Connect with us

NVO Sektor

Protestni skup “Mi smo njihov glas”

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


 

Protestni skup “Mi smo njihov glas”

U nedjelju, 05. novembra, sa početkom u 12:00 časova, na trgu Sv. Petra Cetinjskog (preko puta Kapital Plaze) održaće se protestni skup ljubitelja životinja pod nazivom “Mi smo njihov glas”. Organizator protesta je NVO “Prijatelji životinja Podgorica”, uz podršku Mreže za zaštitu pasa i mačaka u Crnoj Gori, kao i ostalih ljubitelja životinja.

Povod za protestno okupljanje su veoma loši uslovi u skloništima za napuštene životinje u većini crnogorskih gradova. Podsjećamo da jedino u Podgorici postoji azil za napuštene životinje koji ispunjava Zakonom propisane uslove za rad. Ostali gradovi ili nemaju azile ili ti azili ne ispunjavaju ni onaj minimum zakonom propisanih uslova. tim azilima su psi osuđeni na sigurnu smrt, jer se prema njima ne postupa onako kako Zakon nalaže. scene koje tamo svakodnevno zatičemo su nalik na one iz horor filmova. Najveći problem ipak predstavlja to što lokalne samouprave do sada nisu pokazale interesovanje da se taj problem riješi, pa na taj način krše Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, te ćemo biti prinuđeni da potražimo pomoć nadležnih pravosudnih organa, kao i da tražimo hitno zatvaranje svih skloništa koja rade nezakonito, sve do njihovog dovođenja u red.

 

Protestni skup

Ono za šta se mi zalažemo jeste takozvani “No kill” sistem u skloništima. To podrazumijeva da sve lokalne samouprave započnu sprovođenje programa “Uhvati, steriliši i pusti”, koji se sprovodi u većini svjetskih gradova, a koji je preporučen od strane SZO (Svjetske zdravstvene organizacije). Sprovođenjem ovog programa bi se u roku od tri do pet godina, na najhumaniji način smanjio broj pasa na ulicam i doveo do jedne, za sve građane prihvatljive brojke. Godinama unazad se pokazalo da lokalne samouprave trovanjem, ubijanjem i prebacanjem pasa u druge opštine ne rješavaju problem njihovog sve većeg broja, naprotiv, pasa je sve više na ulicama crnogorskih gradova. Jedino bi se problem riješio na ovaj način, a sa druge strane, program “Uhvati, steriliši i pusti” nije skup, a neke od svjetski poznatih organizacija za zaštitu životinja bi dobrim dijelom učestvovale u troškovima njegovog sprovođenja. Takvu priliku svakako ne bismo smjeli da ispustimo.

Pozivamo sve ljubitelje životinja, kao i sve predstavnike inostranih Misija u Crnoj Gori, NVO sektora, predstavnike medija i sve dobronamjerne ljude, da nam se u nedjelju pridruže na protestnom skupu, kako bi nas bilo što više i kako bi se naš glas što dalje čuo. Sa skupa će biti poslata poruka podrške našim kolegama u Sarajevu, koji se susreću sa istim problemom i koji su najavili sličan protestni skup, koji će se održati 11. novembra u Sarajevu.

Dobrodošli.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

NVO Sektor

U Crnoj Gori u toku Ekomobilizacija

Published

on

By

Akcija sadnje ilustracija Canva

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Nakon godina i godina devastacije crnogorskih šuma što požarima što nelegalnom sječom, inicijativa “Ozelenimo Crnu Goru” poziva na mobilizaciju građane Crne Gore kako bi započeli obnovu naših devastiranih šuma i time ublažili efekte klimatskih promjena, prenosi portal Zumiraj.me.

Na facebook stranici “Ozelenimo Crnu Goru” predstavljeni su timovi kojima se možete priključiti putem maila [email protected] ili putem njihove stranice. Takođe napominju da svako ko želi na bilo koji način da pomogne izgradnju mehanizma i da kako kažu zajedno okrene “novi list” kako bi obnovili devastirane šume, zaštitili autohtone vrste i podigli svijest o važnosti zaštite životne sredine je dobrodošao.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

U Danilovgradu osnovan Centar za istraživanje anarhije

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vodeći se onom starom, vremenom dokazanom doktrinom da ,,ne može čovjek osvojiti slobodu djelovanja držeći se podalje od djelovanja, niti može dosegnuti savršenstvo pukim povlačenjem iz svijeta”, grupa entuzijasta – okupljena oko potrebe za formiranjem jednog ovakvog centra – riješila je da sva svoja znanja, iskustva, vještine i kompetencije, kaljene kroz razne forme i oblike nenasilne borbe protiv kriminalno-kleptokratskog režima DPS-a, ali i protiv raznih totalitarizama na tlu Balkana u proteklih 15 godina, stavi na raspolaganje crnogorskom društvu, stoji u saopštenju koje je dostavljeno portalu Volim Danilovgrad.

Neformalno, neprofitno udruženje građana, kako dalje stoji u saopštenju, baviće se proučavanjem anarhističkih teorija i praksi, njihovom promocijom i prilagođavanju savremenom kontekstu i društveno-političkim trendovima i tokovima, s ciljem poboljšanja i podstrekavanja istinske, nenasilne i, krajnje alternativne, borbe za uspostavljanje besklasnog društva u Crnoj Gori.

Osim toga, ova grupa, okupljena oko Centra, pružaće svaki vid idejne, ideološke, logističke i savjetodavne podrške svim pojedincima i grupama, koji/e djeluju ili tek planiraju djelovati, u pravcu vođenja nenasilnih štrajkova, kampanja, protesta i performansa protiv svakog vida nepravde. Iz tog razloga Centar će sav svoj rad bazirati – jer to se, da se razumijemo, (k)od anarhista, valjda, i podrazumijeva – samo i isključivo na vaninstitucionalnim, nenasilnim metodama direktne akcije.

“Na kraju, da budemo do kraja jasni, mi se ne zanosimo romantičarskim idejama da ćemo, kako vole reći oni koji nam, godinama, sjede na grbačama, ,,(s)rušti državu i ustavni poredak”, ili da ćemo, jednom i konačno, zatrijeti vladanje kao najsuroviji i najsvirepiji oblik nasilja čovjeka nad drugim čovjekom. Naš cilj je da, kroz nadpolitički rad i razmjenu ideja sa, prvenstveno, mladim ljudima, jednog dana, stvorimo pretpostavku za uspostavljanje istinski besklasnog društva u Crnoj Gori. Jer, ,,opšta jednakost, sinonim pravičnosti, predstavlja samu suštinu anarhizma”.”, zaključuju u saopštenju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
19°
Углавном облачно
06:4018:25 CEST
Осећај: 19°C
Ветар: 5km/h E
Влажност: 87%
Притисак: 1019.3mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
27/12°C
25/12°C
23/9°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']