Poslovati u prelijepom prirodnom okruženju – u ugostiteljstvu, predstavlja veliku prednost. I obavezu. Prirodne ljepote koje okružuju ugostiteljski objekat – turistički, predstavljaju dominantan faktor za razvoj i uspješno poslovanje. Ali, prirodnim ljepotama potreban je ponizan sluga – koji će oko njih marljivo raditi i održavati ih, a ujedno i odgovoran gospodar – koji će se prema njima odnositi domaćinski, čuvati ih i ne pomišljati da ih posjeduje.

Na taj način radi i u tom pravcu razmišlja Zoran Uskoković, vlasnik jedne od najljepših konoba pokraj rijeke Zete“Goldfish”, koja se nalazi na Pričelju. On je zajedno sa svojom porodicom ovaj posao pokrenuo, a ideja je, prema njegovim riječima, došla prirodno i očekivano.

S obzirom da imamo iskustva sa ugostiteljstvom, a živimo na samoj obali rijeke Zete, pokretanje konobe je bilo prirodno i za očekivati. Kada se sve spojilo – priroda, motiv i želja za uspjehom, porodica i ljubav prema rijeci, biznis kao proizvod svega se nekako sam od sebe nametnuo”, kazao nam je Zoran.

Prema njegovim riječima, prednost poslovanja konobe “Goldfish” je u velikom dijelu sami ambijent.

“Tu pored ostalog doprinosi i potencijal koji rijeka Zeta kao park prirode ima, ljepota flore, faune i blizina opština Danilovgrad i Podgorica“, ispričao nam je Uskoković. On smatra da lokalna zajednica mora više cijeniti dragulj prirode kakav je rijeka Zeta i njena dolina.

Na meniju konobe, koju vodi već dvije godine, nalaze se uglavnom riblji specijaliteti, a na karti pića isključivo lokalni proizvodi. Razvijajući posao u tom smjeru, Zoran i njegova porodica, žele da ljudima u potpunosti predstave i prirodnu održivost ovog kraja, ali i da pomognu lokalne proizvođače – craft pivare i vinarije. To iako ima velike prednosti za razvoj lokalne zajednice, sa sobom nosi i mane, koje se odražavaju na samo poslovanje.

“Moja familija tradicionalno sprema riblje specijalitete. Prednost ovakve ponude je što gosti koji dolaze znaju šta mogu da očekuju i većinom dolaze striktno zbog ribe – pastrmke iz rijeke. Mana ovog vida poslovanja je što se na neki način sužava krug gostiju, što ne bi bio slučaj da u ponudi imamo meso sa roštilja, ili neke druge proizvode, koji se, uostalom, mogu naći svugdje”, priča Uskoković.

U svakom slučaju, on neće odustati od svoje zamisli. Zato, svim ljubiteljima rijeke Zete poručuje da se zajedno udruže i uključe, u promociji i podizanju svijesti o bogatstvu, koje predstavlja rijeka Zeta.

Živjeti, raditi i stvarati u parku prirode je blagodat u svakom, a pogotovo u turističkom i egzistencijalnom smislu. Samim tim predstavlja i “landmark”. Zato preporučujem svima, koji u narednom periodu planiraju da pokrenu svoj biznis, da se ujedinimo, promovišemo i čuvamo rijeku. Na taj način svima nama će biti lakše i ljepše za poslovanje”, zaključuje on.

Piše: Milovan Marković – dopisnik iz Pipera

Konoba GoldFish Montenegro