Connect with us

NVO Sektor

Protestni skup “Mi smo njihov glas”

 

Protestni skup “Mi smo njihov glas”

U nedjelju, 05. novembra, sa početkom u 12:00 časova, na trgu Sv. Petra Cetinjskog (preko puta Kapital Plaze) održaće se protestni skup ljubitelja životinja pod nazivom “Mi smo njihov glas”. Organizator protesta je NVO “Prijatelji životinja Podgorica”, uz podršku Mreže za zaštitu pasa i mačaka u Crnoj Gori, kao i ostalih ljubitelja životinja.

Povod za protestno okupljanje su veoma loši uslovi u skloništima za napuštene životinje u većini crnogorskih gradova. Podsjećamo da jedino u Podgorici postoji azil za napuštene životinje koji ispunjava Zakonom propisane uslove za rad. Ostali gradovi ili nemaju azile ili ti azili ne ispunjavaju ni onaj minimum zakonom propisanih uslova. tim azilima su psi osuđeni na sigurnu smrt, jer se prema njima ne postupa onako kako Zakon nalaže. scene koje tamo svakodnevno zatičemo su nalik na one iz horor filmova. Najveći problem ipak predstavlja to što lokalne samouprave do sada nisu pokazale interesovanje da se taj problem riješi, pa na taj način krše Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, te ćemo biti prinuđeni da potražimo pomoć nadležnih pravosudnih organa, kao i da tražimo hitno zatvaranje svih skloništa koja rade nezakonito, sve do njihovog dovođenja u red.

 

Protestni skup

Ono za šta se mi zalažemo jeste takozvani “No kill” sistem u skloništima. To podrazumijeva da sve lokalne samouprave započnu sprovođenje programa “Uhvati, steriliši i pusti”, koji se sprovodi u većini svjetskih gradova, a koji je preporučen od strane SZO (Svjetske zdravstvene organizacije). Sprovođenjem ovog programa bi se u roku od tri do pet godina, na najhumaniji način smanjio broj pasa na ulicam i doveo do jedne, za sve građane prihvatljive brojke. Godinama unazad se pokazalo da lokalne samouprave trovanjem, ubijanjem i prebacanjem pasa u druge opštine ne rješavaju problem njihovog sve većeg broja, naprotiv, pasa je sve više na ulicama crnogorskih gradova. Jedino bi se problem riješio na ovaj način, a sa druge strane, program “Uhvati, steriliši i pusti” nije skup, a neke od svjetski poznatih organizacija za zaštitu životinja bi dobrim dijelom učestvovale u troškovima njegovog sprovođenja. Takvu priliku svakako ne bismo smjeli da ispustimo.

Pozivamo sve ljubitelje životinja, kao i sve predstavnike inostranih Misija u Crnoj Gori, NVO sektora, predstavnike medija i sve dobronamjerne ljude, da nam se u nedjelju pridruže na protestnom skupu, kako bi nas bilo što više i kako bi se naš glas što dalje čuo. Sa skupa će biti poslata poruka podrške našim kolegama u Sarajevu, koji se susreću sa istim problemom i koji su najavili sličan protestni skup, koji će se održati 11. novembra u Sarajevu.

Dobrodošli.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NVO Sektor

Upitnik: Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere

Projekat ima za cilj da donese pozitivan uticaj na važan prekogranični ekosistem koji dijele Abanija i Crna Gora kako bi se održivo i kolaborativno upravljalo ovim područjem za dobrobit zajednica i same prirode, u skladu sa uslovima UNESCO-ovog programa Čovjek i biosfera.

„Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere“ je projekat finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, i kog sprovode partnerske organizacije EDEN Centar iz Albanije i EnvPro iz Crne Gore, Nacionalna agencija za zaštićena područja Albanije i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore.

Program za životnu sredinu (ENVPRO) SPROVODI  javnu anketu sa građanima koji žive u slivu Skadarskog jezera vezano za razvoj njihovog područja

Anketa će vam oduzeti 10 minuta i ima dvije glavne sekcije:

1) Da popričamo o životu u vašoj zoni i koliko je bogata!

2) Da popričamo o mogućnostima za razvoj vaše zone?

Anketa je anonimna i podaci koje ENVPRO dobije od ispitanika će biti prezentovani u zbirnoj formi.

Upitnik se može popuniti na sledećem linku 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScp-wkQVIdte-6AzFMeOvGrX4PomCVUuIGnvWTqek1XJovD8w/viewform 

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Održana prezentacija Poljoprivrednog klastera Crne Gore

U sali SO Danilovgrad, juče je održana promocija Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

„Uz vidnu zainteresovanost i dobro raspoloženje danilovgradskih poljoprivrednika, još jednom smo dokazali značaj sektora poljoprivrede u Crnoj Gori i da zajedno možemo više i bolje. Idemo dalje!“, stoji u saopštenju Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

Iz ovog Udruženja su se zahvalili Opštini Danilovgrad na ustupanju sale za održavanje promocije i Altermodusu koji je podržao ovu prezentaciju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije