subvencionišu nova radna mjesta u privredi značiće unapređenje kvaliteta života građana, što je i osnovni cilj rada lokalne uprave, rekao je Mrvaljević i iskazao uvjerenje da građani Danilovgrada vjeruju svojim očima te da ostvareni rezultati predstavljaju osnov povjerenja građana da lokalna uprava i u narednom periodu na čelu sa DPS-om realizuje razvojne projekte, uz kontinuiranu podršku domaćih i inostranih donatora.

Za mnoge projekte koji su već odavno na spisku prioriteta, a još nijesu došli na red Kovačević optužuje neažurnost pojedinih vladinih resora koji se oglušuju o zahtjeve lokalne uprave.

Čekamo odgovor i saglasnost ministrice prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić da nam dozvoli gradnju novog vrtića. Od nje nemamo još zeleno svijetlo za postavljanje biste narodnom heroju Ljubu Ćupiću, rekla je Kovačević i istakla da ministar Mitrović ne odgovara na dopise te da njegov kolega Stijović nema želju da posjeti Bjelopavliće kao najperspektivniju poljoprivrednu sredinu sa izvanrednim prirodnim potencijalima, tim prije što je prošle godine na ovom području čak devet miliona eura je investirano u projekte uglednih domaćina i rekordera proizvodnji mesa i mlijeka.

Jednoglasno je donijeta odluka o kreditnom zaduženju opštine na osnovu koje će se uzeti dugoročni kredit u iznosu od 500.000 eura od Erste banke. Taj novac će isključivo biti namijenjen za eksproprijaciju zemljišta duž sabraćajnice od Danilovgrada do Spuža odnosno Martinićkog puta, čija je rekonstrukcija u toku na dionici od 8,6 kilometara.

Na tom području nalaze se najbitniji poljoprivredni subjekti i proizvođači zdrave ekološke hrane tako da je neophodno obezbijediti finansijska sredstva za nastavak radova kako bi se još brže odvijao razvoj ove grane privrede. Takođe, ovaj put povezuje i pravoslavne svetinje manastire Ostrog i Ždrebaonik koji su itekako važni za dalji prosperitet vjerskog turizma, obrazložila je Kovačević kreditno zaduženje.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Klub odbornika Demokrata: Jučerašnja Sjednica SO Danilovgrad nezabilježena u pravnoj teoriji i parlamentarnoj praksi

“DPS – SD većina u Skupštini opštine Danilovgrad je dan pred istek njenog i mandata odbornicima, na nelegalan način izabrala predsjednika Opštine i dala saglasnost na imenovanje dva potpredsjednika Opštine. Ono što se juče desilo u danilovgradskom parlamentu, nezabilježeno je u pravnoj teoriji i parlamentarnoj praksi i svojevrstan je skandal koji će se dugo pamtiti i proučavati.”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Prethodno su saopštili iz Klub odbornika Demokrata u SO DG ističući da je predsjednik Skupštine opštine, Zoran Bošković, sazvao sjednicu 24.6.2022. godine za 4. jul, a da dok predsjednik Kluba odbornika Demokrata u lokalnom parlamentu, Duško Stjepović, na samoj sjednici nije to zatražio, nije dostavio materijal i Predlog 17 odbornika DPSa za izbor Branka Boškovića za predsjednika Opštine.

Iz Kluba odbornika su saopštili da se nakon toga dala pauza da se dostavi predlog i materijal uz ovu tačku pa da je došlo do dostavljanja pogrešnog dokumenta. Nakon ponovne intervencije Stjepovića i nove pauze, dostavili su Predlog zaveden na arhivi na datum 4.7.2022. godine, dakle na dan sjednice, vjerovatno upravo tada. Prema tome, predsjednik Skupštine je sjednicu sazvao 10 dana prije nego je imao predlog njegovih odbornika za sazivanje sjednice i izbor predsjednika, što je skandalozno i protivpravno ponašanje prvog reda.

Ne samo to, kako ističu iz Kluba odbornika Demokrata, materijal za sjednicu je takođe dostavljen na samoj sjednici, ali kad se već to radi kao izuzetak, poslovnička je obaveza da se u pisanoj formi moraju dati razlozi zašto se to čini, a ne 10 dana ranije kako to predviđa pravilo. Odbor za Statut i propise je održao sjednicu i pozvao predlagača, predsjednika Kluba odbornika DPS-a da dopuni predlog ovim, što on nadobudno nije učinio, tako da se Odbor, čija je predsjednica iz DPSa, izjasnio da Predlog nije usklađen sa propisima.

I pored svega, kako kažu iz Demokrata, prešlo se na izbor predsjednika Opštine Danilovgrad, koji je izabran uz obrazloženje da će posao predsjednika Opštine obavljati dobro zato što je rođen 1969. godine u Nikšiću. Što bi neki rekli – vicevi se sami pišu, ističu iz Kluba odbornika Demokrata.

Iz Demokrata ističu da ništa legalnije nijesu bile ni odluke o davanju saglasnosti na imenovanje potpredsjednika Opštine. Sve u svemu, pravni i politički karambol koji se juče desio u lokalnoj skupštini u Danilovgradu biće trajna mrlja na obrazu svih onih koji su juče digli ruku za tako nešto, ali i povod za dalju priču i, vjerujemo, određene postupke pred nadležnim organima.

No, uzalud sve političke i pravne vratolomije i bezakonje kojem pribjegavaju zbog straha od volje naroda, dolazi vrijeme kad će DPS konačno otići u nezasluženu penziju, zaključuju iz Kluba odbornika Demokrata.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

XV Ljetnja škola za mlade diplomate “Gavro Vuković”

“Snaga diplomatije: spriječavanje konflikata, očuvanje mira i promocija prosperiteta”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore organizuje 15. Ljetnju školu za mlade diplomate “Gavro Vuković” koja se ove godine održava u hotelu “Zeta” u Danilovgradu, a JU Centar za kulturu je partner u organizaciji jednog dijela programa koji je održan u ponedeljak 04. jula 2022. godine.

Ljetnja škola je globalna platforma sa tradicijom dugom četrnaest godina koja okuplja mlade diplomate iz cijelog svijeta i predstavlja priliku za učenje, povezivanje i promociju Crne Gore. Jedan je od rijethih događaja koji je namijenjen isključivo mladim diplomatama, budućim liderima i donosiocima odluka na međunarodnoj sceni, te kao takav predstavlja investiciju za budućnost.

U okviru navedenog događaja koji je JU Centar za kulturu kao partner Ministarstva vanjskih poslova organizovao na ljetnjoj pozornici ispod gradskog mosta ima za cilj upoznavanje sa istorijom i kulturom Crne Gore, a posebno lokalne zajednice u kojoj se Škola održava i u kojoj se mladim diplomatama približila lokacija na kojoj borave.

Ovogodišnju Ljetnju školu pohađaju predstavnici 32. države Evrope, Azije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike i Australije.
Mlade diplomate su pozdravili i poželjeli im ugodan boravak u našem gradu predsjednik Opštine Danilovgrad g-din Branko Bošković i poslovna direktorica JU Centra za kulturu g-dja Nataša Vuletić.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije